~~BRÜKSEL BÜYÜKELÇİSİ LEVENT GÜMRÜKÇÜ : «YENİ YILIN, AVRUPA VE BELÇİKA İLİŞKİLERİNDE SIKI BİR İŞBİRLİĞİ'NİN DÖNÜM NOKTASI OLMASINI TEMENNİ EDİYORUM»

Büyükelçi Levent Gümrükçü dergimize yaptığı açıklamalarda önemli mesajlar verdi: Belçika'lı muhataplarım, «Türk toplumunun Belçika'ya örnek bir uyum sergilediğini, kendileriyle bu ülkede beraber yaşamaktan büyük bir mutluluk duyduklarını» söylediler. Muhataplarımız, "Türk toplumunun gerek kültürel, gerek sosyal ve gerekse ekonomik anlamdaki katkılardan sitayişkar ifadelerle bahsettiler."Ben de Büyükelçi olarak tabiatıyla bunlardan büyük gurur duydum.» Belçika'lı muhataplarımızın «Belçika Türk Toplumu» hakkındaki olumlu düşünceleri sadece beni değil, tüm Türkiye halkını ve devletini çok memnun etmektedir."

Dışişleri Bakanlığımızın başarılı diplomatlarından olan ve Gürcistan Tiflis Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği görevinin sona ermesiyle, oradan Belçika Krallığı nezdinde yeni büyükelçi olarak atanan Zeki Levent Gümrükçü, bilindiği gibi 1 Aralık 2017 tarihi itibariyle görevine başlamıştı.


Yeni Büyükelçi Zeki Levent Gümrükçü, 1 Aralık 2017 tarihi itibariyle görevine resmen başlamış ve (7 Aralık) Kral Philippe'e güven mektubunu sunmuştu.
Büyükelçi Gümrükçü, göreve  başlamasının ilk günde sosyal medya Twitter hesabından kısaca şu notu paylaşarak, kamuoyunu bilgilendirmişti. "Brüksel'deki görevime bugün (1 Aralık 2017) itibariyle başladım. Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin her alanda daha da geliştiği bir dönem olmasını diliyorum.”
Gümrükçü basın mensuplarıyla tanışma toplantısında yaptığı konuşmada, “Belçika Kraliyet Sarayı'nda düzenlenen tören ile güven mektubumu takdim ettim. Bu çok hoş bir törendi. Sayın Kral'ın Türkiye ile yakından ilgilendiğini gördüm. Ülkemiz ile Belçika arasındaki köklü ilişkilerin gelişerek devam etmesi hepimizi memnun ediyor. 2012 yılında Sayın Kralın velihat olduğu dönemde yaklaşık 400 işadamı ile birlikte ülkemizi ziyareti çok ses getirmişti. Bu ziyaret  ilişkilerimize ayrı bir dinamizim katmıştır. Kendisi, Türk toplumunun buradaki uyumunu da son derece olumlu buluyor. Tüm bu hususlar ışığında gayet dostane bir görüşme oldu" dedi.


