Çanakkale Zaferi ve Çanakkale Şehitleri AB ve Belçika'nın başkenti Brüksel'de de anıldı. TC. Brüksel Büyükelçiliğinin himayesinde Belçika Dinayet Vakfının organize ettiği 'Çanakkale Zaferi'nin 98. Yıldönümü ve Şehitlerini anma günü, Brüksel’de bulunan ve Diyanete bağlı Anderlecht Merkez Camii konferans salonunda düzenlenen bir törenle anıldı.
Çanakkale Zaferi ve Çanakkale Şehitleri AB ve Belçika'nın başkenti Brüksel'de de anıldı. TC. Brüksel Büyükelçiliğinin himayesinde Belçika Dinayet Vakfının organize ettiği 'Çanakkale Zaferi'nin 98. Yıldönümü ve Şehitlerini anma günü, Brüksel’de bulunan ve Diyanete bağlı Anderlecht Merkez Camii konferans salonunda düzenlenen bir törenle anıldı.
Yoğun ilginin olduğu anma programı saygı duruşu ve İstiklal marşı'nın okunmasıyla başladı. Törende Büyükelçi Mehmet Hakan Olcay, Askeri Ateşe Kurmay Albay Ömer Faruk Demirbilek günün anlamı ile ilgili sinevizyon eşliğinde birer konuşma yaptılar.
Çanakkale Şehitlerini anma programında Türkiye Cumhuriyeti Temsilcileri tam tekmil bulundu. T.C. Brüksel Büyükelçisi Mehmet Hakan Olcay, AB nezdinde Büyükelçi İzzet Selim Yenel, Nato Daimi Temsilcisi Büyükelçi Haydar Berk olmak üzere Nato Brüksel TMR Başkanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu ,TC Brüksel Başkonsolosu Ali Barış Ulusoy, Askeri Ataşe Kur. Alb. Ömer Faruk Demirbilek ve Türk Askeri Temsil heyetleri, Dinayet İşler Müşaviri Prof. Dr. Halife Keskin, Çalışma Müşaviri Metin Tosun, Eğitim Müşaviri Sinan Ada, Dernek Başkanı Recep Özkan, Büyükelçi çalışanları, dernek temsilcileri, Anderlecht Belediyesi Meclis üyeleri Abdurrahman Kaya, Hediye Yiğit, Mustafa Ulusoy ve kalabalık davetli katıldı.
T.C. Brüksel Büyükelçi Hakan Olcay, "Bugün çok anlamlı bir gün. Manevi değerlerimizi korumanın ve geleceğe doğru sağlam adımlarla ilerlemenin koşulu tarihimizi bilmektir. Türkiye’yi bugünlere getirmek için maddi manevi tüm varlıklarını feda eden insanlarımıza vefa borcumuzu vardır. Bu anlayış içinde '18 Mart Türkiye’de ve tüm dış temsilciliklerimizde Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü^' olarak anılmaktadır. Çanakkale Savaşları'yla Anadolu’dan Türk varlığının silinmesine engel olarak Kurtuluş Savaşına zemin hazırlamıştır." dedi
Büyükelçi Olcay sözlerine çu şekilde devam etti, "18 Mart aynı zamanda Türk diplomasisini ve Türk Dış politikasını yürüten Dışişleri Bakanlığımızda da 'Dış işleri Bakanlığı Şehitlerini Anma Günü'dür. 1973-1994 yılları arasında Ermeni teröristler, 1915 olaylarına dönük iddialarına ve göz diktikleri Anadolu toprağına yönelik mesnetsiz taleplerine Dünya kamuoyunun dikkatini çekmek için 35 mensubumuzu acımasızca katletmişlerdir. Bugün Aziz Şehitlerimiz önünde bir kez daha saygıyla eğilir ve onlara minnetimizi tekrarlarken, Türk Ulusunun birlik ve bütünlüğünü koruyacağına ve ebediyete kadar varolacağına inanıyor, emanetlerini korumak için hiç bir fedakarlıktan kaçınmamaya söz veriyoruz. Ruhları şad olsun." dedi.
Daha sonra konuşan Askeri Ateşe Kurmay Albay Ömer Faruk Demirbilek, "Çanakkale Zaferinin 98'inci yıldönümü ve şehitler gününde, başta ebedi önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehitlerimizi birlikte rahmetle anıyoruz, cennet mekanlarında ruhları şad olsun.
Çanakkale Savaşları, Birinci Dünya Savaşı’nın seyrini değiştiren, 3 Kasım 1914 ve 18 Mart 1915 tarihleri arasında Çanakkale Boğazı'nda cereyan eden bir seri deniz savaşları ve Gelibolu Yarımadası'nda 25 Nisan
1915 - 9 Ocak 1916 tarihleri arasında yapılan kara savaşları olarak Türk tarihinin en şerefli sayfalarını dolduran Türk’ün gücünü dünyaya bir daha duyuran büyük bir destandır.
Birinci Dünya Savaşı’nın başlarında İngilizler ve Fransızlar, İtilaf Devletlerinin üçüncüsü olan Ruslara yardım etmek için Çanakkale Boğazı’ndan geçip Karadeniz’e ulaşmayı planlamışlardı. Amaçlarından biri de İstanbul’u ve boğazları ele geçirmek, bu yolla Osmanlı Devleti’ni etkisiz hale getirmekti.
26 Şubat 1915 günü düşman donanması Boğaza girdi orta kesimdeki tabyalar 8 saat süreyle kesintisiz bombardımana tabi tutulup sarsıldı. Bu başarılar üzerine Amiral Carden, Londra'ya çektiği bir telgrafta, 14 gün içerisinde İstanbul'a ulaşabileceğini müjdeliyordu. Son darbe 18 Martta indirilecekti. Ne var ki, kağıt üzerinde yapılan bu savaş planında, Türk'ün kahramanlığı ve savaş azmi hesaba katılmadığı için evdeki hesap çarşıya uymayacaktı. 18 Mart 1915 günü, bundan 98 yıl önce İtilaf Donanması 18 savaş
gemisiyle saat 10.00'da boğazı yarıp geçmek üzere harekete başladılar. 6 saatte 3 büyük zırhlısını kaybeden, bir bu kadarı da ağır hasara uğrayan gemilerini acıyla İngiliz ve Fransızlar, kalanları kurtarabilme telaşıyla akşam saatlerinde, ihtişamla girdikleri boğazdan utançla geri çekilmek zorunda kaldılar.
Kısa sürede Türk ordusu her yerde büyük başarılar kazandı. Düşman şaşkına döndü, bozguna uğradı. Bu savaşın kaderine hükmeden Mustafa Kemal komutasındaki 19. Kolordu, düşmanı Anafartalar, Arıburnu ve Conkbayırı’nda dize getirdi. Böylece 1915 baharında parlak umutlarla karaya ayak basan birleşik düşman ordusu 1916 kışında bozguna uğrayarak çekilmek zorunda kaldı. Bu zafer karşısında bütün dünya, Türk Milletine hayranlığını dile getirmiştir" diyerek, şehitleri bir kez daha andı.
Anderlecht Camii Kur’an Kursu öğrencisi Kerem Kara’nın İstiklal Marşının bütün beyitlerini ezbere ve coşkuyla okuması davetlilerce beğenildi ve büyük alkış aldı. Çanakkale Zaferini ve Şehitlerini anma günü en son Büyükelçilik görevlisi Özgür Taşlıarmut tarafından Çanakkale Türkülerini slayt gösterisi eşliğinde okunması ve yemek ikramlarıyla sona erdi.
Çanakkale Şehitleri anma programına halkın büyük katılımı dikkat çekiciydi.