Dünyanın en güçlü pasaportları: Hollanda, Almanya, Belçika ve Fransa kaçıncı sırada?

Dünyanın en güçlü pasaportları sıralamasında Hollanda, Almanya, Belçika ve Fransa pasaportlarının sıralamasında değişiklik oldu. İşte son liste…

Dünyanın en güçlü pasaportları sıralamasında Hollanda, Almanya, Belçika ve Fransa pasaportlarının sıralamasında değişiklik oldu. İşte son liste…

Küresel vatandaşlık ve ikamet danışmanlığı firması Henley & Partners, üç ayda bir güncellediği dünyanın en güçlü ve güçsüz pasaportları listesinin son versiyonunu yayınladı. 2024 yılının ikinci endeksine göre Fransa ve Almanya 1’nci, Hollanda 2’inci, Belçika 4’üncü ve Türkiye 52’nci sırada yer aldı. 

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin (IATA) resmi verileri kullanılarak oluşturulan Henley Pasaport Endeksinde ülkelerin seyahat belgeleri, vizesiz veya havalimanı vizesi ile kaç ülkeye erişim sağladığına göre puanlanıyor. 

Endekse göre; dünya çapında 227 noktadan 194'üne vizesiz erişim hakkı sağlayan Almanya ve Fransa pasaportu, Japonya,  İtalya, Singapur ve İspanya ile birlikte zirveyi paylaştı. 

İkinci sırada 193 ülkeye vizesiz seyahat imkanı sağlayan Hollanda’nın yanı sıra Finlandiya, Güney Kore ve İsveç pasaportları geldi.

Avusturya, Danimarka, Birleşik Krallık,  İrlanda ve Lüksemburg ise 192 ülkeye vizesiz seyahat imkanı ile üçüncü sıraya yerleşti. 

Dördüncü sırada yer alan Belçika pasaportu ise Norveç ve Portekiz ve pasaportlarıyla birlikte 191 ülkeye vizesiz seyahat imkanı sağlıyor. 

 

Türkiye listede 53. sırada
Listenin ilk beş sırasındaki ülkeler bu şekildeyken Türkiye’nin sıralamadaki yeri de belli oldu. Türk pasaportuyla vizesiz seyahat edilebilen ülke sayısı 118 ve listede 52’nci sırada yer aldı. 

Listenin son beş sırası
Listenin en sonunda, seyahat öncesinde vize almadan sadece 28 ülkeye erişim sağlayan Afganistan pasaportu geldi. Afganistan'ı Suriye (29), Irak (31), Pakistan (34) ve Yemen (35) takip etti. 

Sıralama kriterleri
Son 19 yıldır yayınlanan Henley Pasaport Endeksi, pasaport sahiplerinin vizesiz erişebildikleri destinasyonların sayısına dayanıyor. Şirket dünyanın 199 pasaportunu sıralamak için Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin (IATA) verilerini kullanıyor. 

Ülkeler vizesiz ziyaret edebildikleri her destinasyon için bir puan alıyor. Vatandaşlar varışta vize, ziyaretçi izni veya varış noktasına girerken elektronik seyahat yetkisi (ETA) alabilmeleri durumunda “vizesiz seyahat etmiş” sayılıyor.  Vizenin gerekli olduğu veya pasaport sahibinin yola çıkmadan önce devlet onaylı bir e-vize alması gereken destinasyonlar için puan verilmiyor.

2024 endeksine göre ilk 10 sırada yer alan en güçlü pasaportlar:
1. Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Singapur, İspanya (194)
2. Finlandiya, Hollanda, Güney Kore, İsveç (193)
3. Avusturya, Danimarka, İrlanda, Lüksemburg, Birleşik Krtallık (192)
4. Belçika, , Norveç, Portekiz, BK (191)
5. Avustralya,  Yunanistan, Malta, Yeni Zelanda, İsviçre (190)
6. Kanada Çek Cumhuriyeti, Polonya, ABD (189)
7. Macaristan, Litvanya (188)
8. Estonya (187)
9. Letonya, Slovakya, Slovenya (186)
10. İzlanda (185)

2024 endeksine göre son 10 sırada yer alan en güçsüz pasaportlar:
1. Afganistan (28)
2. Suriye (29)
3. Irak (31)
4. Pakistan (34)
5. Yemen (35)
6. Somali (36)
7. Libya, Nepal, (40)
8. Filistin Toprakları (41)
9. Bangladeş, Kuzey Kore (42)
10. Eritre, Sri Lanka (43)

©Sonhaber.eu