DUAYEN GÜNAYDIN’DAN BİNFİKİR TİYATROCULARINA TAM NOT

Binfikir Tiyatro Okulu’nun 2010-2011 eğitim yılının ilk dersini vermek üzere Brüksel’e gelen Erol Günaydın izleyicileri ile de buluştu. 

Binfikir Tiyatro Okulu’nun 2010-2011 eğitim yılının ilk dersini vermek üzere Brüksel’e gelen Erol Günaydın izleyicileri ile de buluştu. 

Binfikir yeni sezon eğitim yılı ilk dersi 10 Ekim Pazar günü Rue Gallait 86, 1030 Brüksel adresindeki De Kriekelaar Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Selin Aladağ ve Deniz Deveci adlı iki genç sunucunun program içeriği ve açılış ile ilgili bilgilerin Fransızca ve Flamanca sunumlarının ardından program başladı.

Programın ilk bölümünde  Binfikir Tiyatro Okulu minik öğrencilerinin 5 Aralık'ta sahneleyecekleri "Minik Nicolas, Minik Nasrettin Çevre Canavarı Petman'e Karşı” çocuk oyunundan bir dans gösterisi yer aldı.  Daha sonra Binfikir Tiyatro Okulu yazım atölyesinde kaleme alınan ve Belçika'daki Türk toplumunun komik halleri, Türk-Belçikalı önyargıları ve yanlış anlamalarından kaynaklanan komik durumları anlatan “Post Modern Köy ” adlı kabareyi sahnelediler. Tiyatro Duayeni Erol Günaydın’ın dikkatle ve alkışlarla desteklediği oyun davetlilercede bol bol alkışlar aldı.

Live System Derneği’nin ‘Kekemelik Derslerinde’ eğitim alan ve konuşmalarını ilerleten Özcan Yıldız ve Kürşat Gönen’in okudukları metinler ve eğitimleriyle ilgili bilgiler alkışlarla karşılandı.

Geçen yıl eğitim alanların sertfikalarınında verildiği eğitim programa Binfikir Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Serpil Aygün ve  Mizah Yazarı Erdinç Utku ev sahipliği yaptı.

Binfikir Tiyatro Okulunun ilk ders açılış törenine Tiyatro Duayeni  Erol Günaydın’ın yanında Bakan Emir Kır, Brüksel Milletvekili Mahinur Özdemir, T.C. Brüksel Muavin Konsolosu Ali İhsan izbul, Eğitim Müşaviri Saliha Eker, ULB Doç. Dr. Hanife Güven,  Türk Kültür Vakfı Başkanı Ali Bağseven, BADD Kadın Kolları Başkanı Döne Sönmez, My Lingua Koordinatörü Hümeyra Akdağ, Piyano sanatçısı Leyla Pınar, Psikolog Serpil Özhan, Eser Baysal Çevirmen, Mükremin Söğüt Siyasetçi, Şair Nihat Ateş, Live System Başkanı Mine Özcan, Türkçe ve Türk Dili eğitmenlerinden Hakan Çiftçi, Mustafa Özcan ve kalabalık sanatsever davetli katıldı.

GÜNAYDIN « 60 YIL SANAT UYKUSUNDA KALDIM »

Tiyatro Duayeni Erol Günaydın , « Binfikir Tiyatro’sunun davetlisi olarak ikinci kez Brüksel’e geldiğini belirterek, genç tiyatrocuların güzel bir Türkçe ile çok güzel oyunlar sahnelediklerini görmekten büyük mutluluk duyduğunu ve onları alkışladığını » belirttiği konuşmasında genç öğrencilere verdiği ilk derste onlara kendi sanat hayatından kesitler sundu. Sanatta 60 yılı geride bıraktığını söyleyen Duayen  Günaydın, « Burada sizlerin akıcı bir Türkçe kullanması beni doğrusu çok şaşırttı. Burada gördüğüm kadarı ile çok güzel Türkçe konuşuyorsunuz. Çocukları gençleri büyük bir hayranlıkla izledim. İlk dersime 1958 yılında Haldun Dormen Tiyatrosunda başladım. Daha sonra Türk kültüründe yer alan Orta oyunları, Hacivat, Karagöz gibi oyunları geliştirilerek halka anlatılması için çalışmalarda bulunduk. Edirne’den Iğdır’a kadar Türkiye’nin hemen hemen tüm illerinde sahne aldık. Zamanımızda solcular batı tarzı, sağcılarda Ortaoyunu, pişekar gibi oyunlara yönelmişlerdi. Oynadığımız orta oyunlarında genelde sahne dekorları yok. Hayali dekorlar eşliğinde oynardık. Tiyatro ile yaşadığınız topluma yeni şeyler öğretebilirsiniz. Turneye çıkarsınız, sahnede eleştirileriniz yapar, değişmesi gereken şeyleri onlara gösterebilrisiniz. Tiyatro bunu yapabileceğiniz en iyi araçlardan biri. Ayrıca burda ne güzel kaç kişisiniz. 1 tiyatrocu demek 500 kişi demektir. Bir kişi 500 kişiye ulaşır. Düşünün siz burada çocuk genç ne kadar çok kişisiniz. Bu binlerce kişiye ulaşmak anlamına gelir” dedi.

Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Günaydın, « tiyatronun aşkla yapılması gereken bir iş olduğunu ve dizilerde rol almak için tiyatro yapılmaması gerektiğini » anlattı .

BAKAN KIR: “BİNFİKİR ÇOK ÖNEMLİ  ÇALIŞMALAR YAPMAKTA”

Öğrencilere Sertifika verilmesi sırasında konuşan Bakan Emir Kır “ ErolGünaydın gibi tüm Türk ailelerinin bildiği ve yıllardır izlediği bir sanatçının Brüksel’e gelmesinin Türklere tiyatro sevgisi aşılamada çok etkili olduğunu”belirterek “Postmodern Köy oyununda Belçika’daki Türklerle ilgili çok önemli vehassas konulara değinildiğini, özellikle zoraki evlilik gibi konuları sadece sahneyetaşımakla kalmayıp oyun sonrasında konunun tartışılması gerektiğini ifade etti.çıkarsınız, sahnede eleştirileriniz yapar, değişmesi gereken şeyleri onlaragösterebilrisiniz. Tiyatro bunu yapabileceğiniz en iyi araçlardan biri. Ayrıca burdane güzel kaç kişisiniz. 1 tiyatrocu demek 500 kişi demektir. Bir kişi 500 kişiyeulaşır. Düşünün siz burada çocuk genç ne kadar çok kişisiniz. Bu binlerce kişiyeulaşmak anlamına gelir” dedi. Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Günaydın,tiyatronun aşkla yapılması gereken bir iş olduğunu ve dizilerde rol almak içintiyatro yapılmaması gerektiğini anlattı.

ORGANİZATÖRLERDEN DESTEK OLAN HERKESE TEŞEKKÜR

Mizah Yazarı Erdinç Utku ve Binfikir Genel Yayın Yönetmeni Serpil Aygün yaptıkları konuşmalarda yaptıkları çalışmaları anlatarak bu çalışmalarında kendilerine manevi desteklerde bulunan Tiyatro Duayeni Erol Günaydın’a, Bakan Kır ‘a, tiyatro öğrencilerine ve tüm sanatseverlere teşekkür konuşmaları ardından verilen sertfikalarla program son buldu.

BİLGİ :
Binfikir Tiyatro Okulu 2008 yılında çalışmalarına başlamış olup, 6-13 yaş grubu çocuklar ve 13+ yetişkinlere oyunculuk, diksiyon ve ses alıştırmaları dersleri veriyor. Binfikir Tiyatro Okulu bu süre zarfında ilki Belçika’da 10 ve 2 kez de Türkiye’de olmak üzere 12 kez sahnelenen ”Saint Nicolas, Nasrettin Hoca ve Gülmeyen Kız” adlı çocuk oyunu ve geçtiğimiz 6 Haziran’da try out olarak sahnelediği “ Minik Nicolas, Minik Nasrettin Çevre Canavarı Petman’e Karşı” adlı iki orjinal oyun sahneledi. 10 Ekim’de  genel bir kolajının sunulacağı “Post Modern Köy ” adlı kabare ise Binfikir Tiyatro okulu’nun ürettiği 3. orjinal oyunu.

Binfikir Tiyatro Okuluna kayıt ve 10 Ekim gösterileri için 0484 528 902 nolu telefondan bilgi alınabilir. 

www.belcikahaber.be