Büksel'de FEDACTIO çatısı altında hizmet veren EUROPEN PROFESSIONAL NETWERK Derneğinin organize ettiği 'Çok kültürlü yeteneklerin Belçika ve Avrupa ekonomisine katkıları' tartışıldı.
Büksel'de FEDACTIO çatısı altında hizmet veren EUROPEN PROFESSIONAL NETWERK Derneğinin organize ettiği 'Çok kültürlü yeteneklerin Belçika ve Avrupa ekonomisine katkıları' tartışıldı.
Dr. Adem Kumcu'nun moderatörlüğünde yapılan panele Bakan Emir Kır, Milletvekili Fatma Pehlivan ve Mimar Şefik Birkiye konuşmacı olarak katıldılar.
FEDACTIO Konferans salonunda germekleştirilen panele T.C. Brüksel Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Ali İhsan İzbul, Eğitim Müşaviri Saliha Eker, Leuven Üniversitesi Öğretim Üyesi Özbil Bıyıklı, İşadamları, akademisyenler, Üniversiteliler katıldı.
Moderatör Dr. Adem Kumcu'nun sunuş konuşmasıyla başlayan program da Avrupa'da bulunan göçmen kökenli Avrupalıların bulundukları ülkelere katkıları enine boyuna tartışıldı.
Kumcu: "Avrupa, ekonomik ve demografik açıdan son derece zor bir dönemden geçmektedir. Bu zor dönem baby-boom denilen ve 2. Dünya Savaşı sonrası yaşanan nüfus patlamasıyla dünyaya gelen neslin 2013-2015 yıllarında emekli olacağı ve çok ciddi bir istihdam sıkıntısının yaşanacağı öngörüsüyle Avrupalıları daha da endişeye sevk etmektedir.
Örneğin Almanya`da 2020 yılına kadar 6 milyon işgücü açığının olacağı tahmin edilmektedir ki Avrupa`da nüfusun gittikçe yaşlanması ve genç nüfusun hızla düşüşüyle birlikte bu açığın kapanması çok zor görünmektedir.
İşte böyle bir süreçte Avrupa`da son derece dinamik bir nüfusa sahip, ayrıca en az iki dil ve kültüre hakim göçmen işgücünün ve özellikle profesyonellerin Avrupa ekonomisinin sağlıklı bir geleceğe kavuşması adına önemi gün geçtikçe artmaktadır. Bu noktada onların bu potansiyellerinden yararlanmak ve bu doğrultuda politikalar geliştirmek adına gayret sarfetmek Avrupalı politikacıların yapması gereken en akıllı iş gözükmektedir. Ne yazık ki Avrupa liderleri bu potansiyelin çok da farkında değiller veya bu potansiyeli değerlendirme noktasında çok istekli görünmemektedirler.
EPN olarak düzenleyeceğimiz bu panelde, göçmen profesyonellerin Belçika ve Avrupa ekonomisine ne gibi katkıları olabilir, bu katkı ne gibi politikalarla desteklenebilir ve bu noktada rol model olabilecek toplum liderlerine düşen görevler nelerdir gibi sorunlara cevap aranmaya çalışılacaktır" dedi.
Bakan Emir Kır 'Türkiye'de yapılan Türkçe Olimpiyatları'nı yakından takip ettiğini ve çok beğendiğini ifade ederek yaptığı konuşmasında, Önemli bir konuya ev sahipliği yapan EPN yetkililerini tebrik ediyorum' dedi.
