Fransız otomobil ortaklığı Renault’nun Clio IV modelinin üretimini Türkiye’ye kaydıracağı öğrenilince, Fransız hükümeti kıyameti k
Fransız otomobil ortaklığı Renault’nun Clio IV modelinin üretimini Türkiye’ye kaydıracağı öğrenilince, Fransız hükümeti kıyameti kopardı. Fransa’nın böyle bir karara karşı çıkmasının rekabet özgürlüğüne aykırı olacağı konusunda Avrupa Birliği Fransız hükümetinin dikkati çekti. Ne var ki, Fransız hükümeti için Avrupa Birliği’nin, rekabet serbestliğinin bir önemi yoktu ve önce Fransız işçileri geliyordu Sonuçta, Renault kararını değiştirdi ve Clio’ nun bir bölümünün Fransa’da yapılması konusunda anlaşmaya varıldı.
Fransız hükümeti daha önce de böyle kararlar almıştı.ABD’li Pepsi’nin Fransız Danone’yi alacağının öğrenilmesi üzerine Fransız hükümeti kendi işçilerini korumak için bir kanun çıkarmıştı.
Fransız Suez ortaklığını İtalyan ENEL firması satın almasın diye Fransız devlet ortaklığı olan Gaz de France, Suez’i satın almıştı.
Hintli Mittal ortaklığı Fransız Arcelor’u satın almak isteyince, Fransız hükümeti, 30 bin Fransız işçisinin hakkını korumak için bu işe de karşı çıkmıştı.
Fransız hükümetinin bastırması sonucu, Clio’nun bir bölümünün yapılmasının Fransa’ya kaydırılması, kuşkusuz Bursalı işçilerimizin zararına. Keşke, Türkiye de, “ekonomik milliyetçilik” yapıyor diye karşı çıkıp Fransız hükümetinin bu kararını önliyebilseydi. Keşke Fransız işçileri, uluslararası işçi dayanışması göstererek Bursalı kardeşlerinin bir bölüm işini ellerinden almasaydı. Ama günümüzde işler böyle yürümüyor. Ya küresel güç sizin elinizde ve işçilerinizi koruyabiliyorsunuz, ya da küresel güçler size istediklerini yaptırıyor.
Bunları, Türkiye’de Tekel işçilerinin, çoluk çocuğu ile ölüm orucuna yatmalarının, nedenini gösterebilmek için yazıyorum.
Tekel işçilerini ve ailelerini buradan sevgiyle selamlıyorum.
Fransa hükümeti Fransız ortaklıklarının yabancılara satılmasına karşı çıkarken bizde de , özelleştirme diye ile ulusal varlıklarımız yabancılara peşkeş çekiliyor(peşkeş çekmek:”Verilmemesi gereken bir şeyi uygunsuz olarak ya da yersiz olarak birine armağan etmek”. Şeker Fabrikaları, Türk Telekom, limanlar, Tekel, v.b. yabancılara ucuza satılıyor. Sırada olanların arasında şimd de Galataport var. Bu ortaklığın ismine dikkat edin, çünkü yakında bu ortaklığın adının gazetelerin baş köşesine geçtiğini göreceksiniz.
Tekel grevinin biran önce anlaşmayla son ermesi dileğiyle!