MEHMET ÖĞÜTÇÜ : "BÖYLE GİDERSE AB RÜYASI BİTER"

Global Enerji ve siyaset üzerine uzmanlaşan Mehmet Öğütçü'nün Yeni Büyük Oyun " New Big Game" adlı kitabı, TÖSED'in organizasyonuyla tanıtıldı.

~~Global Enerji ve siyaset üzerine uzmanlaşan Mehmet Öğütçü’nün Yeni Büyük Oyun “ New Big Game” adlı kitabı, TÖSED’in organizasyonuyla  tanıtıldı.

TÖSED’in de bulunduğu merkez salonunda yapılan programda TÖSED Başkanı Yaşar Tümbaş, Başkan yardımcısı Mehmet Türköz  ve Yönetim kurulu üyelerinin ev sahipliği yaptığı tanıtım programa T.C. Brüksel Büyükelçisi Hakan Olcay, T.C. AB Daimi Temsilcisi Faruk Kaymakçı , T.C. Brüksel Başkonsolosu Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu TÖSED üyeleri ve STK temsilcileri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Başkan yaşar Tümbaş Mehmet Öüğtöü’yü tanıtıcı biyografisi hakkında bilgiler vererek toplantılarına katılımlarından dolayı hem Mehmet Öğütçü’ye hem de davetlilere teşekkür etti.

Tümbaş yaptığı tanıtıcı sunumda şunlara değindi:

Global Resources Partnership Yönetim Kurulu Başkanı The Bosphorus Energy Club’un Kurucusu ve İcra Başkanı Genel Energy plc, Şişecam Grup ve Saudi Crown Investment Holding Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Öğütçü kim midir?  bir bakalım diyerek sözlerine şu şekilde devam etti

“Hükümet, diplomasi, uluslararası kuruluşlar, bankacılık, enerji ve finansman sektöründe 35 yılı aşkın başarılı bir kariyere sahip olan Mehmet Öğütçü halen, merkezi Londra'da bulunan Global Resources Partnership'in Başkanlığını yürütüyor. Aynı zamanda, bölgemizdeki enerji bakanlarını ve şirket başkanlarını münhasır bir çatı altında bir araya getiren The Bosphorus Energy Club’un Kurucusu ve İcra Başkanı olan Mehmet Öğütçü, Genel Energy plc, Şişecam Grup ve Saudi Crown Investment Holding Bağımsız Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini de sürdürüyor. Öğütçü, ayrıca Brüksel’deki Energy Charter teşkilatının Asya-Pasifik ve Ortadoğu/Körfez bölgeleri özel elçisi.

Windsor Energy Group, European Policy Forum, The Oil Council ve Beijing Energy Club Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi de olan Öğütçü, 2012-2014 arasında Yaşar Holding’te Bağımsız Yönetim Kurulu üyesi, 2011-2014 arasında ise Invensys Plc'nin Danışma Kurulu Başkanı olarak görev yaptı. Altı yıl boyunca İngiltere'de bulunan (yakin zamanda Shell tarafindan satin alinan) British Gas Group’un Dış İlişkiler ve Hükümetlerle İlişkiler Direktörlüğünü (2005-2011) yürüttü. Öncesinde, 2000 yılından itibaren beş yıl süreyle Paris'te “Zenginler Kulübü” OECD’nin “Global Forum on International Investment” ve bölgesel programlarının Başkanlığını yaptı. 1994-2000 arasında International Energy Agency'de Asya-Pasifik ve Latin Amerika bölümü Baş Yöneticisi olarak varlık gösterdi.

1980’lerden itibaren Ankara, Pekin, Brüksel ve Paris'te diplomat kimliğiyle pek çok görev üstlenen Öğütçü, İş Bankası'nda müfettiş yardımcısı, Brüksel'de NATO araştırma uzmanı, AB Jean Monnet Fellow’un ve eski Başbakan Turgut Özal'ın danışmanı olarak da çalıştı.

Mehmet Öğütçü kimdir?

1983'de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitiren Mehmet Öğütçü, London School of Economics (LSE)'den Uluslararası Ekonomi üzerine yüksek lisans derecesi aldı. Bruges'deki College d'Europe'da Avrupa Yönetimi alanında master da yapan Öğütçü, halen zaman zaman LSE, Reading University, Dundee University ve Harvard'ta “Enerji Jeopolitiği”, “Rekabet Gücü”, “Su-Gida-Enerji Denklemi” ve “Kalkınma İçin Yatırım” gibi konularda ders veriyor.

