Belçika Başbakanı Michel: Türkiye, AB Üyeliğine Çok Uzak

Belçika Başbakanı Charles Michel, AB-Türkiye Zirvesi açıklama yaparak, Türkiye'nin AB'ye tam üyelikten çok uzakta olduğunu söyledi.

Belçika Başbakanı Charles Michel, AB-Türkiye Zirvesi açıklama yaparak, Türkiye'nin AB'ye tam üyelikten çok uzakta olduğunu söyledi.

AB-Türkiye Zirvesi sonrasında açıklamalar yapan Belçika Başbakanı Charles Michel, "Bazı değerler göz önünde bulundurulduğunda  Türkiye'nin AB'ye tam üyelikten çok uzakta" olduğunu belirtti.

"BU PARANIN TÜRK HÜKÜMETİNE GİTMEDİĞİ KESİN OLARAK BİLİNMELİ"
AB olarak Türkiye'ye 3 milyar Euro vermeye hazır olduklarını ancak bunun açık bir çek olmadığını vurgulayan Başbakan, bu paranın Türk hükümeti için verilmediğinin altını çizdi. Michel, "Bu paranın Türk hükümetine gitmediği kesin olarak bilinmeli. Bu para mültecilerin sağlık ihtiyaçları, eğitimleri ve bunun gibi alanlara gidecek." diyerek paranın kullanım alanlarının önemli olduğunu ifade etti. Michel, Türkiye şartları yerine getirmediği durumda Belçika hükümeti olarak mali bir angajmana da girmeyeceklerini ifade etti.

İNSAN HAKLARI, YARGI BAĞIMSIZLIĞI VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KONULARI GÜNDEME GELDİ
Michel, AB üyeliğinin Türkiye'nin tutumuna bağlı olduğunu ifade etti ve "Açık konuşmak gerekirse bana göre Türkiye'nin üyeliği çok çok uzakta." dedi. İnsan hakları, yargı bağımsızlığı ve basın özgürlüğünün Avrupa Birliği'nin önemli değerlerinden olduğunu da ifade eden Michel, "Bazı fasılların açılması, daha açık bir diyalog imkanı da sağlayacak. İnsan hakları, yargı bağımsızlığı ve basın özgürlüğü gibi konular da gündeme geldi. Tekrarlıyorum, Türkiye'nin tam üyeliği çok uzakta." ifadelerini kullandı.

HOLLANDA BAŞBAKANI RUTTE: TÜRKİYE İLE SADECE MÜLTECİ KONUSUNDA ANLAŞILDI

AB-Türkiye Zirvesi sonrasında açıklamalarda bulunan  Hollanda  Başbakanı Mark Rutte, Türkiye ile sadece mülteci konusunda bir anlaşma sağlandığını ama tam üyeliğin uzun yıllar alabileceğini açıkladı. Rutte, Türkiye'yi Avrupa Birliğinin en önemli değerlerinden olan insan hakları konusunda üstünde durmasını istedi:

"Kağıt üzerinde AB ve Türkiye arasında mülteciler konusunda bir anlaşmaya varıldı. Türkiye ile mülteci konusunda yapılacak olan işbirliğinde Avrupa Birliği'nin değerleri konusunda üzerinde durulmasını istedim." diye ifadelerde bulunan Rutte, basın özgürlüğüne de vurgu yaptı. Rutte, "Türkiye'deki insan hakları ve Avrupa Birliği'nin diğer önemli değerlerinden olan basın özgürlüğü meselesini gündeme getirdim. Umuyoruz ki mülteci meselesiyle birlikte diğer değerlerimiz olan insan hakları da korunur ve devamında tam üyelik için ön adım atılır. Türkiye ile tam üyeliğin çok yıllar alacağını düşünüyorum." diye konuştu.

"3 MİLYAR EURO HEMEN VERİLMEYECEK"

Başbakan Rutte, 3 milyar Euro'nun Türkiye'ye hemen verilmeyeceğini ve mülteciler konusunda AB'nin önce yapılacak projeleri kabul etmesi gerektiğini ifade etti. Rutte, "Avrupa'ya mülteci akımı önce azaltılması gerekiyor. Şuan ki durum devam ederse anlaşma devam edemez. Eğer Türkiye Avrupa Birliği'ne mültecilerin akımını azaltırsa ve buna yönelik ciddi projeler sunulursa 3 milyar Euro verilecek." ifadelerini kullandı.