DÜNYA ŞEHİRLERİ BAŞKANI DR. TOPBAŞ STK TEMSİLCİLERİYLE GÖRÜŞTÜ

Geçtiğimiz günlerde 3,5 milyar insanı yöneten 'Dünya Yerel Birlikler Yerel Yönetimler' Başkanlığına seçilerek, 'Dünya Şehirler Başkanı' olarak Brüksel'e gelen Dr. Kadir Topbaş burada bulunan Türk Sivil Toplum Kuruluş temsilcileriyle biraraya gelerek onlara çalışmalarını anlatarak, onların istekleri ve sorularını da cevapladı.

Geçtiğimiz günlerde 3,5 milyar insanı yöneten 'Dünya Yerel Birlikler Yerel Yönetimler' Başkanlığına seçilerek, 'Dünya Şehirler Başkanı' olarak Brüksel'e gelen Dr. Kadir Topbaş burada bulunan Türk Sivil Toplum Kuruluş temsilcileriyle biraraya gelerek, onlara çalışmalarını anlatarak, onların istekleri ve sorularını da cevapladı.

Büyükelçilik basın toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda Başkan Dr. Topbaş'a Büyükelçi N. Murat Ersavcı ve Brüksel Başkonsolosu Mehmet Poroy'da eşlik etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş  ve heyeti, 2 günlük çalışmalarda bulunmak üzere Brüksel´e geldi. 2012 yılı İstanbul´un ´Avrupa Spor Başkenti´ olması vesilesiyle bayrak devir teslimi ve İstanbul Brüksel Merkezi´ndeki  sergi açılışı için Brüksel´e gelen  İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş, Brüksel´de bulunan Türk sivil örgüt temsilcilerine önemli bir mesaj verdi.

İki dönem üst üste seçildiğini belirten Topbaş, çalışmalarını şu şekilde değerlendirdi "İstanbul'un artık dünya şehirlerinin başında geldiğini. Son zamanlarda İstanbul'un dünya ülkeleri ve kuruluşlarına ev sahipliği yaptığı ve ödül üzerine ödül aldığını sizlerde takip etmektesiniz. Biz ekip olarak hükümetle büyük bir uyum içerisinde İstanbul'u her geçen gün geliştirmekteyiz. İstanbul kültür ve tarih şehridir. Marmaray İnşaatı esnasında yapılan kazılarda 8500 yıllık bir tarihi kalıntılarla karşılaştık. Şimdiye kadar 35 gemi ve yükleriyle ilgili kalıntıları gün ışığına çıkararak, İstanbul'un 4-5 bin yıllık geçmişinin daha da eskilere dayandığını, yani 8,500 yıl öncesine kadar burada bir medeniyetin olduğu bulgularını elde ettik. Buda İatanbul tarihinin tekrar gözden geçirilmesi anlamına geldi. Tarihçilere büyük doneler sunduk. Bildiğiniz gibi İstanbul 2010 Kültür başketi olarak bir çok etkinliğe imza attı. Avrupa Birliği´nde ise, İstanbul´un 2010´de Avrupa Spor Başkenti olması münasebetiyle açılış konuşması yapacağım. Bayrak devir teslim töreni var ve  Bakan Egemen Bağış´la birlikte görevi alacağız. Daha sonra Marmaray  kazıları sırasında ortaya çıkarılan tarihi eserlerinin fotoğraflarının sergilendiği serginin açılışında bulunacağız´ dedi. 

Başkan Topbaş soruları ise şu şekilde cevapladı. Haydarpaşa garı ile ilgili bir soru karşısında Topbaş;´Bu konu da bir ihmal var. Binanın damında çalışan ekiplerin kesinlikle yangın tüpü bulundurması gerekirdi. Günde 250 yangın ihbarı alıyoruz ve yetişmeye çalışıyoruz. Bünyemizdeki itfayeciler son derece gelişmiş teknolojik araçlarla çalışmaktadır. Bunun sadece benzeri Amerika´da mevcuttur. İtfaiye araçlarının zamanında geldiğini, ancak sokaklarda ki park etmiş arabaların sıklığı nedeniyle gecikmeler yaşandığına´ dikkat çekti.

İstanbul'da müzelerde turistlerden neden fazla ücret alınıyor sorusuna karşın Topbaş. "Müzelerde Turistlerden alınan ücretlerdeki artışlardan kendilerinin sorumlu olmadığını bu konunun Kültür Bakanlığına ait olduğunu" belirterek, "Bakan'ın kendisine verdiği bilgiye göre "Yabancılardan alınan ücretlerin dünya standartlarının altında olduğunu belirten" Topbaş, "herşeye rağmen ayrımcılığın olmamasından yana olduğunu" belirtti. Bu uygulama yalnız bizde değil diğer ğlkelerde de uygulanmakta" dedi.