Türk toplumu 12 Eylül’de toplumsal alanda ciddi değişikliklere yol açabilecek bir Anayasa referandumuna gidecektir.
Türk toplumu 12 Eylül’de toplumsal alanda ciddi değişikliklere yol açabilecek bir Anayasa referandumuna gidecektir. Türkiye’nin mevcut Anayasası bir askeri darbenin ürünü olup, çok sayıda değişiklikler yapılmasına rağmen bu Anayasanın Türk toplumunun ihtiyaçlarına cevap vermediği ve toplumun gerisinde kaldığı konusunda büyük bir toplumsal mutabakat olmasına rağmen çok garip bir seçim süreci yaşamaktayız.
Önde gelen muhalefet partilerimiz bu Anayasa değişikliğine hayır kampanyası yürütürken, iktidar evet kampanyası yürütmektedir. Ancak referandum seçim kampanyasında özellikle muhalefet partilerinin liderleri bu Anayasaya niçin hayır dedikleri konusunda çok önemli bir gerekçe ileri süremedikleri gibi, bu süreci bir genel seçim havasına sokarak adeta bir AK Parti karşıtlığına dönüştürmüş durumdadırlar. Halbuki siyaset toplumun sorunlarına çareler üretmek suretiyle, onun yaşamını kolaylaştırmanın yoludur.Toplumun devre dışı bırakıldığı, iradesinin darbe yoluyla geçersiz kılındığı ülkelerde siyasetin amacı farklılaşır.Türkiye’de Anayasayla birlikte yasaların büyük bir çoğunluğu darbeciler tarafından yapılmıştır. Bu gerçek karşısında Türkiye’nin hukuk devletini kurumsallaştırması mümkün olamaz .Hukuk kuralları toplumsal mutabakat ürünü sonucu oluşmamışsa, bu kurallara göre karar verecek yargının da bireylerin arasındaki anlaşmazlıkları adilce çözebilmesi mümkün değildir.
Türkiye’nin mevcut ekonomik, politik, sosyal ve kültürel gelişim dinamikleri göz önüne alındığında mevcut Anayasa 30 yıl önceki Türkiye’nin olağanüstü şartlarına göre bir askeri darbenin ürünü olarak ortaya çıkmasından dolayı günümüz ihtiyaçlarına cevap vermekten uzak kalmaktadır.
Türkiye dünyanın 17. ekonomisi ve son yıllarda ekonomide ve dış politikada çok yönlü açılımlara gitmekte ve çok önemli değişim ve gelişmenin arzu edilen hızda sürdürebilmesi ve Türkiye’nin demokrasi ve hukuk devleti anlayışını içselleştirmesine bağlıdır.
Bir paket halinde 12 Eylül’de referanduma sunulacak Anayasa değişiklikleri Türkiye’nin sosyal hukuk devletini kurumsallaştırması ve güçlendirmesi bakımından önemli değişiklikler öngörmektedir.
Değişiklik paketiyle çocuklara, kadınlara, yaşlılara ve engellilere pozitif ayrımcılık getirilmektedir.
Paketle “Herkes, kendisiyle ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahiptir” denilerek , özel hayatın korunması güçlendirilmeye çalışılmaktadır. Yine değişiklik paketinde yurtdışına çıkış ve seyahat hakkı gibi temel özgürlüklerin genişletilmesi öngörülmektedir. Ülkemizde 27 milyon çocuk bulunmakta olup yapılacak değişiklikle çocuk ihmal ve istismarının önüne geçilmesinde olumlu bir katkı sağlanabilecektir.
Anayasada yapılacak değişiklik paketinde memura toplu sözleşme hakkı öngörülmektedir.Tüm devlet işlem ve eylemlerinin bir özgürlüğü ihlal etmesi durumunda Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapabilme imkanı getiriliyor. Aynı zamanda memurların birden fazla sendikaya üye olmalarının önü açılacaktır.Bu açıdan bu referandum,daha ileri bir demokrasinin ulaşılabilir bir hedef haline gelmesine yol açabilecek bir referandumdur.
Türkiye’nin sosyal devlet ilkesinin ve demokrasisinin güçlendirilmesi açısından tam yeterli olmasa da önemli düzenlemeler öngörülmektedir. Kadınlara ve çocuklara yönelik koruyucu politikaların hayata geçirilmesi, sendikal haklarda yapılan değişiklikler ve yenilikler özel hayatın korunmasının güçlendirilmesi ve seyahat özgürlüğü alanının genişletilmesi Türkiye demokrasisinin gelişip güçlenmesinde önemli bir aşama olacaktır. Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı getiriliyor ve Yaş kararlarıyla ordudan atılan askerlerin yargıya gidebilecek olması askeri yargının görev alanını sivil yargı lehine daraltıyor.
.Ekonomik yönden küreselleşen dünyayla entegre olan bir Türkiye var. Bu nedenle Türkiye’nin dünyadaki değişimin dışında kalması mümkün değildir. Ekonomik değişim ve açılımlar siyasi ve hukuki değişimi de zorunlu kılmaktadır. Kaliteli, sağlıklı bir ekonomi için kaliteli bir hukuk ve demokrasi büyük bir ihtiyaçtır.