Derneğimiz Kültür Sanat , Brüksel Kültür islerinden sorumlu Bakan Emir Kır’ın, Frankofon kültür bakanlığının desteği ve kardeş derneklerin işbirliğiyle « buluşma ve beraber yaşama » temalı -CheckPoint-Kontrol Noktası- festivalinin bu yıl 19-28 Mayıs tarihleri arasında yapılan ilki tamamlandı.
Derneğimiz Kültür Sanat , Brüksel Kültür islerinden sorumlu Bakan Emir Kır’ın, Frankofon kültür bakanlığının desteği ve kardeş derneklerin işbirliğiyle « buluşma ve beraber yaşama » temalı -CheckPoint-Kontrol Noktası- festivalinin bu yıl 19-28 Mayıs tarihleri arasında yapılan ilki tamamlandı.
Dillerin, kültürlerin, kökenlerin çeşitli sanatsal ifadelerle karşılaştığı; buluşma, ötekini arama, yakınlaşma girişimleri, paylaşma gibi nosyonların birada ifade edilmesini sağlayan festival hedef kitlesi olan Brüksel’de yaşayan çeşitli toplumların gösterdikleri heyecan ve yoğun ilgiden sonra tamamlandı.
19 Mayıs Redd grubu özel konserinin ardından, Checkpoint Festivali 20 Mayıs cuma günü festival treninin Kadrievi Orkestar grubuyla saat 15-19 arası Brüksel merkezinde yaptığı müzikli tanıtım turundan sonra saat 20 de dünyaca ünlü heykeltraş Mehmet Aksoy’un Kars’ta yıkılan Insanlık Anıtına karşı duruş için karikatürist Ismail Dogan tarafından yapılan simgesel anıt açılışı ve Tanar Nikolaiev ikilisinin destek konserinden sonra resmen açılmış oldu. Açılış gecesi resepsiyon, Anadolu’nun Kayıp Şarkıları filminin Sazz n Jazz’ın bahçesinde gösterimi ve Kadrievi Orkestar’ın konseriyle son buldu.
Festivalin 2. günü Cumartesi öğleden heykel, hat sanatı, ebru, müzik, demir döküm gibi çeşitli sanat atölye çalışmaları yer aldı. Belçikalı heykeltraş Richard Flament atölye çalışmasını Mehmet Aksoy’a saygı ve sanatlarını hür iradeleriyle icra edemeyen tüm sanatcılara destek amaçlı bir heykel yaparak tamamladı.
Festival akşamı kriz anında azınlıkların durumu üzerine yapılan « Flex-in-Security » fotoğraf sergisi ve Türk ve Belçikalı sanatçıların eserlerinden oluşan« Instabilisés » karma resim ve heykel sergilerinin açılışı, yönetmen Necmi Tüfekçi’nin Gent şehrinde çalışan Türk kablo işçileri üzerine yaptığı « Grondleggers » belgesel film gösterimi ve Sazz n Jazz Quartet konseri ile devam etti.
Festivalin 3. günü Pazar, atölye çalışmalarının yanısıra Düşler Atölyesi Türkçe ve Fransızca olarak çocukların yoğun ilgi gösterdikleri « Cesur Lili » çocuk oyununu sergiledi. Tiyatroya ayrılan festivalin 3. Günü « Les Fourmis-Karıncalar » Faslı oyunculardan oluşan tiyatro grubu « Le Mariage de Laila-Leyla’nın Düğünü » oyununu tiyatroseverlerle buluşturdu.
4. günü edebiyat ve çizgi romana ayrılan festivalde Alain Servanti’nin son iki asırda Avrupa karikatür ve çizgi romanlarında yeralan Türk tiplemelerini topladığı « Karikatür ve Çizgi Romanda Türkler » adlı sunumundan sonra Gırgır’ın eski çizerlerinden karikatürist Gürcan Gürsel, mizah yazarı ve gazeteci Erdinç Utku ile karikatürist İsmail Doğan « Türkiye’de Karikatür ve Çizgi Roman Tarihi» üzerine bir panel düzenlediler.
