Avrupa Parlamentosunda ‘Günışığını Paylaşmak’

Yunus Emre Enstitüsü tarafından 27-29 Şubat 2012 tarihlerinde Belçika’nın başkenti Brüksel’de, Avrupa Parlamentosunda sanatseverlerle buluşan “Günışığını Paylaşmak” fotoğraf sergisi, 29 Şubat Çarşamba günü düzenlenen kapanış resepsiyonu ile sona erdi.

Yunus Emre Enstitüsü tarafından 27-29 Şubat 2012 tarihlerinde Belçika’nın başkenti Brüksel’de, Avrupa Parlamentosunda sanatseverlerle buluşan “Günışığını Paylaşmak” fotoğraf sergisi, 29 Şubat Çarşamba günü düzenlenen kapanış resepsiyonu ile sona erdi.

ECR Politik Grubu Başkan yardımcıları- Çek Parlamenter Jan Zahradil ve İngiliz Parlamenter Geoffrey Van Orden’ın- ev sahipliğinde Avrupa Parlamentosunda gerçekleştirilen sergiye, başta Prenses Stéphanie Windisch-Graetz olmak üzere, Türkiye ve Belçika’dan politika, sanat ve akademi çevrelerinden temsilciler katıldı. “Günışığını Paylaşmak” projesi kapsamında hazırlanan ve tüm parlamenterlerinin ofislerine dağıtılan belgesel film üç gün boyunca da parlamento içerisinde gösterildi ve izleyenlerden büyük ilgi gördü.

Serginin kapanış resepsiyonunda bir konuşma yapan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan, Anadolu’nun binlerce yıllık tortusunu taşıyan ve bu kültürel zemini en iyi şekilde yansıtan görüntüleri, hayatları, inançları Türkiye’nin güven ve huzur verici ortamında yaşayan ve yaşatan insanlarla konuştuklarını ve elde edilen belgesel materyallerinden “Günışığını Paylaşmak” fotoğraf sergisinin oluşturulduğunu söyledi.

Serginin ev sahiplerinden İngiliz Milletvekili Geoffrey Van Orden ise, “Türkiye’nin engin bir tarihî ve çok zengin kültürel çoğulculuğu var. Türk halkının büyük çoğunluğu Müslüman; ama Hristiyanlar ve diğer dinî azınlıklar da mevcut. Hıristiyanlığın ilk döneminin ayak izlerini Türkiye’de bulmak mümkün. Anadolu’nun birçok yerinde kiliseleri veya kalıntılarını görüyoruz. Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) toplantılarımızdan birini Antakya’da yapmış ve bu sergideki birçok kiliseyi orada görmüştük. Bunların en iyi şekilde korunduğunu görüyoruz. Sergi Türkiye’nin bu tarihi kiliseleri ve yaşayan dini azınlıkları
hazine olarak gördüğünün ispatıdır.” şeklinde konuştu.

Brüksel Bölge Parlamentosunun Türk asıllı üyesi Mahinur Özdemir ise Türkiye'de dinî azınlıkların birlikte, huzur ve kardeşlik içinde yaşadığını gösteren fotoğraf sergisinden çok etkilendiğini belirterek “Türkiye aslında bir mozaiktir ve bunun bir parçası burada sergileniyor. Her parçasında kültürümüzden birşeyler bulabiliyoruz.” ifadesini kullandı.

Avrupa Parlamentosunda gerçekleştirilen kapanış resepsiyonuna Belçika Prensesi Stéphanie Windisch-Graetz, Avrupa parlamentosu Türkiye Dostlar Grubu Başkanı Alojz Peterle, AP Milletvekili Metin Kazak, Türkiye-AB KPK Eşbaşkanı ve Siirt Milletvekili Afif Demirkıran, Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel, Türkiye’nin Brüksel Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Brüksel Bölge Milletvekili Mahinur Özdemir, Türkiye’den Sivas Milletvekili Nursuna Memecan, İstanbul Milletvekili Ayşe Eser Danişoğlu, TOBB Temsilcisi Bülent Bilgiç, Meclis Üyesi-Süryani Cemaati İbrahim Erkan, Eski Denizli Milletvekili
Mustafa Gazalcı, Eski Düzce Milletvekili Prof. Celal Erbay, Dışişleri Bakanlığı Kültürel Diplomasi Genel Müdür Yardımcısı Ergin Soner, Avrupa Parlamentosundan çok sayıda

Milletvekili ve Avrupa Komisyonu temsilcileri katıldı.

Sergi hakkında: “Günışığını Paylaşmak” fotoğraf sergisi, Türkiye’de tüm farklılıkları ve benzerlikleriyle bir arada yaşayan insanların hayatlarından kesitler sunuyor. Aynı günışığını paylaşan, yüzyıllardır yan yana kardeşçe yaşayan insanların öyküsünü anlatan sergi, Türkiye’de farklı dinlere mensup insanların günlük yaşantıları, bayram kutlamaları, ibadetleri ve ibadet mekânlarından kareler yansıtıyor.

“Günışığını Paylaşmak” projesi kapsamında Antakya, İstanbul, Mardin, Trabzon, Balıkesir, Antalya ve Van’da çekilen fotoğraflardan oluşan serginin yanı sıra sergide yer verilemeyen diğer fotoğrafların olduğu bir slayt gösterisi ve çekimlerin yapıldığı yerlerde kaydedilen video görüntüleri ile röportajlardan oluşan “Günışığını Paylaşmak” başlıklı bir de belgesel film hazırlanmıştır. Çalışmada ayrıca son yıllarda Türkiye’de kamu kaynakları kullanılarak restore edilen Hıristiyan ve Musevi cemaatlere ait ibadethanelerden bazılarına da yer verilmektedir.

Sergi hakkında, ayrıntılı bilgi için: www.gunisiginipaylasmak.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.