Vefa; dostluğun asaletine, bir dua sonrası verilen sözlere, hayallere ihanet katmamandır. Vefa; ötelerin sonsuz mükafatı karşısında, cehennemi hafife almaman, ulvi güzellikleri dünyaya satmamandır. (Hz.Mevlana)
Vefa; dostluğun asaletine, bir dua sonrası verilen sözlere, hayallere ihanet katmamandır. Vefa; ötelerin sonsuz mükafatı karşısında, cehennemi hafife almaman, ulvi güzellikleri dünyaya satmamandır. (Hz.Mevlana)
Düşünüyorum da, içimizde kaçımız vefalı birer insan veya bugüne kadar hangimiz vefasızlıkla karşı karşıya kalmadı ki!.. Eminim, çoğumuz üstümüze toz kondurmuyor ve çok vefalı olduğumuzu sanarak, insanlardan biraz daha uzaklaşıyor ve pek çoğumuzda gerçekten vefasızlıkla yüzleşerek en derin acıyı yaşıyoruzdur!
Ne diyelim Allah (cc) kimseyi vefasızlıkla yargılamasın. Sanırım hayattaki en acı şeylerden biri de bu olsa gerek. Ve ne yazıktır ki kültürel yozlaşma her güzel şeyi yok ettiği gibi, vefayı ve vefa duygusunu da kaybettirmiş çoğumuza. Hem biz, bize yapılmasını istediklerimize ne kadar yakınız, biz onlara ne veriyoruz?
Bize güç katmasını istediğimiz insanlara biz ne kadar yakınız ve onların ellerine ne kadar dokunabiliyoruz! Vefalı dost; senin yanlışlarını görüp sana fikir veren ama bunu yaparken asla otorite kurmaya çalışmayan, yanlışlarını görüp sana aktaran, ama asla sorgulamayan, kötü zamanda birleşen, istemeden yanında olan kişidir. Sen yanında olduğun sürece senin yanında olan değil!.. Anlayacağınız vefalı insan olmak, her insanın harcı değildir...
Çünkü insanı 'en şerefli varlık' olmaya taşıyan iç dünyamıza karşı olan vefasızlık, aynı zamanda yerel değerlerimize karşı da afakî bir vefasızlığı doğuruyor. Vefasızlık çok can yakıcıdır. İnsanın parası, toplumdaki yeri ya da güzelliği için sevilmesi oldukça aşağılayıcıdır; sonu ise ürkütücüdür, düşünmek bile istemiyorum desem yeridir. Lütfen insanlığın iftihar tablosunda yer alan ve en önemli insani karakter olan vefayı her defasında hassasiyetle hatırlayalım!
Bir aşığın maşukuna, bir dava adamının davasına ve bir idealistin ülküsüne her şeyerağmen sadık kalması, her şeye katlanması ve her şeyi sineye çekmesidir vefa dediğim.
Gerçek dava adamına yakışanda budur zaten -ki niceleri vefa sayesinde hedefine ulaşmış ve tarihe mal olmuştur. Nasıl mı; tam, mükemmel, içten, sağlam ve sarsılmaz kalp bağlılığıyla, vefayı gömlek gibi giyerek ve asla çıkarmayarak. İnsanoğlu'nun en güzel hasletlerinden bir tanesi olan vefa, samimi ve inanan insanların işidir!
İnsanın arkadaşlarını, akraba ve dostlarını unutmaması, herkesin yüzünü çevirip birer,birer terk ettiklerinde, hatta sizi mağdur etme düşüncelerinde olduğu bir zamanda zor olmasına rağmen arka çıkan, onları göğüsleyen, kişileri aynı duygu ve düşüncelerle, hatta ziyadesiyle yâd edebilmektir. Söylenmesi ne kadar ruha haz katıyorsa, yaşanması da bir o kadar güzel, aynı paralelde bir o kadar da zordur. Nasıl düşünürseniz düşünün, ya da nasıl bakarsanız bakın, adam gibi adam olmak derler buna.
Bakınız, diğer taraftandan da bencillik, şehvet, şiddet, hissizlik, cehalet ve de şahsiyetsizlik buhranı içinde yuvarlanan bir dünya düşünün...Düşünmeye gerek yok değil mi, içinde yaşıyoruz zaten! Toplumda sosyal ayrışmaları; bu siyah-bu beyaz, bu dindar -bu dinsiz, bu zengin -bu fakir gibi düşünceleri ancak vefa ile birleştirebilir ve güzele dönüştürebiliriz. Kim ne olursa olsun, insana değer verip unutmamak ve vefa örneği göstermek insanlığın anahtarı olmalıdır.
Lütfen kendimizi gözden geçirelim, acaba bizler ne kadar vefalıyız?!? Hiç düşündük mü? Unutmayalım ki vefa; insan ahlak'ının üstünlüğü ve şerefli bir insanın en güzel portresidir! Bir selamı, bir fincan kahveyi, bir öğüt'ü, bir tebessümü, bir sıkıntı paylaşımını vefa ile yad eylemek en doğrusu! Biliyorum ki, günümüzde vefa'yı cisimleştiren prototipler yok denecek kadar az. Elbette, pratikte karşılığı olmayan bir hassasiyetin varlığından bahsetmek ve onu anlatmak zordur. Bireyi sosyalleştirmeyen, pozitif yönden davranışını değiştirmeyen kuru ve yavan bilgilerin ne kadar işe yaradığı ise meçhul. İnsanların yüzde doksanı yaşamazlar, sadece vardırlar/ Oscar
Wilde ........................Var'la, yok arası insanlar olmamanız dileği ile hepinizi selamlıyorum!
Ey Aziz'im; şimdi sen söyle vefa mı, vefasızlık mı?
Bu da benden olsun; www.gelisim.edu.tr İstanbul'un en kaliteli eğitim anlayışı, mükemmel performans ve gayretimiz sonucu oluşan, yükselen ve ışıldayan yepyeni bir Üniversite, İSTANBUL ÖZEL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ, tüm öğrencilerimize hayırlıolsun! Aman nazar değmesin! :) Leman KUZU©
İstanbul, 08/10/2011kuzuleman@yahoo.com