Baykal: Yezidler bitmedi

 CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İstanbul'da Caferi-Der'in “Evrensel Aşure Matem Merasimi”nde ''Ne yazık ki Muaviyeler, Yezidler bi

 CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İstanbul'da Caferi-Der'in “Evrensel Aşure Matem Merasimi”nde ''Ne yazık ki Muaviyeler, Yezidler bitmedi. Bizi ayırmak isteyenlerin tuzaklarına düşmeyeceğiz'' dedi.

Caferi İnancını Tanıtma Derneği (Caferi-Der) tarafından Hz. Muhammed'in torunu, Hz. Ali'nin oğlu İmam Hüseyin ile 72 arkadaşının Kerbela Çölü'nde şehit edilişinin 1370. yıl dönümü dolayısıyla İstanbul Halkalı'daki Aşure Meydanı'nda "Evrensel Aşure Matem Merasimi" düzenlendi.

Törende konuşan Baykal, bugün tarihin en acı, acı olmanın ötesinde en utanç verici, en büyük faciasının 1370 yıl sonra yüreklerdeki ızdırabını paylaşmak, o faciayı bir kez daha yaşamak, şehitlerini saygıyla anmak için toplanıldığını belirterek, bir daha böyle bir facianın insanlık aleminde yaşanmamasını sağlamak için, gereken ibret dersini herkesin almasını sağlamak için bir araya gelindiğini söyledi.

"Ben de bu muhteşem beraberliğe saygılarımı ifade etmek için katıldım. Aynı duyguları paylaştığımızı dosta düşmana bir kez daha göstermek için yanınızdayım" diyen Baykal, bu acının anımsandığı, yaşandığı bugünde herkesin tarihin karanlık sayfalarından insanlık için aydınlık sonuçlar çıkarması gerektiğini kaydetti.

"Bu sıradan, unutulabilir bir olay değil"


Her yerde mezhebi ve cemaati ne olursa olsun dünyanın her yerindeki Müslümanlar'ın bugün burada ortaya koyulan duyguları saygıyla paylaştığını belirten Baykal, "Niçin peki? 1370 yıl sonra insanlık tarihinde yaşanmış bunca facianın içinden bu facia niçin hala gönüllerde, zihinlerde yaşamaya devam ediyor? Ne var bunun arkasında? Bunun arkasında hiç şüphe yok ki, yaşanan facianın gerçekten başka facialara benzetilemez, çok kendine öz, insanlığın, vicdanın, aklın, sağduyunun hiçbir biçimde kabul edemeyeceği, izahı imkansız bir facia olması, bu nitelikte olması önem taşıyor" diye konuştu.

Baykal, "Kim kime facia yaşatmış, kim adına yaşatmış? İslamiyet'in bayrağını taşıdığını söyleyenler, İslamiyet'in özünü ortaya koymuş olan Hz. Peygamber'in ehlibeytin değerlerini inkar eden, onları ortadan kaldırmaya yönelen bir anlayışla bu faciayı yaşatmış olmasıdır. Elbette bu sıradan, unutulabilir bir olay değildir" ifadelerini kullandı.

CHP lideri Baykal, sadece 1370 yıl önce tarihin belli bir noktasında yaşanmış olmasının ötesinde, faciada söz konusu olan değerlerin, acıların, yanlışlıkların, zulmün insan yaşamında, tarih boyunca ve hatta günümüzde devam ediyor olmasının bu faciayı diri tuttuğunu ifade etti.

"Sevginin gücü"

Baykal, Kerbela faciasının insanlığa kanıtladığı bir önemli olayın, sevginin kudreti, gücü olduğunu belirterek, ehlibeyit sevgisinin, ehlibeytin temsil ettiği ahlakın, anlayışın, inancın, imanın sevgisinin 1370 yıl sonra da bu olayı canlı tuttuğunu söyledi.

Baykal, "Haksızlığa boyun eğmemenin ve direnmenin bedelini ödemeyi içine sindirme anlayışıdır. Bu insanlık tarihinin daima önem taşıyan nitelikleri olarak bugün de, gelecekte de önem taşıyor. Sizi ayakta tutan her şeyden önce budur" dedi.

CHP Genel Başkanı Baykal, "İnşallah bu yaşanmış acı olaylardan hepimiz gereken sonuçları çıkarırız, birbirimizin önemini, değerini çok iyi anlarız. İnşallah bu toprakların üzerinde hiçbir ayrım yapmadan, kimseyi inancından, mezhebinden, dininden, anlayışından, ırkından, ırkının kökünden, etnik kimliğinden ve cinsiyetinden dolayı ayırmadan, bölmeden, parçalamadan bir birlik ve bütünlük içinde herkesin kendi kimliğini yaşamasına derin bir saygı ve sevgi gösterirken, her birimizin birbirimize karşı değil bir arada olmamızın önem taşıdığını bilerek, bu topraklarda kardeşçe yaşamaya devam ederiz" şeklinde konuştu.

"Ne yazik ki, Muaviyeler, Yezidler bitmedi. Bizi ayırmak, bölmek isteyen tuzaklara, tertiplere inanıyorum düşmeyeceğiz" diyen Baykal, "Türkiyemizi hep beraber sahipleneceğiz. Herkes kendi inancıyla genel bir birlik ve bütünlük içinde bu topraklarda barış ve kardeşlik içinde yaşamayı başaracaktır. Bu beraberliğimizin temelinde de sizlerin harcınızın en büyük rol oynadığını yürekten biliyorum" ifadelerini kullandı