Yaşadığımız ülke Belçika'yı ne kad ar tanıyoruz? YAŞAR TÜMBAŞ

Gerçekten Belçika´yı ne kadar tanıyoruz? Bu soruyu hiç kendi kendinize sordunuz mu?Bence, hayır!  Tanımıyoruz!

Gerçekten Belçika´yı ne kadar tanıyoruz? Bu soruyu hiç kendi kendinize sordunuz mu?
Bence, hayır!  Tanımıyoruz!
Buraya gelip yerleşeli 49 yıl olmuş. Ekserimiz Belçika uyruğuna geçmişiz. Acaba su sorulara cevap verebilen kaç Türk vardır Belçika´da yasayan?


Gelin samimi olarak bir sorgulayalım kendimizi :


-Belçika kaç yılında  müstakil  bir devlet olarak Avrupa cografyası içinde yer almıştır?
-Belçika, ´Belçika krallığı´ olmadan önce neydi?
-21 Temmuz günü neyi kutluyoruz?
-Belçika´nın ilk kralının ismi nedir ? Hangi ülkeden gelmektedir ?
-Belçika´nın yüz ölçümü nedir ?
-Belçika´nin Brüksel´den  sonra gelen ikinci büyük şehri hangisidir? ( Liège mi, Anvers mi, Gent mi ?)
-Belçika Federal Hükûmeti başbakanı kimdir ?
-Belçika Millet Meclisi başkanı kimdir?
-Belçika Senatosu başkanı kimdir ?
-(19 Belediyeyi içerisine alan ) Brüksel-Capital Bölgesi´nin nüfusu kaçtır?
-Brüksel sehrinin nüfusu kaçtır ?
-Oturduğunuz belediyenin nüfusu kaçtır ?
-Kime "carolorégien" denir Belçika´da ?
-Brüksel-Capital Bölge Hükümeti´nin başbakanı kimdir ?
-Wallon Bölgesi Hükümeti´nin başbakanı kimdir?
-Flemenk Bölgesi Hükümeti´nin başbakanı kimdir?
-René Magritte kimdir ?
-James Ensor kimdir?
-Maurice Maeterlinck kimdir?
-Jacques Rogge kimdir ?
-Frank De Winne kimdir ?
-Paramerenko kimdir ?
 
Amacım ukalalık etmek değil!  Sadece bir gerçeği gözler önüne sermek istiyorum. Çok mütevazi muhitlerde yasayan emekçiler olsun, çok gösterişli mahallelerde oturan ve belli bir yaşam statüsünde olan iş adamlarımız olsun, uluslar arası kuruluşlarda görevli ve Belçika´da temelli yerleşmiş teknokratlar ve teknisyenler olsun, büyük çoğunluğumuz  bu ülkenin ekmeğini yerken, tarihini, coğrafyasını, kültürünü hiç tanımayız ve de tanımak için fazla bir emek de sarf etmeyiz!(*). Kimimiz lisanlarını iyi  bilmediğimiz için, kimimiz de ülkeyi küçük gördüğümüz için ne televizyonlarını seyreder ne de radyolarını dinleriz! Büyük bir çoğunluğumuz uydu sayesinde  sadece Türkiye TV´lerini izleriz. Bazılarımız da CNN, TF1, ARD, BBC gibi ünlü televizyon kanallarını izleyerek Amerika, Almanya, İngiltere, Fransa basınını yeğleriz. Müzelerine gidip ünlü ressamlarının eserlerini kaç kişimiz seyretti aramızdan ?
Tiyatrolarına gidip söyle ilginç bir piyes seyretmeyiz.  Brüksel, Anvers, Gent gibi tarihi kentlerin ünlü " Grand-Place´lerini söyle bir merak içerisinde ve tarihlerini, okuyarak ziyaret etmemişizdir. Dünyanın en güzel meydanlarından biri olan Brüksel´deki Grand-Place´nin tarihini okuyan ve çevresindeki eski binaların ne anlam taşıdığını bilen kaç kişi vardır aramızda? Brüksel şehrinin sembolü Mannekenpis´in(İşeyen çocuk) niçin o köşede hayat boyu çis ettiğinin hikâyesini bilenimiz kaç kişi ? Gent´ de bir katedralde asılı duran ünlü Flemenk ressam Van Eyck´in yaptığı dünyaca ünlü " Agneau Mystique" tablosunu kaçımız ziyaret etti? Belçika´da yaşayanlarımızdan kaç kişi " Kuzeyin Venediği " ismi verilen ve asırlarca önce Kuzey denizinin kenarında kurulmuş ve bugün  denizden uzakta kalmış ve kanalları ile ünlü Bruges şehrini ziyaret etmiştir ?
 
