Ve sonunda mucize gerçekleşti. Yerin yaklaşık 700 metre altında 69 gün geçiren Şilili 33 madenci özgürlüğüne kavuşuyor. Şu ana kadar 5 madenci özgürlüğüne kavuştu. Madenden ilk çıkarılan Florencio Avalos oldu. Avalos'un yeryüzüne ilk çıktığı anlarda sevinç gözyaşları vardı...
Ve sonunda mucize gerçekleşti. Yerin yaklaşık 700 metre altında 69 gün geçiren Şilili 33 madenci özgürlüğüne kavuşuyor. Şu ana kadar 5 madenci özgürlüğüne kavuştu. Madenden ilk çıkarılan Florencio Avalos oldu. Avalos'un yeryüzüne ilk çıktığı anlarda sevinç gözyaşları vardı...
Uzun süre karanlıkta kaldıktan sonra "Aziz Lorenzo" adı verilen operasyon kapsamında tek tek yeryüzüne çıkarılan madencilerin rahatsız olmaması için ortamın fazla aydınlatılmamasına dikkat edildi.
Kriz anında soğukkanlılığını koruyabilen ve sağlık durumu iyi olan madencilere öncelik verildi.
İlk madenci 31 yaşındaki Florencio Avalos:
Bir kurtarma ekibi görevlisi eşliğinde, çelik kurtarma kapsülüyle günyüzüne çıkarılan Şilili 31 yaşındaki Florencio Avalos, ilk olarak 7 yaşındaki çocuğu ve eşi Monica'ya sarıldı.
Daha sonra Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera ve onu bekleyen birkaç kişiyle daha kucaklaşan Avalos, ilk tıbbi tetkiklerin yapılması için kamp hastanesine götürüldü.
Mario Sepulveda Espina:
Avalos'dan bir saat sonra Mario Sepulveda Espina (39) da çelik kurtarma kapsülüyle sorunsuz bir şekilde gün ışığına kavuştu.
Madenden çıkarılması yaklaşık 15 dakika süren Espina, ilk olarak eşi Katty Valdivia'ya sarıldı.
Mutluluğu yüzünden okunan Espina, "Şili çok yaşa" diye bağırarak, duygularını kendisini bekleyenlerle paylaştı ve "yeraltındaki evinden" getirdiği kayaları, Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, Madencilik Bakanı Laurence Golborne ve kurtarma görevlilerine dağıttı.
Julian Palma:
Üçüncü madenci 52 yaşındaki Julian Palma da özgürlüğüne kavuştu
Illanes de, diğer iki madenci gibi önce eşine sarıldı. Yeni yaşına yerin altında giren Illanes daha sonra Devlet Başkanı Sebastian Pinera ve Madencilik Bakanı Laurence Golborne ile kucaklaştı.
Bolivyalı Carlos Mamani:
Şili'de özgürlüğüne kavuşan dördüncü madenci de Bolivyalı Carlos Mamani oldu. Mamani, ilk olarak çevresindekileri selamladı ve kendisini gözyaşlarıyla bekleyen yakınlarıyla kucaklaştı.
Jimmy Sanchez:
Madendeki en genç madenci olan 19 yaşındaki Jimmy Sanchez de kurtarıldı. Çevresine gülücükler saçan Sanchez'i babası karşıladı.
'Anka Kuşu' kapsülü ile yukarı çıkıyorlar
Madencileri yaklaşık 70 cm genişliğindeki tünelden dışarı çıkarmak için özel olarak Amerikalı bir teknisyen tarafından tasarlanan, 4 mm kalınlığındaki 'Anka Kuşu' adlı çelik kapsül, 2,5 metre uzunluğunda ve 54 cm çapında.
250 kilo ağırlığındaki kurtarma kapsülünde, 3 saat süreyle yetecek oksijen ve acil durum çıkışının yanı sıra ses ve görüntü sistemi de bulunuyor.
Tek tek yapılan kurtarma işlemi sırasında madenciler, eldiven, kaska monte fener, güvenlik botları ve yansımalı özel kıyafetler giyiyor.
Madenciler kapsüldeki diyafonu kullanarak kurtarma ekipleri ile haberleşebiliyor.
Kurtarılan madencileri Devlet Başkanı Pinera ve Madencilik Bakanı Golborne'un yanı sıra yaklaşık 800 madenci yakını ve 2 binden fazla gazeteci karşılıyor.
Çıkarken gözlerini kapalı tutmaları istenen madenciler özel gözlük de takıyor.
Tüm madencilerin madene yakın bir hastanede yaklaşık 2 gün müşahede altında tutulacağı belirtilirken, sağlık uzmanları, bazı madencilerin psikolojik durumlarının hassas olduğunu ve kurtarıldıktan sonra uzun süre stres yapabileceklerini söylüyor.
Kurtarma operasyonun dev ekranlardan izlendiği ülkede "bayram coşkusu" yaşanıyor.
Mahsur madenciler, sığınakta kendi koydukları kurallarla günaşırı 2 kaşık ton balığı, bir yudum süt, bir parça kraker ve bir lokma şeftali yiyerek hayatta kaldı.
Yazar ve senaristler sıraya girmiş durumda
Bu arada, madencilerin yeraltında geçirdiği 2 ay boyunca "yeraltındaki evlerine" gönderilen çok sayıda hediye arasında, Şili ve Real Madrid futbol takımlarının formaları ile Amerikan teknoloji üreticisi Apple'ın patronu Steve Jobs'un gönderdiği Ipod da bulunuyor.
Şili'nin önemli sanayicilerinden multimilyoner Leonardo Farkas da madencilerin ailelerine ve yakınlarına 10 bin dolar değerinde çek gönderdiği belirtiliyor.
Öte yandan, madencilerin yeraltındaki hikayesini kaleme almak isteyen çok sayıda yazar ve senarist sıraya girmiş bulunuyor.
TEPKİLER...
Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, yerin yaklaşık 700 metre altında 69 gündür mahsur olan 33 madenciyi kurtarma
operasyonunun benzersiz olduğunu belirtti.
Pinera, ilk madencinin kurtarılmasından sonra yaptığı açıklamada, "Daha önce böyle bir kurtarma operasyonu denenmemişti. Madencilerin bize verdiği ders umarım hep aklımızda kalır" dedi.
Şili'de 27 Şubatta meydana gelen ve 486 kişinin ölümüne, 30 milyar dolar zarara yol açan depreme atıfta bulunan Pinera, madencilerin depremzedeler gibi, "Şili'nin birleştiğinde tüm talihsizliklerin tersine çevrilebildiğini ve büyük şeylerin başarılabileceğini gösterdiğini" belirtti.
Pinera, "madencilerin sınavından" inancın, umudun, dostluğun ve dayanışmanın değerinin bir kez daha öğrenildiğini söyledi.
ABD Başkanı Barack Obama, madencileri kurtarmak için Şilili kurtarma ekipleriyle çalışan Amerikalılarla da gurur duyduğunu ifade etti.