BÜYÜKELÇİ GÜMRÜKÇÜ TÖSED RESEPSİYONUNA KATILARAK SANAYİCİ VE İŞADAMLARIYLA TANIŞTI

Kısa adı TÖSED olan ‹Türk Özel Sektör Derneği'nin kuruluşunun 20. yılı ve yılbaşı resepsiyonuna katılan Brüksel Büyükelçisi Levent Gümrükçü, burada Belçika'da hizmet veren sanayici ve işadamlarıyla tanışma fırsatı buldu. 
Resepsiyon'da bir selamlama konuşması yapan Büyükelçi Gümrükçü, TÖSED Başkanı ve üyelerini tebrik ederek sözlerine şu şekilde devam etti.
“Değerli konuklar, öncelikle kuruluşunun 20. yılını ve yılbaşını kutlayan TÖSED'in değerli başkanı Yaşar Tümbaş'ı ve yönetimini tebrik ediyorum.
Yeni yılın ilk günlerinde bizleri hoş bir ortamda bir araya getiren TÖSED'e teşekkür ediyor, nice yıllar diliyorum. Eşim ile birlikte bu güzel programda sizlerle bir arada olmaktan son derece mutluyuz. Böylece Brüksel’deki görevimin ilk günlerinde, sizlerle topluca tanışma fırsatını bulduğum için de çok mutlu oldum.
TOSED'in yeni oluşturacağı yönetim kurulunun yıl boyunca bir çok faaliyetler gerçekleştirmesini temenni ediyorum. Bu tür etkinlikler, sizlerle  sık sık bir arada olmamıza vesile olacaktır.
2018 yılının ailelerinizle birlikte sizlere sağlık ve mutluluk, ülkeler ve dünyaya ise barış, istikrar, güvenlik ve refah getirmesini diliyorum.
2018 yılının ayrıca Türkiye’nin Belçika, ve tüm avrupa ülkeleri ile ilişkilerinde olumlu bir dönüm noktası olmasını diliyorum.
Karşılıklı ziyaretler ve üst düzeyli siyasi diyaloğumuzu artırmak suretiyle ilişkilerimizde yeni ve olumlu bir ivme yakalamayı arzu ediyoruz. Tabi ki bu süreçte sizlerin vereceği destek, yapacağınız yönlendirme ve sağlayacağınız somut katkılar bizler için çok değerli olacaktır. Hepinize bu süreç içerisinde bize vereceğiniz destekten dolayı şimdiden teşekkür ediyorum” dedi.

BÜYÜKELÇİ LEVENT GÜMRÜKÇÜ : “BELÇİKA TÜRKİYE İLİŞKİLERİ  DOĞRULTUSUNDA, BELÇİKA'DAKİ TOPLUMUMUZU  BİR DEĞER OLARAK GÖRÜYORUM”

Büyükelçi Levent Gümrükçü dergimize yaptığı açıklamalarda önemli mesajlar verdi:


“MUHATAPLARIMIZ BELÇİKA'DAKİ TÜRK TOPLUMUNDAN MEMNUNLAR”
Bu 3 hafta içerisinde bütün Belçika'lı muhataplarım, «Türk toplumunun  Belçika'ya örnek  bir uyum sergilediğini, kendileriyle bu ülkede beraber yaşamaktan büyük bir mutluluk duyduklarını» söylediler.
Muhataplarımız, “Türk toplumunun gerek kültürel, gerek sosyal ve gerekse ekonomik anlamdaki katkılardan sitayişkar ifadelerle bahsettiler. Ben de Büyükelçi olarak tabiatıyla bunlardan büyük gurur duydum.»
Belçika'lı muhataplarımızın «Belçika Türk Toplumu»  hakkındaki olumlu düşünceleri sadece beni değil, tüm Türkiye halkını ve devletini çok memnun etmektedir.
Zira, burada bulunan Türk toplumunun çok önemli bir kısmı aynı zamanda da hem Türk, hem de Belçika vatandaşıdır. Bu bakımdan buradaki toplumumuzu iki ülke arasında olumlu bir dostluk köprüsü olarak görüyoruz.
Hem Türkiye-Belçika ilişkileri, hem de Belçika'nın Avrupa'daki merkezi konumu nedeniyle, Türkiye-Avrupa ilişkileri bakımından geleceğe bakarken, buradaki vatandaşlarımızı, buradaki toplumumuzu bizim açımızdan çok önemli bir değer olarak görüyorum. Önümüzdeki dönemde Büyükelçilik sitemizden de yayınladığım mesajlarda da belirttiğim gibi, toplumumuzun değerli üyeleriyle bir araya gelmek, ve onları daha çok onları dinlemek, önerilerinden yararlanmak istiyorum. İnşaallah yeni yılda sağlıklı huzurlu ve mutlu bir şekilde daha iyi çalışmalar yapacağımıza inanıyorum” dedi.


