Sayın Okurlar, Belçika'da hükümetin istifasının ardından alınan erken seçim kararı sonrası 2011'de yapılması gereken Federal ve Senato seçimleri 13 Haziran 2010'a çekildi.
Sayın Okurlar,
Belçika'da hükümetin istifasının ardından alınan erken seçim kararı sonrası 2011'de yapılması gereken Federal ve Senato seçimleri 13 Haziran 2010'a çekildi.
Gelişen bu erken seçim kararı partileri ve adayları hazırlıksız yakaladı. Partiler kısa sürede insanların izne gitmeden önce yapılacağı seçime hazırlandılar. Hazırlıksız yakalanan partiler seçime heyecansız ve son derece sakin girdiler.
Belçika'nın üç bölgesinde çeşitli partilerde 31 Tük kökenli adayda seçimde kıyasıya mücadele etti. Ancak 130 bin seçmenin oyları parçalanınca Federal Parlamento'ya 3 bayan milletvekili gönderilirken, 130 bin seçmenin birlik içerisinde tek bir senato adayı seçememesi üzücü oldu.
Aynı partide bir kaç Türk kökenli adayın mücadele etmesi anlaşılır durum değil. Tabiki demokrasinin gereği bazı siyasi partilerde bir çok aday olabilir ancak belli potansiyeli olan toplumların kendilerini daha çok temsil edecek insanları parlamentolara göndermesi birlik içerisinde ve dengeli oy dağılımı ile olur.
Bu seçim sonrası gerek partilere, gerekse adaylara bir çok mesajlar verilmiştir seçmen tarafından.
1- Flaman bölgesinde ayrılıktan yana olanlar güçlenmiş Frankofon bölgelerinde birlikten yana olan partiler güçlendi. Bu ayrılıktan yana olanlarla birlikten yana olanların aynı hükümette koalisyon olarak görev yapmalarını ve bu görevin uzun süreli olmayacağı sinyalini vermekte. Eğer Flaman bölgesinde birinci parti olan NVA seçim dönemindeki radikal çıkışlarını yumuşatmazsa NVA ile kurulacak bir hükümet verimli olmaz daha şimdiden ufukta yeni bir seçim daha görünebilir. NVA eğer söylem ve eylemlerini sağ duyudan yana kullanırsa uzun ömürlü bir hükümet ve istikrarlı bir Belçika olabilir.
2- Frankofon bölgesinde PS'nin güç kazanması bu bölgelerde yaşayan gerek Belçika asıllı gerekse, göçmen kökenlilerin bölünmüş bir Belçika istemediklerinin işareti olarak algılanmakta. Frankofon bölgesindeki liberal partilerde birlikten yana tavır içerisinde oldukları gözlenmekte. Bu tablo'da özellikle göçmen kökenli Belçikalıların birlikten yana olduğu mesajı güçlü bir şekilde verilmiştir.
3- Bu seçimde seçmenlerin verdiği mesaj sorunların bölünmeden halledilmesi yolunda oldu. Ayrılmış bir Belçika'nın kimseye fayda getirmeyeceği, sorunların siyasi platformlarda karşılıklı görüşmelerle halledilmesi gerektiği seçmenler tarafından istenmekte.
4- PS'nin oylarını artırmada Belçika'nın bölünme endişesi etken olmuştur. Yabancı kökenli seçmenler bölünülmüş kaygısı ve edinilmiş sosyal hakları bu nedenle elden gidebileceği düşüncesiyle PS'ye yönelmiştir.
5- MR'in oy kaybı ise yine bu endişeden kaynaklandı. MR seçmenlerine kendisini anlatamadı. MR ağır topları Schaerbeek, Sain Josse bölgelerinde görünmediler.
