Türkiye'deki bölgesel idareler gurbetçilerden yatırım talep ediyor

Türkiye'den Belçika'ya adeta bir heyet gelirken diğeri gidiyor

Türkiye'den Belçika'ya adeta bir heyet gelirken diğeri gidiyor

Türkiye'den Belçika'ya adeta bir heyet gelirken diğeri gidiyor. Zafer Kalkınma Ajansı olarak Manisa, Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak'tan oluşan valiler heyetinin Belçika temaslarından hemen sonra Brüksel, Isparta heyetini ağırlıyor. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, Isparta Tarım İl Müdürlüğü ve Süleyman Demirel Üniversitesi'nden yetkililerin yanı sıra Isparta'dan 30 kişilik işadamı heyeti Brüksel'de temaslarda bulunuyor.
 
Isparta Ticaret Borsası Başkanı ve AGTTO A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Adar başkanlığındaki heyeti T.C. Brüksel Büyükelçilik salonunda, Ticaret Başmüşaviri Dr.Tulu Gürakan karşılayarak, sinevizyon eşliğinde başarılı bir sunumla Belçika Türkiye ekonomik ilişkilerini verilerle anlattı.
 
Büyükelçilik Müsteşarı Korkut Tufan, Brüksel Başkonsolosu Mehmet Poroy ve elçilik çalışanlarınında hazır olduğu brifingde
Gürakan, " Öncelikle sizleri aramızda görmekten duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Son yıllarda Belçika ile Türkiye arasındaki ticarette büyük bir gelişme var. Gelişen bu  ticarette ve dostlukta muhakkak ki siz değerli iş adamlarının katkısı büyük. Bu temaslarda gelecekte Belçika Türkiye ilişkilerine büyük ivme kazandıracaktır. Sizlerin beklentilerine cevap verecek her türlü done ve bilgileri vermeye hazırız. Kalkınma Ajanslarının kendilerini tanıtma adına son  günlerde Türkiye´den Brüksel´e ve dolayısıyla Avrupa´ya dönük ziyaretler sıklaştı. Geçen hafta burada  Zafer Bölge Kalkınma Ajansı Heyeti´ni ağırladık. Bu karşılıklı ziyaretlerin sonucunun yararlı olacağını düşünüyorum" dedi.
Daha sonra söz alan Isparta Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, heyet adına yaptığı konuşmada;´Hedefimiz bölgemizi Belçika´da ve diğer Avrupa ülkelerinde layıkıyla tanıtmak ve ekonomik işbirliği imkanlarını araştırmak, geliştirmektir. Bunun için Belçika´dayız.  Bölgemiz birçok ürün bakımından çok zengin. Gül ve güle bağlı sanayi yanında elmamız çok önemli. Yılda 650 bin ton elma üretimi ile Isparta öne çıkıyor. Bu elmaya Pazar arıyoruz. Tarım ve Hayvancılık alanında da  büyük yatırımlar yapılabilinecek bir bölgedeyiz. Öte yandan kiraz  üretimimiz de çok önemli. Başta Almanya ve İngiltere´ye bu ürünü ihraç ediyoruz" dedi.
 
Heyet daha sonra Belçika TÜMSİAD merkezini ziyaret etti: 
 
Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜMSİAD) Brüksel'deki merkezini de ziyaret etti.Ziyarette bölgedeki ekonomik gelişme hakkında bilgi veren Isparta Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, ''Bölgemizde yatırım için cazip imkanlar var. Gelin bu imkanları birlikte değerlendirelim.'' derken, Akdeniz Kalkınma Ajansı Koordinatörü Ali Galip Bilgili de "Isparta´da birçok alanda yatırım yapılabileceğinden söz etti. Bilgili ''Gülyağı konusunda çok cazip imkanlar mevcut. Isparta Ticaret Borsası olarak yılda 30 milyon Euro´luk ihracatımız söz konusu. Ancak Türkiye´nin bu alanda talebi de büyük.'' dedi. TÜMSİAD Belçika Başkanı Basir Hamarat ise konuşmasında yatırımları hakkında bilgiler verdi. Hamarat ''Elbette yapılacak projeler hakkında daha detaylı bilgi sahibi olduktan sonra işbirliği imkanlarımızı araştırıp, geliştireceğiz. Bu ziyaretten oldukça memnun kaldık. Hedefimiz bölgelerimizin kalkınmasına hizmet olduğu kadar, insanımıza da yatırım yapılmasıdır.'' diyerek, Türkiye'den gelen heyete teşekkür etti.Görüşme sonrasında TÜMSİAD ve Isparta arasında iyi niyet protokolü imzalandı.

Toplantı sonrası Başkan  Ahmet Adar, heyet adına Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçilik Müsteşarı Korkut Tufan ile Başkonsolos Mehmet Poroy´a  bazı hediyeler takdim  etti ve gösterilen sıcak ilgiye teşekkür etti.
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Isparta Koordinatörü Ali Galip Bilgili´nin de yer aldığı Isparta Ticaret Borsası Heyeti Belçika´da çeşitli sivil örgütleri ziyaret ettikten sonra, temaslarını Hollanda´da sürdüreceği öğrenildi.