BELÇİKA HÜKÜMETLERİYLE 'KÜLTÜR ANLAŞMASI' İMZALANDI

“BELÇİKA FRANSIZ TOPLUMU HÜKÜMETİ, VALONYA HÜKÜMETİ Ve BRÜKSEL-BAŞKENT BÖLGESİ FRANSIZ TOPLUMU KOMİSYONU HEYETİ İLE TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA KÜLTÜR, EĞİTİM Ve BİLİMSEL ARAŞTIRMA ALANINDA İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI” İMZALANDI

Belçika Hükümetleri ile Türkiye arasında 'Kültür ve Eğitim Anlaşması' imzalandı.

Fransız Toplumu Başkanlığı´nın ´Place Surlet de Chokier, 15 - 1000 Brüksel´ adresinde bulunan Voltaire Salonu'nda gerçekleştirilen törende ülkelerarası 'Eğitim ve Bilimsel Araştırma Alanında İşbirliği Anlaşması' Belçika Fransız Toplumu Hükümeti, Valonya Hükümeti ve Brüksel-Başkent Bölgesi Fransız Toplumu Komisyonu Heyeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti temsilcileri tarafından imzaladı.

 Anlaşmayı Belçika Fransız Toplumu ve Valonya Hükümetleri adına Başbakan Rudy Demotte , Brüksel-Başkent Bölgesi Fransız Toplumu Komisyonu Heyeti adına Brüksel Hükümeti Üyesi Emir Kır ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına Büyükelçi Nazif Murat Esavcı imzaladı. Bu anlaşma ile Belçika,Wallon ve Brüksel bölgeleri ile Türkiye arasında beklenen yeni bir kültür ve işbirliği gerçekleştirilmesi büyük bir memnuniyetle karşılandı.

Antlaşmaya imza koyan Wallon Bölge Hükümeti Başbakanı Rudy Demotte;´Türkiye ile tarihi bağlarımız var. Türkiye´nin AB yolundaki üyelik mücadelesini yakından takip ediyor ve destekliyoruz. Türkiye bu yolda yürümeli. Belçika´da  yaşayan Türkler iki ülke arasında iyi bir köprü oluşturuyor. Bu anlaşma ile ilişkilerimiz, dostluklarımız farklı bir mana kazanacak.  Belçika -Türkiye milli maçındaki yakınlık ve centilmenlik bunun en güzel göstergesidir. Kültürel ve eğitim anlamında ikili çalışmaların halkımızı daha da yakınlaştıracağını düşünüyorum´dedi.

Belçika-Türkiye  arasındaki ´Kültür,Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar´ antlaşmasına  Brüksel Bölgesi adına imza koyan Bakan Emir Kır: ´Göçün 50. yılını kutlayacağımız 2014 yılından önce bugün Frankofon Bölgesi ile Türkiye arasında böyle bir antlaşmanın yapılmasından ötürü son derece mutluyum. 40 Yıldır iki ülke arasında çeşitli antlaşmalar yapıldı. Belçika ile Türkiye arasındaki
bu yakınlaşma ve işbirliği aynı zamanda Belçika´da yaşayan Türkler için de büyük bir anlam ifade ediyor´dedi.

BÜYÜKELÇI SAYIN MURAT ERSAVCI’NIN “BELÇİKA FRANSIZ TOPLUMU HÜKÜMETİ, VALONYA HÜKÜMETİ Ve BRÜKSEL-BAŞKENT BÖLGESİ FRANSIZ TOPLUMU KOMİSYONU HEYETİ İLE TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA KÜLTÜR, EĞİTİM Ve BİLİMSEL ARAŞTIRMA ALANINDA İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI” İMZALANMASI VESİLESİYLE YAPTIĞI KONUŞMA :

"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına, Belçika Fransız Toplumu Hükümeti, ValonyaHükümeti ve Brüksel-Başkent Bölgesi Fransız Toplumu Komisyonu Heyeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Kültür, Eğitim ve Bilimsel Araştırma Alanında İşbirliği Anlaşması’nı imzalamaktan onur duyuyorum.

