BM'DE TRUMP'A TOKAT GİBİ CEVAP KUDÜS TASARISI 128 OYLA KABUL EDİLDİ

BM'den son dakika kararı: Oylamadan Trump'ın kararına ret çıktı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BM), ABD'nin Güvenlik Konseyi'nde veto ettiği Kudüs tasarısı, Türkiye ve Yemen'in talebiyle bugün oylandı. Son dakika habere göre, oylamada 128 kabul oyu çıktı. ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etme kararı, oylamadan çıkabilecek ezici bir sonuç sonrası yok sayabilir.

~~BM'den son dakika kararı: Oylamadan Trump'ın kararına ret çıktı

~~BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada dünya adeta Amerika'ya meydan okudu. 9 ret oyuna karşı 128 kabul 35 çekimser oyla Türkiye'nin tasarısı kabul edildi. Tarihi oylamada hangi ülke, ne oy verdi?
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Türkiye ve Yemen'in Kudüs'le ilgili tasarısı ABD'nin tehditlerine rağmen kabul edildi. Karar 9 ret oyuna karşı 128 kabul 35 çekimser oyla kabul edildi. BM Genel Kurulu'ndaki ekrana ülkelerin oy tercihleri böyle yansıdı:

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BM), ABD'nin Güvenlik Konseyi'nde veto ettiği Kudüs tasarısı, Türkiye ve Yemen'in talebiyle bugün oylandı. Son dakika habere göre, oylamada 128 kabul oyu çıktı. ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etme kararı, oylamadan çıkabilecek ezici bir sonuç sonrası yok sayabilir.

~Mısır tarafından BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan ve ABD'nin vetosu nedeniyle reddedilen “Kudüs tasarısı”, olağanüstü toplanan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun oyuna sunuluyor. BM Genel Kurulunda görüşülen Kudüs tasarısı, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararını geri çekmesi talebini içeriyor.


BAKAN ÇAVUŞOĞLU: SESİMİZİ YÜKSELTECEĞİZ

Bakan Çavuşoğlu, BM Genel Kurulunda Kudüs kararına ilişkin yaptığı konuşmada, “Yasadışı işgal devam etmektedir. Filistinliler temel hak ve özgürlüklerinden yoksundurlar. Bugünkü oylama Filistinlilerin yalnız olamadıklarını göstermek için önemli bir oylamadır. Bugün adalet ve barış için konuşacağız. Bugün Kudüs için sesimizi yükselteceğiz. Üç dinin kenti Kudüs için konuşcağız. Farklı ırkların ve farklı dinlerin Filistin’ de birlikte barış içinde yaşayabileceğini göstereceğiz” dedi.

Filistinlilerin başkenti Doğu Kudüs olan bir devlet kurmaya hakları olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Ancak bir BM üyesinin Kudüs başkent olarak görülmesi kararı uluslararası hukuku da ihlale etmektedir. Bu tüm evrensel değerlere yapılmış akıl almaz saldırıdır. İslam İşbirliği Teşkilatı başkanı olarak olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdik. İslam İşbirliği Teşkilatı, oy birliğiyle kararın yok hükmünde olduğunu belirtik” diye konuştu.