Belçika Ulusal ve yerel basınında büyük hizmetleri olan Duayen gazeteci Yusuf Cinal, Turkish Lady Derneği’nin davetlisi olarak ‘Avrup
Belçika Ulusal ve yerel basınında büyük hizmetleri olan Duayen gazeteci Yusuf Cinal, Turkish Lady Derneği’nin davetlisi olarak ‘Avrupalı Türkler ve Türk Medyası’ konusunda geniş bir perspektifte yaptığı sunumda;’ Avrupalı Türklerin en büyük iletişim kaynağı hep gazete oldu ve olmaya devam edecektir’ diye konuştu.
MERKEZİ Brüksel’in Saint-Josse Semti’nde bulunan Turkish Lady Derneği’nin bu defa konuğu Gazeteci, Yazar Yusuf Cinal idi.
Pastalı, börekli ve kekli çay sohbetinde’ Avrupalı Türkler ve Avrupa Türk Medyası’ hakkında üyelerle bir sohbet gerçekleştiren Gazeteci Yusuf Cinal konuşmasına şöyle devam etti:
GEÇ KALDIK
’Matbaa ile geç tanışmamız bilgiye ulaşmakta ve gelişmekte büyük engel teşkil etti. Bilhassa Osmanlı döneminde dini taasub, matbaanın Osmanlı topraklarına geç gelmesi, bu bağlamda halkın aydınlatılmasını da geciktirdi. her şeyin ‘Günah’ sayıldığı bir dönemde, bilgiye ulaşmakta güç idi. Ama Cumhuriyet döneminde Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ilk iş olarak ‘Anadolu Ajansı’nı(AA) kurdurdu. Çünkü o yıllar doğru bilginin akışını sağlamak, yapılanları halka anlatmak ve duyurmak çok önemliydi. O günlerden ayakta kalan tek gazete Cumhuriyet’tir.
BÜYÜK İLERLEME
Çağdaş ve modern Türkiye’nin inşası ile gazetecilik ve matbuat alanında büyük yenilikler gerçekleştirildi. Başta İstanbul olmak üzere, Ankara, İzmir ve tüm illerde gazeteler çıkmaya başladı. Gazeteleri, radyoların kurulması ve ardından televizyonlu hayat takip etti.
BU HIZLI GELİŞME
1960’lı yıllardan itibaren Avrupa ülkelerine göç edenlerin en büyük sıkıntısı haberleşmekten yana idi.
Telgrafın tellerine türküler yakanlar, telgraf ve telefon ile tanıştılar. Ardından gurbete gazeteler geldi. Almanya Frankfurt merkezli Türk gazeteleri büyük ilgi gördü. Tercüman, Hürriyet, Günaydın, Milliyet, Sabah, Türkiye, Ortadoğu ve Taka gazetelerine ilgi büyüktü. Bunlardan bazıları hala yayınlarını sürdürüyor.
YEREL VE BÖLGE GAZETELERİ
Bu hızlı gelişme ile birlikte artık, Avrupa’daki Türkler kendi gazete ve radyoları ile televizyonlarını kurmaya başladı. Bu manada başta Almanya olmak üzere diğer ülkelerde de yerel ve bölgesel gazeteler, dergiler çıkartıldı. Hatta radyo istasyonları kuruldu. Televizyonlarımız oldu.
BELÇİKA’DA DURUM
Belçika’da ilk yıllar gazete okumak için vatandaşlarımız konsolosluklara akın ederdi. O zamanlar elde edilen gazeteler elden ele dolaşır ve okunurdu. Haberleşme çok önemliydi. Vatandan haberler okumak bir ayrıcalıktı. Daha sonraki yıllar ulusal gazetelerde Belçika’ya geldi. Bu gelişen teknoloji ile boyut değiştirdi. 1985’lı yıllardan itibaren Belçika’da yerel gazeteler hazırlanmaya başlandı. Bunlar arasında ‘Emek’, ‘Türk-Danış’ ilk gazeteler oldu. Ardından ‘Gurbet, Hasret, Çark Europe, Beltürk, Binfikir, YeniHaber, Esinti, Objektif, Belçika Expres’ adlı gazeteler çıkartıldı. Bunları ‘Değirmen, Anadolu, Avrasya, Belçika Haber’ dergileri takip etti. Başka süreli yayınlar da çıkarıldı. Bunlardan YeniHaber, Binfikir ve Belçika Haber yayınlarını sürdürüyor. Ayrıca internet ortamında da haber ağırlıklı yayın yapan sanal gazetelerimiz de oldu. Ama şunu söyleyeyim ki, bizler okuma özürlüyüz. İnsanımız sosyal kültürel olgusu bu! Pek gazete satın alma kültürümüz yok. Bu alana bir bütçe ayırmıyoruz.
Şimdi sizlere sorsam, içinizde gazete satı alan yoktur. Böyle bir alışkanlığımız yok. Ama bu gazeteler esnafımızın verdiği ilanlarla yaşatılıyor. Türkçe hazırlanan bu yayınları yaşatmalıyız.
Ayrıca bazı sivil örgütlerinde süreli olarak yayınladığı dergi türünde yayınlar var. Şu an sadece Belçika Türk Dernekler Birliği tarafından hazırlanıp, dağıtılan ‘Ekip’ dergisini sizlere örnek olarak gösterebilirim.
KONUŞAN TOPLUM İÇİN GAZETE
Gazeteler artık toplumumuzun bir parçası oldu. Fısıltı gazetelerinin yerini artık, basılı yayın organları ile internet ortamında hazırlanan gazeteler aldı. Gazetelerde dünden bugüne büyük değişim yaşanıyor. Gelişen teknolojiye ayak uydurmak zor!. Ama medya konusunda Belçikalı Türkler çok şanslı!. Hem Türkçe gazeteleri var. Hem de Fransızca, Flamanca, Almanca ve İngilizce ile diğer dillerde gazetelere ulaşmaları mümkün.
Toplum olarak kendi dilimizdeki gazetelere sahip çıkmalıyız. Onları yaşatmalıyız. Okumalıyız, okutmalıyız.’
Gazeteci Yusuf Cinal son bölümde Belçika’da yaşayan ailelere seslenerek, çocuklarını okutmalarını ve eğitime yatırım yapmalarını isteyerek, son yıllarda kadınların kendi kabuklarını kırdığını, örgütlendiklerini söyleyerek, gazete konusuna da büyük ilgi göstermelerinin sevindirici olduğuna işaret edip,böyle bir toplantı düzenleyen Turkish Lady Derneği’ne ve başkanları Derya Alıç’a teşekkür etti.