Programın edebiyat bölümünde Belçika TV ve radyolarında edebi programlarıyla tanınan sunucu Edmond Morrel Belçikalı ünlü yazar ve sinemacı Daniel Simon’la eserleri hakkında söyleşi yaptı. Flütçü Hélene iklinin söyleşi aralarını çaldığı klasik eserlerle süsledi.
Gece Troupe Poétique Nomade- Göçebe Şii Grubu’nun izleyicileri de iştirak ettirdiği şiir performanslarıyla sonlandı.
Checkpoint festivali’nin 5. Günü Salı akşamı programı flamenco dans hocası Sofie Yero’nun flamenco atölye çalışmalarından sonra grubu Nomads Project’le verdiği dans şovlu konserle devam edip 2 sefer Grammy Awards’a aday olup altın plak alan Dunyakan grubu kurucusu, Peter Gabriel’le defalarca işbirliği yapmış N’Faly Kouyate’nin ateşli konseriyle gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürdü.
6. gün Çarşamda öğleden sonra « Le Monde en Scene-Dünya Sahnede » belgesel filminin gösteriminden sonra Belçika’da yaşayan azınlık kütürleri ve tanıtımları çeşitli kültür kurumları yönetici ve organizatörleriyle tartışıldı. Program saat 20 de sahne alan O.I.L rock grubu konseri ardınan « Ex Voto » ve « Ames en Uniforme – Uniformalı Ruhlar» filmlerinin yönetmenleri eşliğinde açık hava gösterminden ve yönetmen konuşmalarından sonra
tamamlandı.
7. günü dünya mutfak lezzetleri ve danslarına ayrılan festival’de izleyiciler Türk, Ispanyol ve Senegal mutfaklarını tadarak 10 ayrı ülke dans performansalarını da izleme ve dansetme fırsatı buldular.
Festivalin 8. Günü saat 14-19 arası kısa metrajlı film maratonundan sonra Fotoğraf Seba Esma « Schaerbeek’te çeşitlilik » adlı fotograf serisini sundu. Program Filistin olaylarını sadece müzik ve görüntü eşliğinde anlatan Max Francos’un yaşadığı sorunlar nedeniyle 40 yılda tamamlayabildiği müthiş belgesel NAKBA filmi gösterimi ve Zongora grubu konseriyle son buldu.
9. ve son gün 50 Brezilyalı perküsyoncunun Brüksel merkezinde bulunan Béguinage meydanında saat 16-20 arasındaki performanslarıyla başlayıp aynı yerde bulunan La Tentation salonunda; Raoul Corredo Flamenco Quartet (flamenco), Kabbalah ( balkan) ve Pedro Moura & Nilo Sergio Band gruplarının verdikleri 3 ayrı konserle gelecek yıl tekrarlanmak üzere « Checkpoint-Kontrol Nokası » kaldırılmıştır.
1. Checkpoint-Kontrol Noktası Festivalinin gerçekleşmesini sağlayan :
Brüksel frankofon topluluğu kültür işlerinden sorumlu bakan Sn.Emir Kır, Kenan Görgün, Tanju Goban, Philippe Preux, COCOF, Bruxelles Anaşehir, St- Josse Ten-Noode Belediyesi , Media Animation, CBAI (Centre Bruxellois d'Action Interculturelle), Marisol Palomo, La Tentation, Centro Galego de Bruxelas Sazz'n'Jazz, Diversité sur scène, Maelström Réévolution, Joëlle Dewhalens, Thierry Bellefroid, Jean Jauniaux, Hüseyin Umaysız, Jean Bernard, Nanto, Apo, Cafer, Max, Bülent, Yasemin Can & tüm destekçilerimiz !
Ali Bağseven, KSV Başkanı.