TURKISH LADY 'SIGARA'NIN ZARARLARI' HAKKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPTI

Turkish Lady 'Babalar Kolu'nca düzenlenen 'Sigara'nın zararları ve Sigara'yı bırakma yöntemleri' adlı sunumun konuşmacısı Dr. Abdulkadir Kara idi.

Turkish Lady 'Babalar Kolu'nca düzenlenen 'Sigara'nın zararları ve Sigara'yı bırakma yöntemleri' adlı sunumun konuşmacısı Dr. Abdulkadir Kara idi.

Turkish Lady Babalar Kolu Sorumlusu Ali Erkoca'nın açılış konuşmasıyla başlanan bilgilendirme toplantısına Turkish Lady Genel Koordinatörü Derya Aliç ev sahipliği yaptı.

Sıgara ile Mücadele Kurumu Temsilcisi Yves De Cort Aile reisleri ve gençlerin katılımıyla gerçekleşen toplantıda 'Babalar Kolu Sorumlusu' Ali Erkoca öalışmalarını anlattı.

Erkoca, "Programımıza katılımlarınızdan dolayı öncelikle hepinize çok teşekkür ediyorum. Çalışmalarımızı bir çok bilgilendirme toplantısıyla sürdürmeye devam ediyoruz. Bundan önceki çalışmalarımız içerisinde 'Babalar Günü'nü kutlaması, Miniklerin babalara Yönelik Tiyatroları, Schaerbeek Aile Planlama Merkezi Psikologlarından Ülkü Dursun'un sunduğu 'Özgürlük ve göçün bize yansımaları' gibi bilgilendirme serimize bu gün değerli doktorumuz sayın Abdulkadir Kara'nın sunumuyla gerçekleşecek olan 'Sigaranın sağlığa zararları ve sigara'yı bırakma yöntemleri' adlı bilgilendirmeyi hep birlikte izleyeceğiz, umarım faydalı olur" dedi.

Dr. Abdulkadir Kara sinevizyon eşliğinde yaptığı bilgilendirmede, "Sayın konuklar, hepinizin bildiği gibi sigara tütünden üretilen alışkanlık yapan nikotin içerikli bir maddedir. Sigara'nın zararı konusunda hepimiz hemfikir olmakla beraber alışkanlıkdan ötürü bırakılmasının zor olduğu genel anlamda toplumumuzda hakim bir düşünce gibi görünmekte. Uzun yaşamaktansa kaliteli yaşam önplanda olmalı. Kaliteli ve sağlıklı yaşam sigara içmemekle daha da artmakta. Sigara 4000 bine yakın zararlı madde olduğu bilimekte. Büyük hastalıkların ana kaynağı sigaradır. Kalp ve damar sertliği başta olmak üzere kanserojen içerikli olduğu içinde kanser hastalıkların ana kaynağı olarak görülen sigara ne yazık ki, gençlerin ilgisini çekmekte. Gençlerde 12 yaşına kadar varan sigara başlama yaşı bayanlarda da hızla artmakta. Gençlerin kendilerini ispatlama adına arkadaş çevrelerinde alışkanlık edindiği görülmekte. 'Bir tane iç, bir tane içmekle ne olacak? gibi basit sözlerle nikotin alışkanlığı kazanan gençler artık sigara'nın esiri konumuna düşmekteler. Kimileri sıkıntısından kimileride zevkinden içtiğini belirtmekteler. İnsan ömrü'nü kısaltan sigarayı bırakabilmek için 'önce kendinizi sağlıklı bir yaşam için bu sigaradan uzaklaşmam gerekir' diye inandıracaksınız. İradenizle ve danışabileceğiniz Aile hekiminin yardımıyla bu sigara alışkanlığından kurtulabilirsiniz yeterki azmedin. Unutmayın belki ilerleyen günlerde sigara'nın neden olduğu kanser, kalp yetmezliği, akciğer, karaciğer, bacak veya kol kesilmeleri gibi istenmeyen durumlarla karşıkarşıya kalabilirsiniz.

Sigara içenler yalnız kendi sağlıklarını değil aile ve çevresindekilerinde sağlıklarına etki edebilmekteler. Pasif içici konumundaki çocuklarınıza da zarar vermektesiniz. Devlet kapalı alanlardaki içimi yasakladı. Bu çok güzel ama önemli olan hiç içilmemesi. Bu konuda kendimizi ve çevremizi bilgilendirmeliyiz. Hiö bie şey sağlıktan önemli değildir. Sağlıklı yaşam, huzurlu ömür sürmek demektir." dedi.

Davetlilerin sorularını da cevaplayan Dr. Kara, "önemli olan karar vermektir sigarayı bırakacağınıza karar vermek ve iradeli olarak bu konuda duruş sergilemek sigarayı bırakmak anlamına gelir" dedi.

Sigara'yla Mücadele Kurum temsilcisi Yves De Cort "'Bizler kurum olarak Sigara'nın zararları ve bırakılması konusunda vatandaşlara her zaman yardımcı olabilmekteyiz" dedi.

Kurumun sigarayla mücadelesini ve sigara'nın sağlığa zararı hakkında davetlilere Türkçe broşür dağıtıldı.

www.belcikahaber.be