İşte oylamanın sonucu: Evet: 23 - Hayır: 22
İşte oylamanın sonucu...
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, Ermeni iddialarının tanınmasına ilişkin tasarıyı, 22’ye karşı 23 oyla kabul etti.
Beyaz Saray sözcüsü Mike Hammer, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Howard Berman’la dün görüştüğünü ve tasarının geçmesinin Türkiye ile Ermenistan arasındaki süreci riske atacağına işaret ettiğini belirtti.
DAVUTOĞLU BAŞBAKANLIK'TA
ABD Kongresi Dış İlişkiler Komitesi, "soykırım" tasarısını görüşmeye başladı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu görüşmeyi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte izlemek için Başbakanlık'a geldi.
46 üyeli komite tasarıyı görüşmeye başladı..ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, 1915 olaylarına ilişkin tasarıyı görüşüyor. Görüşme, Komite Başkanı Demokrat Parti milletvekili Howard Berman’ın yönetiminde açıldı. Komitenin üyeleri, tasarıyla ilgili görüşlerini dile getiriyor. Üyelerin görüşlerinin alınmasından sonra, komitenin tasarıyı oylaması bekleniyor. Tasarının komiteden geçmesi durumunda, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu gündemine gelip gelmeyeceği, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin kararına bağlı olacak. ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesinin 46 üyesi bulunuyor.
VE OYLAMA BAŞLADI...
Türkiye için kritik önem taşıyan oylamada kongre üyeleri görüşlerini belirtmeye başladı.
Oylamada şu anda 21 "Hayır" oyu çıkarken, 13 de "Evet" oyu çıktı.,
21:30 Şimdi durum: HAYIR: 21 - EVET:14
21:35 Şimdi durum: HAYIR: 21 - EVET: 17
21:38 Geriye 7 kongre üyesi kaldı. 2 kongre üyesi daha "Hayır" der ise tasarı geçemeyecek...
21:43 Şimdi durum: HAYIR: 22 - EVET: 18
21:44 Geriye 5 kongre üyesi kaldı. 1 kongre üyesi daha "Hayır" der ise tasarı geçemeyecek...
21:48 Geriye 5 kongre üyesi kaldı. Şu anda onların da salona girerek oy kullanması bekleniyor. Öte yandan kulislerde büyük hareketlilik var. Oylamanın bitmesine yaklaşık 10 dakika kaldı...
21:50 Şimdi durum: HAYIR: 22 - EVET: 19
21:51 Geriye 4 kongre üyesi kaldı. 1 kongre üyesi daha "Hayır" der ise tasarı geçemeyecek...
21:52 Geriye 4 kongre üyesi kaldı. 1 kongre üyesi daha "Hayır" der ise tasarı geçemeyecek... Şu anda diğer kongre üyesi oy kullanması bekleniyor. Türkiye lehine karar çıkması için 1 oy yetecek...
21:55 Gergin bekleyiş sürüyor... Şu anda tüm kongre üyeleri ayakta dolaşıyor ve telefonda konuşuyor. Meclis'te büyük bir kulis çalışması devam ediyor...
BEKLENMEDİK KARAR ŞAŞIRTTI!
21:58 Bu kez olmadık bir şey oldu ve yetkililer bir çeşit ara verdi... Bu resmi bir ara değil ancak yasal bir uygulama. Oylamanın ucu açık hale getirildi. Belirtilen ilk süre aşılabilecek ve diğerleri oy kullandığı zaman oylama sonuçlanmış sayılacak. Alışagelmiş durumun aksine yaşanan bu gelişme, şüphelerin artmasına neden oluyor. Geçmiş dönemde uyugulanan kurallar bugün de uygulansaydı, şu anda oylama bitmiş, kullanılan oylara göre karar verilmiş olacaktı.
22:01 Şu anda büyük bir lobi çalışması var. Türk tarafı, bir kongre üyesinin "Hayır" oyu kullanması için çalışma yaparken, Ermeni lobisi de boş durmuyor ve "Evet" deme ihtimali olan kongre üyelerine baskı yapıyor.
22:03 Her iki taraf da, şu anda kendileri lehine oy kullanabilecek kongre üyelerini salona getirebilmiş değil.
22:06 Şimdi durum: HAYIR: 22 - EVET: 20
22:07 Şu anda Ermeni tarafı lehine bir oy daha kullanıldı...
22:08 Komite Başkanı'ndan sevindiren karar! Komite Başkanı, 20 dakika sonra oylamayı sona erdireceğini açıkladı.
22:15 Oylamanın süresinin dolmasına 15 dakika kaldı. Henüz diğer 4 kongre üyesi gelmedi...
22:18 Oylamanın süresinin dolmasına 12 dakika kaldı. Henüz diğer 4 kongre üyesi gelmedi...
22:21 Oylamanın süresinin dolmasına 10 dakika kaldı. Henüz diğer 4 kongre üyesi oy kullanmak için gelmedi...
22:25 Oylamanın süresinin dolmasına 5 dakika kaldı. Ancak süre 5 dakika daha uzatıldı. Henüz diğer 4 kongre üyesi oy kullanmak için gelmedi...
