Amerikalı yetkililer, WikiLeaks belgelerinin sızması yüzünden bazı yabancı ülkelerin hükümetlerinin Amerikalı diplomatlar ve diğer yetkililerle temaslarını azalttığını söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, WikiLeaks belgelerinin ABD'nin diğer ülkelerle ilişkilerini raydan çıkarmayacağı mesajını defalarca dile getirmesine rağmen, hem ABD Dışişleri hem de Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri, bazı yabancı hükümetlerin ABD ile olan temaslarını düşürdüğünü, güven sorununun yaşandığını ve ABD'nin dış ilişkilerinin zarar gördüğünü belirtti.
Pentagon Sözcüsü Albay Dave Lapan, "Bireylerin ve hükümetlerin bizimle yaptıkları işbirliği ve bilgi paylaşımında bazı değişimler olduğuna dair işaretler var. Genel anlamda, işbirliğinde bir azalma mevcut" dedi.
"Haber ve istihbarat kaynaklarının, ifşa olabilecekleri korkusuyla bilgi vermeyebilecekleri ya da hükümetlerin bilgi paylaşımı konusunda daha ihtiyatlı olabileceklerine dair endişeleri" dile getiren Lapan, "Derecesini ölçmek zor, ancak belgelerin ortaya çıkmasından kaynaklanan bir (ABD ile temaslardan) çekilme olduğuna ilişkin bir algı ediniyoruz" diye konuştu.
Lapan, belgelerin yayımlanmasının "ABD'nin düşmanlarının işiney aradığını" belirterek, "Düşmanlarımızın bu bilgiyi kullanmakta olduğuna dair bilgimiz var, ancak taktiklerini tam olarak nasıl değiştirdiklerine dair ölçüm yapabilmek zor" ifadesini kullandı.
"Bilgisayarları dışarıda bırakın"
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley de, WikiLeaks belgeleri yüzünden Amerikan diplomatik personelinde büyük kapsamlı bir yeniden düzenlemeye gidilmesi yönünde planın bulunmadığını, ancak bazı durumlarda, yabancı hükümetlerin Amerikalı diplomatik kontaktlarına yeni bir şüphecilik duygusuyla yaklaştığını kaydetti.
WikiLeaks olayı yüzünden, ülkeden ülkeye farklılık gösterebilecek temelde "bazı etkilerin" görülebileceğini kabul ettiklerini belirten Crowley, önceden daha fazla diplomatın yer aldığı bazı toplantılara şimdi daha az sayıda diplomatın katıldığını, en azından bir toplantıda, diz üstü bilgisayarların odanın dışında bırakılması yönünde ricada bulunulduğunu anlattı.
Assange'ın tutuklanmasına yorum yok
WikiŞeaks'in kurucusu Julian Assange'ın tutuklanması konusunda "hukuki konu olduğu gerekçesiyle" yorum yapmayan Crowley, bu konunun, şu an İngiltere ile İsveç arasında olduğunu söyledi.
Crowley, ABD'yi merkez alan geniş küresel komplonun varlığına dair yorumları ise "saçmalık" olarak niteledi.H em Crowley hem de Lapan, WikiLeaks belgeleri yüzünden Amerikalı yetkililerle temaslarını azaltan ülkelere dair spesifik örnekler vermedi.
Crowley, Wikileaks olayının genel anlamda, diplomasinin idaresini bir süreliğine daha zor hale getireceğini, tepkinin ise ülkeden ülkeye, hükümetten hükümete değişim göstereceğini kaydetti.
"Diplomatlar casus değil"
Öte yandan, Dışişleri Sözcüsü Crowley, New York'ta Yabancı Basın Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında da WikiLeaks'in hem ABD'nin hem de diğer ülkelerin çıkarlarına önemli zarar verdiğini ve yaşamları riske attığını belirterek, Amerikalı diplomatların, Washington'daki politika yapıcılara kendi bakış açıları ve değerlendirmelerini sunduğunu, ancak politikanın Washington'da yapıldığını yineledi.
Diplomatların ABD'nin ulusal çıkarları için hizmet verdiğini ve onlarla gurur duyduklarını ifade eden Crowley, diğer ülkelerin diplomatlarının da aynı işi yaptığını kaydetti.
Crowley, WikiLeaks olayı yüzünden diplomatların çalışmatarzında bir değişikliğe gitmeyeceklerini kaydetti. WikiLeaks belgelerinin yayımlanmasından ABD'nin sorumlu olduğu ve Amerikalı diplomatların "casusluk" yaptığı yorumlarını "saçmalık" olarak nitelendiren Crowley, bu diplomatların, ABD'nin politikası ve eylemlerine rehberlik edecek bilgileri toplama çabası yürüttüğünü kaydetti.
AVUSTRALYA, ABD'Yİ SUÇLADI
Bu arada Avustralya hükümeti, yaklaşık 250 bin diplomatik yazışmanın izinsiz olarak yayımlanmasından WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın değil, Amerikalıların sorumlu olduğunu iddia etti.
Avustralya Dışişleri Bakanı Kevin Rudd, belgelerin sızdırılmasının ABD'nin diplomatik yazışmaların güvenliğini sağlamak konusundaki "yeterliliğine" ilişkin soru işaretleri yarattığını da söyledi.
Rudd, Reuters'a yaptığı açıklamada, "ABD'nin diplomatik ağından 250 bin belgenin izinsiz olarak yayımlanmasından bizzat Assanges sorumlu değildir. Bunun sorumluluğu Amerikalılarındır" dedi.
Bu arada, Avustralyalı yetkililer, Londra'da tutuklanan Assange'a konsolosluk yardımı sağladığını bildirdi.