En başta, esasen bu önemli Anlaşmanın Dışişleri Bakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu tarafından imzalanmasının öngörüldüğünü vurgulamak isterim. Ancak, önce Sayın Demotte ile programlarının uyuşmaması ve daha sonra ülkemizde yaklaşan seçimler nedeniyle bu mümkün olamadı. Dolayısıyla, bu görevi Sayın Bakanımız namına da yerine getirmekten büyük gurur duyuyorum.

Bugün imzaladığımız Anlaşma çeşitli nedenlerle kaydadeğerdir. 173 yıllık diplomatik ilişki tarihinde Türkiye ve Belçika Hükümetleri ilk olarak 1959 yılında bir Kültür Anlaşması imzalamışlardır. Bugün imzalanan Anlaşma ise Türkiye’nin bölgeler ve toplumlar düzeyinde imzaladığı ilk uluslararası anlaşma olma özelliğini taşımaktadır. Sözkonusu Anlaşmanın imzalanmasının Türkiye’nin Belçika Fransız Toplumu, Valonya ve Brüksel ile ikili bağlarının
kuvvetlenmesine vesile teşkil edeceğine eminim.

İmzaladığımız Anlaşma uzun ve zorlu bir sürecin ürünüdür. Bu sonuca ulaşılmasında emeği geçen her iki taraftan da tüm ilgililerin azimli çalışmaları takdire şayandır.

Hoşgörüsüzlük ve “Öteki” hakkındaki bilgisizliğin dünyanın bazı kesimlerinde halen hüküm sürdüğü ve toplumlar arasında gerçek entegrasyonu ve barış içinde bir arada yaşama kültürünü engellediği bir dönemde, iki taraf (Türkiye ve Belçika), bir diğerinin kültürel, eğitimsel ve bilimsel özelliklerini keşfetme cesaretini ve iradesini göstermekte ve gelecek nesillere bu anlayışı miras olarak bırakmaktadır. Bu tür girişimlerin gerçek değeri zaman içerisinde daha iyi anlaşılacak ve takdir edilecektir. Bilhassa, Anlaşma hükümlerinin bilfiil uygulanmasıyla halklar arasındaki etkileşim zenginleştikçe bu değer daha iyi anlaşılacaktır.

 Günümüzde, sanatçılar, yazarlar, yönetmenler, eğitimciler, gençler ve bilim adamları arasındaki birebir temaslar, uluslararası ilişkilerin çok yönlü gelişiminin ayrılmaz birer parçası konumundadır. Bu tür temasların olmaması durumunda çok önemli bir ayak eksik kalmaktadır. Bu nedenledir ki, sözkonusu Anlaşmaya önemli bir rol atfettiğimizin bir kez daha altını çizmek isterim.

Türk Büyükelçiliği ve Brüksel Başkonsolosluğumuz, kültür, eğitim ve bilimsel araştırma alanlarında işbirliğimizi daha ileriye taşımak için hazırdır.

Önümüzdeki günlerde Brüksel’deki Büyükelçilik görevimi tamamlayarak Türkiye’ye döneceğim. Bu nedenle, ayrılışımdan önce bu önemli projenin hayata geçirildiğine şahit olmaktan şahsen büyük memnuniyet duyuyorum" dedi.

Türk basınının yoğun ilgi gösterdiği mza törenine Büyükelçilik müsteşarları Can İncesu, Korkut Tufan ile  Oya Yazar Turan, Başkonsolos Mehmet Poroy, Tanıtma ve Kültür Müşaviri Kenzi Güzel Çulhaoğlu da katıldı.
Öte yandan,böyle anlamlı bir antlaşmaya Belçika tarafından da bürokratlar katkı yaptı. Georges Letayf, Directeur - Europe centrale, orientale et du sud-est (Wallonie-Bruxelles International) Gazeteci Yusuf Cinal'in kızı olan Selda Cinal, Assistante - Europe centrale, orientale et du sud-est (Wallonie-Bruxelles International) Annie Romain, Chef du Protocole Wallonie-Bruxelles International, en charge des Relations publiques Angelo Galster, Assistant - Relations publiques Protocole Wallonie-Bruxelles International, bu manada Belçika-Türk dostluğuna katkı yapanlar olarak tarihe geçtiler..

Bu güzel anlaşmayı imzalayarak, Belçika Türk dostluğunun resmileşmesini sağlayan tüm hükümet temsilcilerine teşekkür ediyoruz.