GÖÇÜN 50. YILI HATIRASINA BİR HEYKEL DİKİLMESİ, BİR GÖÇ MÜZESİ OLUŞTURULMASI BİR HUZUREVİ PROJESİ DÜŞÜNÜLEMEZ Mİ?
GÖÇÜN 50. YILI HATIRASINA BİR HEYKEL DİKİLMESİ,
BİR GÖÇ MÜZESİ OLUŞTURULMASI
BİR HUZUREVİ PROJESİ DÜŞÜNÜLEMEZ Mİ?
Sevgili okurlar,
1964 yılında Anadolu'dan Belçika'ya akan 'Türk İşgücü Göçü'nün 50. yılını çeşitli etkinliklerle kutlamaktayız.
Resmi kutlamalar yanında gayriresmi kutlamalarda yapılmakta.
Geçen gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen resmi kutlama start aldı.
Türklerin Belçika'ya gelişinin 50. yıldönümü etkinlikleri Valon Flaman ve Brüksel bölgelerinde üst çatı kurumları olan bir çok federasyon ve dernek tarafından kutlanmakta.
Sosyal ve kültürel ağırlıklı etkinlikler bence bir kutlamadan ziyade, artılarla beraber var olan sorunların tahlili eleştirisi ve çözümleri noktasında kalıcı projeler üzerinde yoğunlaşılmalı.
Yani bu 50 yıllık süreçte kazanılanların yanında kaybedilenler ve elde edilmesi gereken konularda sempozyum, konferans ve panellerle tartışmalı.
Rol modellerimizin yaşamları örneklenerek, toplumumuzun daha da ileriye gitmesi noktasında öneriler üzerinde yoğunlaşmak kutlamalardan daha da önemlidir diye düşünüyorum. 2014 yılı Göç üzerine eğlencelerden ziyade sorgulama yılı olmalı.
Sorgulanmayan sorunlar ileride toplumumuzda kangren oluşturabilir.
Mesela Eğitim, İşsizlik, Ekonomi, Yanlış evlilikler, Gençliğin beyaz alışkanlığı, gençlerin sorumsuzluğu ve intiharlar gibi toplumsal rahatsızlıklara neden olabilecek sorunların giderilmesi için çeşitli çalışmaların yapılmasını önemsenmesi gerek.
Bu arada 50. yılı kalıcı olarak kılacak, bir kaç proje için fikirlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Flaman ve Brüksel'de Türk işgücü göçünü ifade eden heykellerin dikilmesi.
Bir göç müzesi oluşturulmalı,
Bir Türkçe Medya Müzesi oluşturulmalı,
Türk toplumunun değerlerini önemseyen bir Huzurevi projesi yapılmalı,
Belçika Ulusal Bayramı olan 21 Temmuz'da Belçika'daki etkinlikler yanında Emirdağ'da da bir Belçika-Türk Dostluk Festivali düzenleyerek, burada emeği geçmiş olan ve memleketinde yaşayanlarıda onure edecek çalışmalar yapılmalı,
Göçin 50. yılında ilk gelen büyüklerimize her alanda yardımcı olan 50 Belçika'lı Türk dostunu tesbit edip onları 'Türk Toplumu adına onure' etmek için plaket vermek onlara Türkiye gezisi organize etmek,
Belçika'lı sanatçılarla ortak konserler düzenlemek,
Göç Komitesinin her yıl geleneksel olarak düzenlenen 'Faymonville Festivali'ne katılarak, Festivali düzenleyenlere 50. yıl anısına plaket takdim etmesi.
Bu öneriler, şimdilik aklımıza gelen önerilerdir.
Yapılacak etkinlikler Belçika ekonomisine, toplumsal barışına harç koyan değerli büyüklerimizin emeğinin kaybolmasına değil, bilakis o değerlerin ebedileşmesine vesile olacak etkinlikler olmalıdır.
Yani tarihe not düşülecek etkinlikle yapılırsa, 50. yıl anlamını bulur. geçmişine değer veremeyen geleceğine değer vermez.
Büyüklerimizin emeğine saygı gösterecek çalışmaların yapılması, geleceği daha da aydınlık kılacaktır...