Bakan Kır, "Türkçe Olimpiyatlarına 130 ülkeden binlerce çocuk gelmişti. Tüm dünya çocukları tek dil olan Türköe ile konuştu şarkılar söylediler. 9. düzenlenen programda ortam muhteşemdi. 130 ülkden yüzlerce çocuk kendi geleneksel giyisileriyle aynı dili aynı kültürü paylaştılar.Bu beni çok mutlu etti. Bundan önce Beltüd'ün sunduğu 'Belçika'nın Renkleri' adlı programda çok güzeldi. Flamanca Fransızca türküler şarkılar söylenmişti. Bu kültürel birliktelikler yaşamda önemli empatilerin kurulmasını sağlamakta. Bu tür projelere destek verilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Çok kültürlülükte gençler önemli fonksiyonlar geröekleştirmekteler. Özellikle ekonomide başarılılar. Ne yazık ki bu gün Avrupa'nın değişik ülkelerinde yabancı kökenli Avrupalılar Avrupalı olmalarına rağmen ırkçıların çirkin saldırılarına maruz kalıyorlar. Fransa'da İçişleri Bakanı 'Fransa'da fazla Müslüman yok mu? diyebilmekte. Geömişte Türkler ve Müslümanlara hakaret ettiler. Türkler ve Faslılar Belçika vatandaşı oldular yine hakarete maruz kaldılar. Tüm bu gelişmelerin birer tesadüf olduğuna inanmıyorum. Herkesin bu konuda duyarlı olması gerektiğini düşünüyorum.Birileri yabancılarla sorunlu olmaya başladılar. Belçika'da da bu konuda ırkçı söylemlerin olduğunu gçrüyoruz. Brüksel % 50 yabancılardan oluşuyor. İslami kökenli insanlar birilerini rahatsız ediyor. Çok kültürlülüğü kabul etmeliyiz. Bazı çalışmalarınızı belçikalılarla yapmanıza sevindim" dedi.
Daha sonra Belçika ve dünyanın ünlü mimarlarından Şefik Birkiye panelist olarak konuşmasına devam etti. Mesleki, Felsefi, Mantık ve espri üzerine yaptığı konuşmalarında mesleki yaşamından kesitler sundu. Çok kültürlülüğün modeli olarak güzel konuşmalar yapan Birkiye, renkli kişiliği ve espirileriyle de salonda bulunanlardan bol bol alkışlar aldı.
Mimar Birkiye. "Ben düşünce sistemlerinden başlamak istiyorum Ünlü yazar KAFKA benim düşüncelerimde büyük etken olmuştur. Sonsuzdan gelen güçler sizi sonsuza iter demiştir Kafka. Bu da hayatın her alanının mücadele olduğunu gösterir. Mücadelede her iki güç devamlı itici olmakta. Biz her yeni jenerasyonda yeniden doğuyoruz. Unutmamak gerekirki her şey baştan sona giden devamlılık değildir. Her konuda mücadele etmemiz gerekir. Mücadelenin bittiği yerde ölüm başlar. Dünya hepimizin. Ben uzun zaman başarılı olamadım. Başarılarımda iyi ve doğru kararlar almaya özen gösterdim. Tecrübemi kötü kurallara borçluyum. Kötü tecrübelerle iyi tecrübeler öğrendim. Ben bu ülkede kendimi hiç yabancı görmedim ve öyle hissetmedim de.Bu ülkede hem şahsi olabilir hem de kalıcı eserler bırakabilirsiniz. Mimari bir bakış açısıdır. kalıcı sanatsal mimariden yanayım. Modern ve ekolojik mimari her zaman yap boz olabilir. Ama sanatsal mimarileri bozamazsınız. Fransa'da modern mimari ve sanatsal mimari var. Sanatsal mimariler korunmakla beraber yıllara hitap eder. Yapay moda mimarilerden vazgeçilmeli. Kendi projelerimi kendim finanse ediyorum" dedi.
Milletvekili Fatma Pehlivan ise istatiski verilerle yaptığı konuşmasında, özellikle Avrupa'da bulunan genç işadamlarının ekonomilere katkılarını rakamlarla açıklayarak çok kültürlülüğün ekonomik zenginliğe katkılarına dikkat çekti.
Pehlivan " Ben siyasi alanda pehlivanlık yapıyorum. vatandaşların sorunlarına siyasi çözümler üretiyoruz. Bizler her alanda olduğu gibi özellikle ekenomik alanda da bulunduğumuz ülke ekonomilerine küçümsenmeyecek katkılarda bulunuyoruz. önceleri babalarımızın bilek güöleri ile şimdi de yatırımlarla ekeonomiye yatırımlar yapıyoruz. Avrupa'da 140 bin girişimcimiz var. Bu girişimciler 600 bin insana iş vermekteler. Almanya'da 80 bin Türk girişimci, 40 milyar euroluk yatırımları ile 350 bin insana iş vermekteler. Networklerimizi içe değil dışa doğru geliştirmeliyiz" dedi.
Panel soruların cevaplandırılması ve verilen kokteyl ile son buldu.