Yani ben şunu söylemek istiyorum; madem ki bu ülkenin uyruğuna geçtik, mademki bu ülkede yaşamaya karar verdik hayat boyu, mademki çocuklarımız bu ülkede is-güç sahibi olup evlendiler, mademki entegre olmayı düşünüyoruz bu memlekete, o zaman bir vefa borcu , bir yurttaşlık borcu olarak bu küçük fakat büyük kültürel ve teknik değerleri olan ülkeyi ve yaşantı seklini, tarihini, coğrafyasını, büyük adamlarını tanımak zorunda değil miyiz ? Bunları yaparken, devlet büyüklerimizin her Belçika´ya gelişlerinde özellikle üzerinde durdukları, kendi kültürümüzü ve geleneklerimizi korumamıza engel olan bir şey var mi ki?  Bence yok..
 
Şöyle uluslararası arenaya bir göz atalım. Ne görüyoruz: AB konseyi başkanı Belçikalı Van Rompuy (yeni seçildi), AB Parlamentosu Başkan Yardımcılarından biri Belçikalı Madame Isabelle Durant; BEI (Avrupa Yatırım Bankası) bankasının başkanı Belçikalı Philippe Maystadt; Dünya Olimpiyat Komitesi Başkanı Jacques Rogge Belçikalı,; USA, Almanya, Japonya,Canada, İngiltere, Fransa gibi büyük ülkelerin kurmuş olduğu " Hükümetler arası iklim değişiklikleri uzmanları kurulu "GIEC panelinin başkan yardımcısı Belçikalı Prof. Jean-Pascal van Yperzeel. İkİ Belçikalı astronot şimdiye dek Uzay Mekiği ile aya gidip döndü, birincisi Dirk Frimout 2002 yılında uzayda 10 gün kaldı, diğeri de ( Frank de Winne) uluslar arası uzay istasyonunda tam 6 ay yaşayıp yeni döndü yer yüzüne. Hepimizin hayranlıkla seyrettiği ve dünya birinciliğine kadar yükselen tenisçiler Kim Clijsters ve Justine Henin Belçikali.. ünlü birkaç Şarkıcı: Adamo, Maurane, Lara Fabian, Helmut Lotti, Anny Cordy, Axelle Red, dünyaca ünlü Fransa bisiklet turunu beş kere kazanan Eddy Merckx Belçikalı.. Ünlü romancı Amélie Nothomb, Fransız filmlerinin seçkin artistleri Emilie Duquenne, Cécile de France, Marie Gillain, Natacha Regnier Belçikalı...Günümüzün tanınmış birkaç film yapımcısı   Dardenne kardeşler (Cannes film festivali ödülünü iki kere aldılar),André Delvaux , Gérard Corbiau Belçikalı...Bunlar günümüzde yaşayan kişiler.
 
 Tarihe geçmiş ünlü yazar, bilim adamı, nobel ödülü kazanmış belçikalıların listesi de oldukça uzun . Birkaçının ismini vereyim: çok ünlü romancı George Simenon, çok  ünlü sarkıcı Jacques Brel, çok ünlü mimar Victor Horta, çok ünlü ressamlar René Magritte, James Ensor, Paul Delvaux, Dinamoyu icat eden Mühendis  Zenobe T.Gramme, saksafonu icat eden Adolphe Sax...Ve tam 10 Belçikalı bilim adamı Nobel ödülüne layık görulmüş günümüze dek ...Hemen, hemen tüm dünya dillerine çevrilen ünlü  Tintin´in yaratıcısı Hergé de  Belçikalı idi.
 
30 000 km2 yüzölçümlü, 10 milyon 450 bin  nüfuslu bir ülke . Kişi başına düsen milli gelir: 36.500 $ (2008). Gayri Safi Milli Hasıla : 378 milyar $ (2008). Sadece hatırlatmak bakımından söyleyeyim: Türkiye´miz de kişi başına düşen milli gelir yılda 10.000 küsur $.
 
Bizim ikinci ülkemiz ( hatta bazıları için birinci ülke),  hiç de küçümsenecek bir ülke değil...Bu ülkeyi biraz daha iyi tanımak gerekmez mi yani ?? Bir vefa borcu olarak veyahut ta  bu ülkenin bir  resmi yurttaşı sıfatı ile  ?

Belçika toplumuna uyum sağlamak istiyorsak, kültürünü,tarihini ve medeniyetini öğrenmeliyiz önce .
 
Hoşça kalın
 
Not(*) :Istisnalar kaideyi bozmaz !
(Bu yazi Belçika YENIHABER gazetesinde 18.12.2009 tarihinde yayinlanmistir)