Türkiye büyükelçiyi geri mi çekecek?

Edindiği bilgilere göre, Ankara'daki genel algılama Çelikkol'a yapılan muamelenin Türk devletini temsil ettiği için, Cumhurba#

Edindiği bilgilere göre, Ankara'daki genel algılama Çelikkol'a yapılan muamelenin Türk devletini temsil ettiği için, Cumhurbaşkanı'na yapılmış bir saygısızlık olduğu yönünde.

Bu yüzden de Ankara-Telaviv hattında ipler kopma noktasına geldi.

Diplomatik kaynaklar, büyükelçi Oğuz Çelikkol'a yapılan saygısızlığın ardından İsrail
'e, "Özür dilemesi" için çok kısa bir süre verildiğini belirtiyor. Bu süre bu sabaha kadar.

Eğer İsrail
Dışişleri Bakanlığı'ndan bir özür gelmezse, Ankara, büyükelçi Çelikkol'u çekme kararı almış durumda.

Hükümete yakın kaynaklar, Hem Cumhurbaşkanı hem de Başbakan'ın Oğuz Çelikkol'un açıklamalarından tatmin olmadığını belirtiyor.

Çelikkol'un İbranice bilmese bile, muameleyi farkettiği anda tepkisini ortaya koyabilmesi gerektiği ve bu yetkiye sahip olduğu görüşündeler.

Rusya ziyareti öncesi Ankara Esenboğa Havaalanı'nda basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan'a, "Tel Aviv büyükelçisinin fotoğrafını gördüğünüzde ne hissettiniz" sorusu soruldu.

Erdoğan, "Bu konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığımız bugün zaten çok kararlı, ciddi bir açıklama yaptı. Onun için bu konunun üzerinde çok fazla durmak istemem. Ancak, şunun
İsrail tarafından bilinmesini isterim. İsrail'in şu andaki mevcut yönetiminin bir koalisyon hükümeti olması Türkiye'yi bağlamaz. O kendi iç sorunudur. Ancak koalisyon hükümeti olarak, koalisyon hükümetinin ortak ilkeleri olur ve bu ortak ilkeler çerçevesinde herkes bu ilkelere saygılı olarak hareket eder. Yani şu anda uç bir siyasi parti mensubu şöyle bir açıklama yaptı, bunu hoşgörüyle karşılayalım diye asla bir anlayışın içine giremeyiz. Biz asırlar boyu, İsrail halkına karşı, Musevilere karşı gerekli hoşgörüyü göstermişiz. Bunun tarih şahididir ama şu anda böyle bir yaklaşım, böyle bir anlayış İsrailyönetimi tarafından gösterilirse, tabii ki Türkiye tarafından karşılığını her zaman için bulacaktır, bunun bilinmesi lazım. Zaten ifadeler, Dışişleri bakanlığımız tarafından yapılan açıklamada en güzel şekilde ortaya konulmuştur" dedi.

Türkiye, İsrail
Dışişleri Bakan Yardımcısının Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuç Çelikkol ile yaptığı görüşme sırasında takındığı tavır ve bunu yansıtış biçimine ilişkin izahat ve özür beklediğini bildirdi.  

 Dışişleri kınadı

Dışişleri Bakanlığı, İsrail
Dışişleri'nin Türkiye'ye yönelik "ahlak dersi" ifadelerinin "iç siyasi mülahazalarla yapılan ve amacını aşan" sözler olduğuna inanıldığını belirtti ve ifadeleri "şiddetle" kınadı.

"Türkiye'nin bölgeye yönelik dış politikası lafzı ve ruhuyla tüm ülkelerin ve halkların barış, güvenlik ve istikrarının sağlanmasını, bu amaçla orantısız güç kullanımı ve izolasyon uygulamaları yerine diyaloğun, angajmanın ve barışçıl yöntemlerin öne çıkarılmasını amaçlamaktadır" denilen açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu doğrultudaki barışçıl girişimlerinin bölgede ve ötesinde takdir toplamakta olduğu ve münhasıran İsrail
'in Gazze'deki kabulü mümkün olmayan uygulamaları ile politikalarına yönelik olduğu bildirildi.

Açıklamada, daha sonra şunlar kaydedildi:


Açıklamalar devam etmemeli
 
 CNN TÜRK Diplomasi Danışmanı Yalım Eralp: "İsrail'in sert bir açıklama yaptı. Türk Dışişleri'nin bunu kınamasını doğru buluyorum ama açıklamalar birbirini takip ederse gerilim artar. Karşılıklı açıklamalar devam etmemeli. Bu, halklar arasında da gerilime neden olur. Bu da bir süre sonra devletin elini kolunu bağlar. Önümüzdeki hafta Türkiye'ye gelmesi beklenen İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın bu dönemde geleceğini düşünmüyorum. Eğer gelirse İsrail'de iki başlı bir tutum olduğu anlaşılır ki bu da çözüme hizmet etmez.
 
 
 

"Türkler ve Yahudiler arasında İsrail Devleti'nin kurulmasından çok daha öncelere kadar uzanan köklü ilişkiler ve bizzat İsrail ile ilişkilerimizin genel dokusu, ülkemize bu uyarı ve eleştirilerde bulunma sorumluluğunu yüklemektedir.

Tarih boyunca Yahudiler her dara düştüklerinde Türkler kendilerine ellerini uzatmışlardır. Türkler ve Yahudilerin uzun birlikte yaşama tarihi karşılıklı saygı ve hoşgörü tarihidir. Dolayısıyla, (Türkiye'nin İsrail
'e ahlak dersi verecek son ülke) olduğu yönündeki bizzat Yahudi halkının hafızasıyla bağdaşmayacak bu iddiayı reddediyoruz. Gerçekleri tahrif eden bu ifade tarihe karşı bir haksızlıktır."

Türkiye'de Yahudi aleyhtarlığının tahrik edildiği iddialarının da her türlü temelden yoksun olduğunu belirten Bakanlık, "Tarihi sicilimiz ve anti-Semitizmin bir insanlık suçu teşkil ettiği yönünde bizzat Sayın Başbakanımız tarafından yapılan açıklamalar bu iddianın mesnetsizliğinin en bariz kanıtıdır" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı açıklaması, "İsrail
Dışişleri Bakanlığı açıklamasında yer alan Türkiye'ye yönelik ifadelerin iç siyasi mülahazalarla yapılan ve amacını aşan sözler olduğuna inanıyor, açıklamadaki ifadeleri şiddetle kınıyoruz" sözleriyle son buldu.

İsrail-Türkiye arasında ipler gerildi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün yaptığı sert açıklamaları "küstahça azarlama" diye nitelendiren İsrail, Kurtlar Vadisi dizisinden duyduğu rahatsızlığı da Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'a iletmişti. Ancak büyükelçi ile buluşmadaki diplomatik nezaketsizliğin basına yansımasıyla birlikte iki ülke arasındaki kriz tırmandı.