Maden ocağında patlama: 17 ölü

Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'deki maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında toplam 17 kişinin hayatını kaybettiği, arama-kurtama çalışmalarının sona erdiği bildirildi.

Balıkesir'in Dursunbey ilçesindeki maden ocağında, grizu patlaması sonucu 12 işçinin kaza anında, 5 işçinin ise kaldırıldığı hastanelerde hayatını kaybettiği bildirildi.

Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, kaza sonucu yaralanan 5 kişinin, kaldırıldıkları hastanelerde hayatını kaybettiğini, 12 kişinin ise patlama sırasında yaşamını yitirdiğini belirtti.

Tamamına ulaşılan cesetlerin, hastanelere kaldırıldığını ifade eden Arslan, "Şu an
maden ocağında herhangi bir işçi kalmadı. Arama kurtarma çalışmaları da tamamlandı. Hayatını kaybeden işçilerin yakınlarının başı sağolsun" dedi.

Bu arada, mahsur kalan işçiler arasında bulunduğu bildirilen
maden mühendisi Özgür Seçkin'in de cesedi çıkarılan işçiler arasında yer aldığı öğrenildi.

Maden ocağından kurtarılan ve yaralı çıkarılan işçilerden dokuzu Dursunbey Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Hastaneye getirilen ve yanık ünitesi bulunmaması nedeniyle Balıkesir'e sevk edilen 11 yaralının isimleri ise şöyle: "Mehmet Demirel, İsmail Yaren,
Ramazan Can, Mehmet Demirel (isim benzerliği), Ahmet Karaca, Hasan Hüseyin Karaca, Davut Yaren, Talat Tanrıkulu, Ömer Yüksel, Celal Açık, İbrahim Kahraman."

Bu arada, çoğunda grizu patlaması nedeniyle ciddi derecede yanıklar bulunduğu saptanan yaralıların sevk edildiği Balıkesir'deki hastanelerde de yanık ünitesi bulunmadığı öğrenildi. Yaralıların İzmir ya da Bursa'ya sevk edilebileceği ifade edildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in, grizu patlamasının meydana geldiği Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'deki
maden ocağına giderek incelemelerde bulunacağı bildirildi.

Daha önce de facia yaşanmıştı

Dursunbey'e bağlı Odaköy'de bulunan, Balıkesir Ticaret Odası Meclis Başkanı Erhan Ortaköylü'nün sahibi olduğu, Şentaş Madencilik'e ait kömür madeninde, 1 Haziran 2006'da da yerin 700 metre derinliğinde meydana gelen grizu patlamasında 17
işçi hayatını kaybetmişti.

Facianın ardından, olay yerinde inceleme yapan heyetin raporunu dikkate alan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, "madendeki ocaklarda açık ve kapalı usülde üretim yapıldığı, kuralsızlık ve denetimsizliğin hüküm sürdüğü,
işçi sağlığı ve güvenliği konusunda yeterli önlemin alınmadığı, yeni kaza risklerinin yüksek olduğu" yönünde iddiaları gündeme getirmişti.