Amerikan Jeoloji Kurumu (USGS), depremin merkezinin ülkenin başkenti Port-Au-Prince'in 22 kilometre batısında ve sadece 30 kilometre derinlikte olduğun
Amerikan Jeoloji Kurumu (USGS), depremin merkezinin ülkenin başkenti Port-Au-Prince'in 22 kilometre batısında ve sadece 30 kilometre derinlikte olduğunu bildirdi.
Bölgeden alınan ilk haberlerde, Petionville bölgesinde bir hastanenin çöktüğü ve yıkıntı altında kalanların yardım çığlıklarının duyulduğu kaydedildi. Depremde ayrıca başkent Por-Au-Prince'deki bir çok binanın yıkılırken, yıkıntılar arasında binlerce ölü ve yaralı bulunmasından endişe ediliyor.
Amerikan Associated Press'in Haiti'deki muhabirleri 200 yıldan uzun süredir en şiddetli depremin meydana geldiği Haiti'de başkentin büyük oranda yıkıldığını söyledi.
Kenti otobüsle gezen muhabirler, Port-Au-Prince'deki durumun ciddi, can ve mal kaybının büyük olduğunu bildirerek, "caddelerin ceset ve kan içinde" olduğunu ifade etti.
Muhabirler, kamu binaların harabeye döndüğünü, binlerce insanın evsiz kaldığını belirterek, ağır yaralı olan bazı kişilerin caddelerde oturduğunu, depremin üzerinden saatler geçmesine rağmen hala doktor beklediğini kaydetti.
Depremde kaç kişinin hayatını kaybettiği henüz bilinmiyor ancak kurtarma çalışmaları tüm hızıyla sürmekte. Kurtarma timinde 52 Türk polis de görev yapıyor.
Kentte elektrik şebekesi çöktü
Merkezi başkentin 15 kilometre batısı olarak bildirilen deprem ve sonrasındaki güçlü artçı şoklar nedeniyle de Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Parlamento binası, bakanlıklar, katedral ve benzeri yüksek bir çok yapı yıkıldı veya büyük zarar gördü.
Elektrik şebekesinin de büyük ölçüde çöktüğü kentteki durumu "tam bir felaket ve kaos" olarak tanımlayan görgü tanıkları, yıkıntılar arasında yüzlerce insanın olduğunu, bu sayının binlerce de olabileceğini söyledi.
İletişim hatları devre dışı
Depremden sonra ülkedeki iletişim hatlarının devre dışı kaldığı ve bölgeden sağlıklı haber alınamadığı belirtilirken, uzmanlar büyük bir yıkım meydana gelmiş olmasından endişe ettiklerini bildirdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Port-Au-Prince'deki Amerikan Büyükelçiliği'nin kentteki normal ve cep telefonu hatlarının çalışmadığını bildirdiği kaydedildi.
Temaslar için Haiti'de bulunan ABD Tarım Bakanlığı yetkililerinden Henry Bahn, depremde her yerin sallandığını ve gökyüzünü toz kapladığını anlatarak, her taraftan bağırmalar ve yardım çığlıkları geldiğini bildirdi.
Bahn, her tarafta yıkılmış duvarlar olduğunu, kayaların yuvarlandığını, oluşan yarıklara yuvarlanan evler gördüğünü belirtti.
Reuters'in bölgedeki muhabiri de, başkentteki bir çok binanın çöktüğünü ve yıkıntıların arasında çok sayıda insanın bulunduğunu, kendisinin de bir düzine kadar ölü ve yaralı gördüğünü dile getirdi.
Haiti'nin New York'taki diplomatik temsilcisi Felix Augustin de, ülkesinde yakınları ve diğer insanları durumu için endişe ettiğini belirterek, durumu "İletişim mümkün değil. Bakanlığıma ulaşmaya çalışıyorum, ancak olmuyor, akıl alacak gibi değil" sözleriyle anlattı.
BM Karargahı'nı da vurdu
Haiti'de meydana gelen 7,0 büyüklüğündeki depremde BM barış gücünün ana karargahının da çöktüğü bildirildi.
BM yetkilisi Alain Le Roy, gazetecilere yaptığı açıklamada, başkent Port-Au-Prince'in Petionville semtinde bulunan 5 katlı binanın çöktüğünü belirterek, çoğu Brezilyalı olan BM barış gücü askerlerinin enkazın etrafında bulunduğunu, çok sayıda BM personelinin kayıp olduğunu söyledi.
