Myanmar'daki insanlık suçu kimseyi ilgilendirmiyor mu?

Myanmar'da etnik temizlik sıklıkla görülüyor ve muazzam boyutlarda insani bir trajediye dönüşüyor.

Myanmar'da etnik temizlik sıklıkla görülüyor ve muazzam boyutlarda insani bir trajediye dönüşüyor.

BM tarafından Asya'nın Filistin'i olarak tanımlanan Myanmar'daki Rohingya Müslüman Topluluğu aşırı uçtaki, müslüman azınlığı hedef alan budistler eliyle Arakan'da, kelimelerle anlatılamayacak çetin bir sınavdan geçiyor, dinsel temizlik yaşanıyor.

Myanmar'da etnik temizlik sıklıkla görülüyor ve muazzam boyutlarda insani bir trajediye dönüşüyor. 29 mayıs 2011 tarihli bir BM raporuna göre etnik temizlik; "Genel toplama ya da dağıtım" değil "belirli bölgelerde belli bir etnik veya dini grup tarafından diğer etnik ve dini grupları ortadan kaldırmak" amaçlı yapılan eylemler diye tanımlanıyor..

Myanmar'da Müslümanlara yapılanlar uluslararası yasaları çiğniyor ve insanlık suçu kategorisine giriyor.
Ne yazık ki Nobel barış ödülü sahibi Aung San Suu Kyi Müslümanlara yapılan bu zulüm karşısında sağır ve dilsiz kalıyor. Belki demokrasi ve insan haklarıyla ilgili söylediği "Burma'da demokrasi ve insan hakları için çalışmak; yaşam ve onur için çalışmaktır" sözlerini unuttu.

Rohingya Müslümanlarının bölgedeki varlığı 8. yy'a uzanıyor. Nasıl olmuşsa 1700'lerde hareket etme, evlenme, inanç, kimlik, mülkiyet, dil,soy,kültür,vatandaşlık ve eğitim gibi hakları tanınmayan Müslümanlar cunta yönetimi tarafından sistematik bir şekilde etnik temizliğe tabi tutulmuş. BM'ye göre Myanmar Müslümanları dünya üzerindeki en acınası haldeki azınlıklar arasında.
Gelen haberlere göre 28 haziran itibariyle 1 milyon Rohingya Müslümanının 650'si öldürüldü, 1200'ü kayıp 90000'den fazla kişi de yerinden edildi.

Amerikalı bir fotoğrafçı olan Greg Constantine "Hiçbir yere sürülmüş: Burma'nın Rohingya'sı" adlı siyah-beyaz fotoğraflardan oluşan bir kitap yayınladı. Greg Constantine sorunlar tartışılırken gözden kaçırılan şeylerden birinin de insan hikayeleri olduğunu düşünüyor. 20 yaşındaki Kashida'nın hikayesini anlatıyor "kocasıyla beraber Bangladeş'e kaçmak zorunda kaldı. Burmalı yetkililer evlenme hakkını tanımadı fakat gizlice evlenip bir de hamile olduğunu öğrenince ailesinin bütün para,inek ve keçilerini aldılar. Kashida'ya "burası senin ülken değil burda çoğalma hakkın yok" diyerek kürtaj yapması için baskı uyguladılar."

 

Bu berbat insani kriz trajik boyutlara vardı ve Müslümanlarla gayrimüslimler buna endişe ve korkuyla tepki gösteriyor. İran dışişleri bakanı Myanar'daki şiddeti durdurma çağrısı yaptı.
Dışişleri bakanı sözcüsü Ramin Mahmanparast "Myanmar hükümetine karşı bölgede dayanışma, milli birlik ve müslümanların haklarının korunması sağlanmalı ,böylece bu şiddetin ve insani krizin önüne geçilmeli"dedi.

İranlı milletvekili Hüseyin Nakavi Hüseyni İran'ın İslam İşbirliği Teşkilatını Myanmar'daki müslüman katliamı üzerine toplanmaya çağırmasını istedi.

Hindistan başkanı Jamiat Ulma-i-Hind de katliamlarla ilgili endişelerini dile getirdi ve ülkededki insani krizin bir son bulmasını istedi. Maulana Syed Arshad Madani, budistler tarafından müslümanlara karşı yapılan katliama seyirci kalan Myanmar hükümetine ateş püskürdü. Sessizliğini koruyan uluslararası toplum ve yardım kuruluşlarını da eleştirdi.

 


Müslüman Alimler Birliği de bu vahşi katliamları şiddetle kınadı ve İslam İşbirliği Teşkilatını gerekli adımları acil şekilde atmaya çağırdı. Açıklamada" Müslüman Alimler Birliği müslüman bölgesi olan Arakan'da Aşırı uçtaki Budistlerin eliyle uzun zamandır müslümanlara karşı yapılan katliam, sürgün, evlerinin camilerinin yıkılmasını ve zulümleri endişe ile izliyor. Ne yazıkki budist hükümet ,müslümanlara yapılan ve gittikçe artan bu iğrenç katliamlara seyirci kalıyor. Ölü sayısı bugüne kadar bölgede müslümanlara yapılan en kötü saldırıların bunlar olduğunu düşündürüyor."

Devam eden insanlık dışı ihlallere insan hakları konusunda ahkam kesen Amerika ve batılı müttefikleri bu katliamları görmezden geliyor. Neden? Çünkü bölgede kendilerine Ortadoğu'daki gibi fayda sağlayacakları bir gelecek yok. Üstüne üstlük eziyet verici anlamlı bir sessizlik içindeler. İnsan onurunu önemseyen herhangibiri için bu insanlık dışı durumla yüzleşmek ve Myanmar müslümanlarına yardım eli uzatmak zorunludur.


Bu haberi PressTV'den İslamiGündem için Betül Öztürk Çevirdi.