BAĞIŞ â€˜VİZE KOLAYLIĞI İÇİN GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR’

AB ile ilgili görüşmelerde bulunan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış Brüksel'deki İstanbul merkezinde Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle buluştu.

AB ile ilgili görüşmelerde bulunan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış Brüksel'deki İstanbul merkezinde Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle buluştu.

Yapılan toplantıya Brüksel Büyükelçisi Murat Ersavcı, Sefire Zeynep  Ersavcı, AB nezdinde Büyükelçi Selim Kuneralp, AB Genel Sekreteri Volkan Bozkır, Brüksel Başkonsolosu Mehmet Poroy, Brüksel Bölge Milletvekili Mahinur Özdemir, Flaman Bölge Milletvekili Veli Yüksel Büyükelçilik ateşe ve müşavirleri Belçika genelinde hizmet veren sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

Büyükelçi Ersavcı yaptığı selamlama konuşmasında, "Sayın Bakanımızla sizleri bir araya getirmek istedik. Bakanımız çalışmaları hakkında bilgiler aktaracaktır. Sizlerinde soruları varsa konuşma sonrası kendisine sorabilirsiniz. Sayın Bakanıma, siz değerli konuklarımıza katılımlarınızdan ve İstanbul Center Genel Koordinatörü Tulu Gümüştekin'ne bize ev sahipliği yapmasından dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

Bakan Bağış, konuşmasına üç konu başlığının altını çizerek başladı.  Konuşmasında Örgütlenme, Dayanışma ve  Eğitim konularına değinerek, bu konuların toplumsal anlamda çok önem arzettiğini belirtti.

Bakan Bağış, Belçika'da Türk kökenli yerel ve ulusal düzeyde 8 milletvekili ve çok sayıda belediye meclis üyesinin bulunmasının önemli bir başarı olsa da bununla yetinilmemesini istedi.

"Çok daha fazlası olması lazım ve bu arkadaşlarımızın da bilinçli olması lazım" diyen Bağış, İsveç'te yaşananları örnek göstererek, şu ifadeleri kullandı: "İsveç parlamentosunda yaşanan olay hepimiz için büyük bir ayıptır. Bunun lamı cimi yok. Orada Türklerin oyuyla seçilmiş kardeşlerimizin Türklere çok ağır hakaret içeren bir tasarıya oy vermiş olmaları kabul edilebilir bir olay değildir. Hepimizin vicdanını yaralamıştır. Ümit ediyoruz ki bu hatalarından dönmenin yollarını onlar da arıyorlardır."

Bağış, "Bu nedenle bizim gençlerimizi iyi eğitmemiz lazım.
Eğitim, dayanışma ve örgütlü olmak gerekiyor" dedi.

Başmüzakereci Bağış, Türk vatandaşlarının vizesiz gidebileceği ülkelerin sayısında son aylarda hızlı artış kaydedilse de en büyük hedeflerinin
AB'ye vizesiz seyahati başlatmak olduğunu söyledi.

Birçok
AB üyesinin Türkiye'ye 12 Eylül darbesinin ardından vize koyduğunu hatırlatan Bağış, bu talebin darbe yönetiminden gelmesinin ibretlik olduğunu vurguladı.

Bağış, "(
AB üyeleri tarafından Türk vatandaşlarına) bu vizeler ne zaman konmuş diye baktığınız zaman, bunların çoğu 12 Eylül darbesinden 2 hafta sonra konmuş. Yani bugün Türklere vize uygulayan ülkelerin büyük çoğunluğu 12 Eylül darbesinden kısa bir süre sonra, sağcı solcu hiç farkı yok Türkiye'den yurt dışına sığınmak için, siyasi huzur için kaçan insanları durdurabilmek için o zamanki (Avrupalı ve Türk) yetkililer istişareye girmişler ve maalesef o zamanki Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri, darbe zihniyeti, 'bizim vatandaşlarımıza vize koyun' demiş" şeklinde konuştu.

Bağış, Lüksemburg'da dünkü temasları konusunda ise "Lüksemburg Başbakanı, Dışişleri Bakanı, Parlamento Başkanı ve Dışişleri Komisyonu üyeleriyle toplantılar yaptık. Lüksemburg'da ülkemizin AB üyeliğine çok açık ve net destek verildiğini bir kez daha teyit ettik. Bizim için Lüksemburg önemli bir ülke çünkü müzakerelerimizin başladığı nokta. Sayın Cumhurbaşkanımızın o zaman Dışişleri Bakanı sıfatıyla, o zamanki Başmüzakerecimiz Sayın Babacan'la birlikte 3 Ekim 2005'te gelip müzakereleri başlattığı yerdi. Orada dün bulunmak çok duygusaldı ve hem Parlamento binasında, hem Başbakanlık binasında ve hemde Dışişleri Bakanlığı binasında Türk bayrağının çekilmiş olduğunu görmek beni çok duygulandırdı" dedi.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, AP'de Hristiyan Demokrat Grup Başkanı Joseph Daul, Hristiyan Demokratların dışişleri koordinatörü Jose Ignasio Salafranka, Yeşiller Grup Başkanı Daniel Cohn Bendit, Avrupalı Muhafazakar ve Reformcular Grup Başkanı Michal Tomasz Kaminski ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkan Yardımcısı Fiorello Provera ile bir araya geldi.

Toplantı verilen bir kokteyl ile son buldu.