22:35 Oylamanın normal süresi doldu, ek süre doldu ancak oylama hala sonlandırılmış değil... Hala diğer kongre üyelerinin gelmesi bekleniyor.
İKİ ŞOK OY BİRDEN!
22:40 Şimdi durum: HAYIR: 22 - EVET: 22
22:41 Oylamada son iki oy nedeniyle yeniden sıkıntı başladı. Şimdi lehte ve aleyhte kullanılan oylar eşit. Geriye 2 kongre üyesi kaldı. Bu üyelerin vereceği oylar sonucu belirleyecek. Son iki oyu kullanılacak isimlerin kararı bilinmiyor. İki ismin de daha önceden de kararsız halde olduğu belirtiliyor.
22:42 Şimdi durum: HAYIR: 22 - EVET: 23
22:44 Her şey son oyun ne olacağına bağlı. Eğer son oy "HAYIR" olursa eşitlik çıkacak ve yine de karar çıkmayacak. "EVET" olur ise tasarı kabul edilecek.
22:45 Son durum: HAYIR: 22 - EVET: 23
Başkan tasarının kabul edildiğini açıkladı...
Tasarı karşıtlarından alkış
Dışişleri Komitesi Avrupa Alt Komitesi Başkanı William Delahunt da, tasarının Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşme sürecini tehliye sokabileceği uyarısında bulunarak, "Bu tasarıyı geçirerek bu süreci riske atmayalım" çağrısında bulundu.
Daha önceden Ermeni tasarılarına destek verdiği bilinen Delahunt'un bu sözleri tasarıya karşı olanlardan alkış aldı.
Lynn Woolsey, Kongrenin tasarıyı kabul ederek tasarıyı kabul eden ülkelerin arasına katılması gerektiğini söyledi.
Ted Poe ise bu tür tasarıların hiçbir şeyi değiştirmediğini, tarihte yaşananlarla ilgili nihai kararı her iki ülkenin halklarının vermesi gerektiğini ifade etti.
Tasarının geçmesinin ABD'nin çıkarına olmadığı görüşünü dile getiren Poe, tasarının geçmesiyle Türkler ve Ermenilerin çözüm için cesaretlendirilmiş olmayacağını kaydetti.
Tasarıya destek vereceğini bildiren Jim Costa da tasarı için doğru zaman olmadığını söyleyenleri eleştirerek, "Lütfen bana doğru zamanın ne zaman olduğunu söyler misiniz?" diye sordu.
Tasarıya ilişkin kararsızlar grubunda yer aldığı düşünülen Keith Ellison, "oyunun Türkleri üzebileceğini ve bunun için üzgün olduğunu" belirterek, tasarıyı destekleyeceğinin işaretini verdi.
Ancak Ellison, tasarının geçmesinin Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecine zarar vermeyeceğinden emin olunması gerektiğini söyledi.
Ron Paul da iki ülke aralarındaki meseleleri çözmeye çalışırken bu tasarıyı geçirmenin bir amaca hizmet etmeyeceğini söyledi.
Gus Bilirakis, Barbara Lee ve Brad Sherman da tasarıya destek veren grupta yer aldılar.
Sherman, "Soykırımın reddi bir son adım değil, gelecekteki bir soykırımın ilk adımıdır. Biz Türkiye'yi komünizmden kurtardık, Kuzey Irak'ta bir Kürt devletinin kurulmasından kurtardık, Avrupa Birliği sürecine destek verdik, onlar ise bizden gerçekliği reddederek korkakça davranmamızı istiyor" dedi ve tasarıya destek verenlerce alkışlandı.
Süreçten satır başları:
- Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Howard Berman'la dün görüştü ve tasarının geçmesinin Türkiye ile Ermenistan arasındaki süreci riske atacağına işaret ettiğini belirtti.
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve ABD Başkanı Barack Obama dün bir telefon görüşmesi yaptı. Obama, "Protokollerin geçişi için hızlı davranın" derken, Gül, "İlişkilerin en iyi olduğu dönemde en kötü duruma düşmesine izin vermeyin" dedi.
Reuters'ın haberine göre adı açıklanmayan bir Amerikalı yetkili, Obama'nın Gül ile yaptığı telefon görüşmesinde protokollerin onay sürecinin tamamlanmasının Türkiye-Ermenistan ilişkileri açısından önemine işaret ettiğini belirtti.
Beyaz Saray sözcüsü Mike Hammer da Obama'nın, Türkiye'nin Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi yolundaki çabalarını takdirle karşıladığını bildirdiğini ifade etti.
- Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, tasarının oylanmasına saatler kala bir açıklama yaptı ve "Türk-Amerikan ilişkileri belki de tarihinin stratejik bakımdan en fazla işbirliği ihtiyacı içinde olunan çok önemli bir dönemini yaşamaktadır. Dünyada değişik bölgelerde hangi dosyayı açarsanız açın, küresel alanda hangi dosya ile ilgilenirseniz ilgilenin Türk-Amerikan ilişkilerine duyulan ihtiyacı fark edersiniz" dedi.
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Müsteşar Yardımcısı Naci Koru ve diğer yetkililerin de hazır bulunduğu Başbakanlık Merkez Bina'daki görüşme, yaklaşık 45 dakika sürdü.