12 Eylül davası başladı

12 Elül davası bugün başladı. Tarihi dava öncesi müdahillik talepleri de birbiri ardına geldi. Hükümet ve Meclis'in yanı sıra, CHP ve MHP de davaya müdahillik talebinde bulundu. Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya ilk duruşmaya gelmedi.

12 Elül davası bugün başladı. Tarihi dava öncesi müdahillik talepleri de birbiri ardına geldi. Hükümet ve Meclis'in yanı sıra, CHP ve MHP de davaya müdahillik talebinde bulundu. Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya ilk duruşmaya gelmedi.

-Saat: 08.00: Mahkeme öncesi Ankara Adliyesi önünde polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Adliye önünde yer alan bahçeye 12 Eylül askeri darbesinde hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını konuldu. Davayı takip etmek için Sivil Toplum Kuruluşları Ankara Adliye önüne geldi.

- Saat 08.30:
Ankara Adalet Sarayı önüne sabah saat 08.30'a doğru gelen çeşitli siyasi parti, sendika ve sivil toplum kuruluşları üyeleri, adliye önünde toplanmaya başladı. "12 Eylül'ü Unutmadık, Affetmiyoruz" ve "Paşalar da Maşalar da Yargılanacaklar" yazılı pankartlar ile 12 Eylül darbesi döneminde, işkence gören ve hayatını kaybedenlerin fotoğrafları taşıyan gruplar, "Darbecilerden hesap sorulsun" şeklinde slogan attı.

-Saaat 09.00:  Duruşma salonuna iddianamede ismi geçenler, müştekiler, izleyiciler, basın mensupları ve taraf avukatları alındı.

-Saaat 09.10: TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu  Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Ak Parti Grup Başkan Vekili Ahmet Aydın ve 
BDP milletvekili Leyla Zana davayı izlemek üzere Ankara Adliyesi'ne gelenler arasında bulunuyor.

- Saat 09.30:
Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde saat 09.30'da görülecek dava izdiham nedeniyle geç başladı.  İzdiham nedeniyle BDP'li Kürkçü mahkeme başkanıyla tartıştı

- Saat 09.35:  Avukatlar için oturacak yer kalmayınca mahkeme başkanı avukatlara " Söylemeye utanıyorum ama sanık sandalyesine oturabilirsiniz" dedi.

- Saat 10.05:  Ahmet Türk kendini Diyarbakır zindanlarının tanığı olarak tanıttı. Ahmet Türk,
12 Eylül döneminde solcusuyla, sağcısıyla, Kürdüyle, Türküyle çok büyük acılar yaşandığını, büyük zulümler yapıldığını söyledi. Bu davayı geçmişle yüzleşmek açısından önemsediğini belirten Türk, “Meselemiz 90 yaşında iki kişinin ceza alması değil. Acı dolu bir dönemde, ayak oyunları, Bizans oyunlarıyla iktidar için insanların birbirlerini nasıl kırdığını görmek” dedi.

- Saat 10.30:
Kenan Evren'in avukatı yetkisizlik talebinde bulundu.

Dava bitmezse...


Mahkeme, davanın bitmemesi durumunda 5 Nisan Perşembe ve 6 Nisan Cuma da aynı saatte başlamak üzere davayı görmeye devam edecek.

Mahkeme, duruşma salonunun kapasitesini göz önünde bulundurarak, salona alınacak kişiler arasında önceliği iddianamede ismi geçenlere, ardından da siyasi parti, dernek ve diğer tüzel kişi temsilcilerinden müdahillik talebinde bulunanlara tanıyacak.

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılanacakları davaya TBMM ve hükümetin yanı sıra CHP, MHP, BDP, BBP, EDP, Milliyetçi Türkiye Partisi ve Diyarbakır Barosu'nda aralarında bulunduğu bazı dernek, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları ve birçok kişi de müdahillik başvurusunda bulundu.

Davaya ilişkin mahkeme, Adli Tıp Kurumu'na sanık Evren ve Şahinkaya'nın sağlık raporlarını göndererek, sanıkların duruşmada bulunmalarının ve beklemelerinin sağlık durumları açısından bir engel teşkil edip etmediğini sormuştu.

Adli Tıp Kurumu'ndan gelecek rapor, sanıkların duruşmaya katılıp katılamayacaklarını belirleyecek.

Davayı, müdahillik talebinde bulunanlar ve izleyicilerle yaklaşık 150 kişi takip edecek.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Ahmet Kenan Evren ve Ali Tahsin Şahinkaya "sanık" olarak yer almış ve "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın tamamını veya bir kısmını değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya ve anayasa ile teşekkül etmiş olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına engel olmaya cebren teşebbüs etmek" suçlarını işledikleri ileri sürülmüştü.

İlk duruşmasında neler olacak?

Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre, sanıklar gelmeden yani mahkeme huzurunda bulunmadan duruşma yapılamaz. Gelmemeleri için geçerli bir mazeretlerinin olması zorunlu. Adli Tıp Kurumu'ndan istenen sağlık raporu mahkemeye ulaşmadı, yani henüz geçerli bir mazeretleri de yok.

Bu durumda iki ihtimal var. İlki, mahkemenin kanunu farklı yorumlayıp, sanıklar gelmese de davayı görüşmeye başlaması. Bu durumda iddianame TRT'den çağrılan spikere okutulacak ve müdahillik talepleri karara bağlanacak. İkinci seçenek ise , Adli Tıp Kurumu'ndan istenen raporun beklenmesine karar verilerek duruşmanın ileri bir tarihe ertelenmesi.