UNESCO tarafından 2011 yılına ismi verilen ünlü Seyyah Evliya Çelebi, Brüksel Yunus Emre Türk Kültür Merkezi ve Gent Üniversitesi Türkiye Araştırmalar Merkezi tarafından organize edilen Evliya Çelebi Konferansına ilgi büyüktü.
UNESCO tarafından 2011 yılına ismi verilen ünlü Seyyah Evliya Çelebi, Brüksel Yunus Emre Türk Kültür Merkezi ve Gent Üniversitesi Türkiye Araştırmalar Merkezi tarafından organize edilen iki programla 12 ve 18 Aralık tarihlerinde Brüksel’de bir dizi etkinlikle anılacak. Programın ilk bölümü 12 Aralık günü bir konferansla start aldı.
2011 Evliya Çelebi yılı etkinlikleri kapsamında Brüksel Yunus Emre Türk Kültür Merkezi ve Gent Üniversitesi Türkiye Araştırmalar Merkezi tarafından 12 Aralık'ta düzenlenen ''Evliya Çelebi’nin Kültür Mirasının Günümüze İzdüşümü'' konulu konferansta 17'nci yüzyılda yaşamış ünlü gezginin başyapıtı Seyahatname ve günümüze yansımaları tartışılıldı.
Brüksel Yunus Emre Kültür Merkezi Müdür Vekili Rahmi Göktaş ve Gent Üniversitesi Türkiye Araştırmalar Merkezi Sorumlusu Meryem Kaçar'ın ev sahipliği yaptığı konferansı Brüksel Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Muavin Konsoloslar Gamze Algün, Ali İhsan İzbul, Milletvekilleri Mahinur Özdemir, Veli Yüksel, Evere Belediye Meclis Üyesi Nebahat Acar, Sivil Toplum kuruluş temsilcileri, akademisyenler, sanatçılar ve kalabalık davetli topluluğu izledi.
18 Aralık 2011 tarihinde Bozar’da gerçekleştirilecek ikinci program ise Yunus Emre Türk Kültür Merkezi, Gent Üniversitesi Türkiye Araştırmalar Merkezi ve Bozar işbirliğinde, Evliya Çelebi’nin müzisyen özelliğine atıfta bulunmak ve o dönemin müziğiyle ilgilileri tanıştırmak adına İstanbul Barok Topluluğu tarafından bir konser verilecek.
İstanbul Barok Topluluğu’nun kurucusu klavsen Leyla Pınar tarafından, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nden bugüne aktarılan bilgiler ışığında, hazırlanan Konser repertuarı Brükselli sanatseverlerle buluşturulacak. Konserde Evliya Çelebi’nin yaşadığı Barok Çağdan Osmanlı Barok Müziği'nin yeniçeri, halk türküsü ve saray müzisyenleriyle ilgili parçalar; Avrupa Barok müziğinde Osmanlılarla ilgili yazılmış parçalar ve Evliya Çelebi’nin seslerini çok güzel bulduğu İstanbul Orglarını anımsatan Org ve Osmanlı müziğine yansıyan Barok parçalar seslendirilecek. Biletlerini kahvaltı tercihli alan izleyiciler, konserden önce Türk kahvaltısı etme imkânı da bulabilecek.
Konferansın ilk bölümünde modaratörlüğünü Belçika MO-Magazine’den John Van Daele’ın yaptığı konferansta İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Prof. Süreya Faruki, ''Egzotik yerlerin ziyaretçisi: Evliya Çelebi'', Exeter Üniversitesi'den Prof. Gerald MacLean ''Evliya Celebi ve William Shakespear'', Gazi Üniversitesi'nden Yeliz Özay ''Evliya Çelebi'nin Acayip ve Garip Dünyası'' ve College de France’dan Güneş Işıksel ''Evliya Celebi’nin gözünden Sahra ve Sahra Altı'' konulu sunumları ile Evliya Çelebi ve Seyahatnamesi hakkında bilimsel, sosyolojik, edebi olarak geniş bilgiler aktardılar.
Belçika Haber. Be