Çin, Rusya, Orta Asya, Ortadoğu ve Türkiye ile ilgili enerji, jeopolitika ve yatırım konularında, uluslararası bir otorite olarak kabul edilen Öğütçü, BBC, France-24, Dünya, CNBC, Bloomberg, Habertürk, Al Jazeera, CNNTürk, Hürriyet Daily News, Moscow Times, International New York Times, World Journal of Trade and Investment ve OECD Observer gibi yayınlara yazılı/sözlü katkılar sağlıyor.

Mehmet Öğütçü, Türkçenin yanı sıra İngilizce, Fransızca ve konuşma düzeyinde Çince biliyor” diyerek Öğüçü’nün kitabını da tanıttı.

Daha sonra  konuşma yapan konuk Mehmet Öğütçü şunlara değindi:

“Yaşadığımız dönemde tarihi bir değişime tanıklık ediyoruz; Batı’dan Doğu’ya muazzam bir güç kayması var. Sadece ekonomide değil, jeopolitik alanda, enerjide, finansta, teknolojide ve değerler sisteminde de bu kayma yaşanıyor. Kendimizi ülke, şirketler ve bireyler olarak yeniden konumlandırmak zorundayız, diyerek başladığı konuşmasını şu şekilde özetledi:

AddThis Sharing Buttons

Share to WhatsAppShare to Facebook12Share to TwitterShare to Google+Share to LinkedInShare to PinterestKonferans’ta açılış konuşmasını yapan Tümbaş, Mehmet Öğütçü’nün geçmişten bugüne yaptıklarından bahsetti. Sözü devralan Öğütçü Yaşar Tümbaş’a teşekkür ettikten sonra konuşmasına başladı.

Öğütçü: “Böyle Giderse AB Rüyası Biter”

İçinde yaşadığımız kritik dönemde Türkiye – Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinin Yönetimi çok zor. Hem Ankara tarafı hem de Brüksel tarafında ilişkiler çoktan rayından çıkmış görünüyor. 12 Temmuz’da katıldığım Türk -AB ilişkilerinin geleceğine dair Europan Policy Center toplantısında verilen mesaj son derce açıktı. “Şayet ilişkilerin yeniden toparlanması isteniyorsa neler yapılması gerektiği belli; yani top önemli ölçüde Ankara sahasında olduğunu söyleyen Mehmet Öğütçü Brüksel, özellikle de siyasi Brüksel, son darbeyi vuran taraf olmaktan kaçınıyor dedi.

Bu işin şakası yok. Yarım yüzyıllık kazanım ve bağlar. Şayet mevcut gidişatı ciddi şekilde geri dönülmez bir yola sokacağını dile getiren öğütçü sanılanın aksine Türkiye’nin kendine oluşturmaya çalıştığı Rusya, Çin, Hindistan, Körfez ülkeleri bu geniş kapsamlı ilişkinin alternatif değil. AB, hem yanı başımızdaki komşumuz hem de ekonomik bakımdan “olmazsa olmaz” bir ticaret yatırım, teknoloji, finansman ve turizm ortağımız. Aynı zamanda beğenelim beğenmeyelim bir medeniyet projesi olduğunu dile getirdi.

Hiçbiri AB’nin Yerini Alamaz

Ne Şangay beşlisi be Avrasyacılık AB ile ilişkilerimizin yerini alabilir Trump yönetimindeki ABD’de Ankara için umulduğu gibi güçlü bir Atlantik ötesi ortak olarak ikame edici olmayacağını gösterdi. Türk-Rus ilişkilerinde hassas denge satranç ustası Putin’in direksiyonunda Moskova lehine kıvrılıp duruyor. Çin nalıncı keseri gibi hep kendisine yontuyor. Bu ortaklıkların hepsinin değeri, ayrı ayrı, birbirinin tamamlıyıcı olarak görülmesi gerektiğini söyleyen Öğütçü alternatif olarak değil” dedi.

Öğütçü; Türkiye’de ve bölgede enerji jeopolitiği ve yatırımlar bakımından önemli olaylar gerçekleştiğini vurgulayarak, ”Enerjide kritik gelişmeler var. güç kayması küresel düzeyde görülüyor, oyunun kurallarının da, oyuncular da değişti. OECD küresel ekonomiyi tepeden kontrol etmiyor artık ÇİN ve Hindistan’ın başı çektiği Asya  Pasifik ülkelerine çıkıyor” diye konuştu.

Soru cevaplar bölümünde konuşmacı Öğütçü kendisine yöneltilen sorulara cevaplar vererek, kitap tanıtımı neticelendi.

Daha sonra TÖSED Başkanı Yaşar Tümbaş ve Başkan Yardımcısı Mehmet Türköz konuşmacı Mehmet Öğütçü’yü tebrik ederek, kendisine çeşitli hediyeler takdim ettiler. Verilen resepsiyonla program son buldu.

www.belcikaaydinhaber.com