BM Barış Gücü'nün (MINUSTAH-BM Haiti İstikrar Misyonu) bugünkü personel sayısı 9 bin civarında. BM kaynaklarına göre, MINUSTAH kapsamında toplam 2 bin 34 polis görevlisi bulunurken, bu güce destek olan ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor.
Genel Sekreteri Ban Ki-mun da depremden dolayı son derece üzgün olduğunu belirterek, kalbinin Haiti halkı ve orada görev yapan BM personeli ile olduğunu, onlar için büyük endişe duyduğunu ve gelişmeleri yakından takip ettiğini bildirdi.
Artçı şoklar sürdü
Amerikan Jeoloji Kurumu'ndan (USGS) yapılan açıklamada, deprem merkezi Port-Au-Prince'in 15 kilometre batısı ve 8 kilometre derinlikte olarak kesinleştirilirken, çok sayıda artçı şokun Haiti'yi vurduğu, bunların en büyüklerinin 5,9 ve 5,5 olduğu kaydedildi. Bu düzeydeki sarsıntıların geniş çaplı yıkıma yol açabileceğini belirten USGS uzmanları, bugünkü depremin bölgede kaydedilen en büyük yer sarsıntısı olduğunu ve büyük çaplı kayıp ve yıkıma yol açma olasılığının yüksek olduğunu dile getirdi.
TSUNAMİ UYARISI
Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi de, deprem sonrasında Haiti ile birlikte komşu ada ülkeleri Dominik Cumhuriyeti, Küba ve Bahamalar için tsunami uyarısı yaptı.
Merkezden yapılan açıklamada, bölgenin jeolojik geçmişi açısından değerlendirildiğinde geniş çaplı bir tsunami beklenmediği, ancak olası bir tsunaminin deprem merkezinden 100 kilometre uzağa kadar etkili olabileceği kaydedildi.
YARDIMLAR
ABD, Haiti'ye ilk yardım ekibini gönderdi. Ekipte 72 kişi ve 6 arama-kurtarma köpeği bulunuyor.
ABD Başkanı Barack Obama, "dualarının ve düşüncelerinin Haitililerle birlikte olduğunu, gerekli yardıma hazır olduklarını" bildirdi.
Obama, "Durumu yakından izliyoruz ve Haiti halkına yardıma hazırız" dedi.
Üst düzey yetkililer tarafından yapılan açıklamada da, Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Yardım Dairesi (USAID) ve ordu yetkililerinin bir araya gelerek yapılacak yardım konusunda çalışmalara başladığı belirtildi.
Venezuella da Haiti'ye arama kurtarma ekipleri ile gıda, ilaç, içme suyu gibi insani yardım malzemeleri göndereceğini açıkladı.
Türk Kızılayı, Haiti'deki depremin ardından Afet Operasyon Merkezi'nde "kriz masası" oluşturulduğunu bildirdi.
Yapılan açıklamada, "Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak Haiti resmi makamları ve Haiti Kızılhaçı ile iletişime geçilerek taziye mesajları iletildi ve Türk Kızılayı'nın yardıma hazır olduğu mesajı verildi" denildi.
Açıklamada, bölgede ihtiyaç duyulabilecek insani yardım malzemesinin afet bölgesine ulaştırılabilmesi için tüm hazırlıkların tamamlandığı belirtilerek, Türk Kızılayı'nın gelişmeleri yakından takip ettiği kaydedildi.
Dünyanın en yoksul ülkelerinden...
Bu arada, Amerikan Jeoloji Kurumu (USGS) uzmanlarından Kristin Marano, bu büyüklükteki bir depremin Haiti'de 1770'lerden bu yana görülmediğini bildirirken, sarsıntı Haiti'nin sınır komşusu Dominik Cumhuriyeti ile Küba'da da hissedildi, ancak bu ülkelerde belirgin bir zarar meydana gelmedi.
Yaklaşık 9 milyonluk nüfusa sahip Haiti, dünyadaki en yoksul ülkeler arasında yer alıyor. Haiti, Türkiye ve dünya kamuoyunda son dönemde özellikle "halkın önemli kesiminin temel gıda kaynağının pişirilmiş çamurdan ibaret olduğu" yönündeki haberlerle gündeme gelmişti