6- Türklerin yoğun oldukları yerlerde MR adayı Sait Köse yalnız mücadele etti. Zaman zaman Sadık Köksal ve Bernard Clerfayt'ın dışında pek MR'li siyasetçi Schaerbeek ve Saint Josse gibi Türklerin çok olduğu bölgelerde görülmemesi dikkat çekti. Sait Köse yalnız mücadele etti. Buna rağmen bir önceki seçimlere göre oyunu artırmayı da başardı. Bu konuda MR'in özeleştiri yapması lazım. Toplumda zengin parti imajı göçmen kökenli toplumlarda iticiliğe neden olmakta. Bu anlayış ve psikolojinin yıkılması için MR'in parti olarak halkın içinde her zaman görünmesi ve programlarını anlatması gerek.
7- Türk kökenli seçmenlerin PS'yi tercih etmelerinin nedeni ekonomik endişelerdi. PS'li ağır toplar genelde göçmen kökenli toplumlarda bulundular onlara politikalarını anlattılar. PS'nin seçim ortamlarında dile getirdiği edinilmiş sosyal hakların korunması ve bu hakların genişletilmesi, birlikten yana söylemlerine sahip çıkması gerekir. Seçmen kitlesi bu nedenlerden ötürü kendilerini desteklemiştir. Bu konudaki beklentileri karşılayıp karşılayamayacaklarını önümüzdeki günlerde göreceğiz.
8- Emir Kır'ın partide 3. kitle oyu alması ve oyunu % 50 artırmasına rağmen seçilememesi üzüntülere neden oldu. Bakanlığı devam eden Emir Kır'ın bu konudaki nedenleri seçmen kitlesine anlatması lazım. Aldığı oyların artı ve eksilerini merak edenleri tatmin edecek şekilde anlatması yararına olacaktır.
8- Cdh'ın durumunu koruyarak tekrar 3. parti konumunda olması ve hükümetlerde denge oluşturması partilileri moralize etti. Bu partiden yarışan Yalçın Bulduk ve Abdurrahman Yentir beklenenden iyi oy almalarına rağmen seçilemediler. Ancak partiye büyük destek verdiler.
9- Groen'den Meyrem Almacı bir önceki dönemde de milletvekili olarak görev yapmıştı bu dönemde de 25100 oy alarak hem kendisini hem de partisini güçlendirerek tekrar seçildi.
10- Belçika'nın bölünmesini isteyen flaman partilerinden NVA partisinde bir Türk bayanın seçilmesi hem sevindirdi, hem de şaşırttı. Türk toplumundan 10248 oy alan Zuhal Demir ismini bu seçimle duyurdu.
11- Valon bölgesinden PS'den aday olan Özlem Özen ise 8110 oy alarak yeni birisi olarak parlamento'ya girmeyi başardı.
12- En çok adayın olduğu SP.a ve CD&V ise Türklerin oylarının büyük bir bölümünü aldı. Ancak bu partilerdeki hiç bir aday seçilemedi.
SEÇİMİN ARTILARI ve EKSİLERİ
ARTILAR;
Belçikla'nın birliğinden yana olanların ağırlıklı olması,
Siyasette yeni yüzlerin sahneye çıkması,
Siyasette havlu atan erkekler yerine, bayanların tercih edilmesi,
Toplumun bayan siyasetçilere daha çok güvenmesi,
200 bin Türk toplumunu Federal parlamentoda bir önce 2 bayan'ın bu dönemde 3 bayan'ın temsil etmesi,
EKSİLER:
Eski siyasilerin seçmenler tarafından uyarılması,
Adayların aynı partide çokluğu seçmeni rahatsız etmesi,
Adayların siyasi yetersizlikleri,
Adayların yaptıkları ve yapacakları hizmetleri anlatamaması,
Adayların rakip adayları karalama anlayışları,
Seçmenin adayları ve partileri tanıyamaması,
Hemşehricilik anlayışının ağır basması,
Adayların kendi bölgelerinin dışına çıkarak, kendilerini anlatamaması,
Erken seçim nedeniyle heyecansız bir seçim atmosferi,
Seçmenin uyarılarının dikkate alınmaması....
Saygılarımla......