“BASIN MENSUPLARI'NIN ÇALIŞMALARINI ÖNEMSİYORUM”
Büyükelçi olarak göreve başlamamın üzerinden henüz 3 hafta geçti. Üç hafta içerisinde henüz toplumumuzun değerli mensuplarıyla fazla tanışma imkanım olmasa da, Türk toplumuna yönelik yayın yapan siz değerli basın mensuplarıyla tanışmaya özel bir önem verdim. Zira sizlerin burda yaptığı çalışmaları çok önemsiyorum.
Sizler, Belçika'da yaşayan Türk toplumumuzu gerek buradaki gerekse, Türkiye'miz ve dünyadaki gelişmeler hakkında bilgilendiriyorsunuz. Bu nedenden dolayı sizlerle önümüzdeki dönemde yakın bir  çalışma ilişkisi içerisinde olmayı ümit ediyorum. Tabiatıyla Türk toplumunun diğer mensuplarıyla da  öncelikle dernekleri vasıtasıyla, sonra bizleri bir araya getirebilecek faaliyetler vesilesiyle tanışmayı dört gözle bekliyorum» dedi.

BÜYÜKELÇİ GÜMRÜKÇÜ'NÜN BİYOGRAFİSİ
Zeki Levent Gümrükçü (d. 1968, Ankara) Türk büyükelçi.
-Ankara Atatürk Anadolu Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunudur
-Dışişleri Bakanlığı'na 1990 yılında girmiş ve 1991-1992 yılları ile 1992-1993 yılları arasında Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin'in özel kalem müdür yardımcısı olmuştur.
-1992 yılında ayrıca askerlik yapmıştır.
-Dışişleri Bakanlığı'nda çeşitli görevlerde bulunmuştur. 2006 yılında Birleşmiş Milletler nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği'nde müsteşar olarak atanmış daha sonra birinci müsteşarlığa terfi etmiş, 2009-2010 yıllarında Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi üyeliği sırasında Siyasi Koordinatör olarak görev yapmıştır.
-2011-2013 yıllarında Dışişleri Bakanlığı Siyaset Planlama Genel Müdür Yardımcısı, 2013-2014 yıllarında Enformasyon Genel Müdür Yardımcısı ve Dışişleri Bakanlığı sözcüsü olarak görev ifa etmiştir.
-30 Ocak 2014 tarihinden itibaren Tiflis Büyükelçisi olarak görev yapmıştı.
1 Aralık 2017'den itibaren ise T.C. Brüksel Büyükelçisi olarak görev yapmakta.

BÜYÜKELÇİ GÜMRÜKÇÜ'NÜN  BÜYÜKELÇİLİK SİTESİNDEKİ  BELÇİKA KAMUOYUNA  YÖNELİK MESAJI'NI SİZLERLE PAYLAŞIYORUZ.
Belçika Türk Toplumunun Değerli Mensupları,
1 Aralık 2017 tarihi itibariyle Türkiye Cumhuriyeti'nin Belçika Krallığı nezdindeki Büyükelçisi olarak görevime başlamış bulunmaktayım. Bu vesileyle, köklü ilişkilere sahip olduğumuz dost bir ülkede Türkiye'yi temsil edecek olmaktan duyduğum mutluluğu ifade ediyor, hepinizi en içten duygularımla selamlıyorum.
İlk olarak şunu memnuniyetle vurgulamak isterim ki, Belçika ile 150 yılı aşkın bir geçmişe sahip ilişkilerimizin önümüzdeki dönemde de karşılıklı yarar esasına dayalı olarak her alanda geliştirilmesi ülkemizin öncelikli dış politika hedefleri arasında yer almaktadır.
Bunda, gerek NATO gerek AB bünyesinde önemli bir müttefik ve ortağımız konumunda bulunan Belçika ile geniş bir ortak gündeme sahip olmamız başlı başına bir etken teşkil etmektedir. Nitekim, günümüzün hızla değişen dünyasında aynı demokratik değerleri paylaşan ve geleceğe dönük müşterek çıkar ve ideallere sahip olan Belçika ile Türkiye arasındaki ilişkilerin stratejik bir anlayış çerçevesinde derinleştirilmesi ve çeşitlendirilmesi iki ülkenin de ortak yararınadır.
Buna ek olarak, Belçika'da 250 bine yakın vatandaşımızın yaşaması ve bu ülkeye her alanda değerli katkılar yapıyor olması da, Türkiye ile Belçika arasında çok özel bir bağ oluşturmaktadır. Nitekim Belçika, vatandaşlarımızın Avrupa'da en yoğun olarak yaşadığı ülkelerden biri olup, bunun ilişkilerimizin geleceği bakımından son derece önemli bir fırsat teşkil ettiği açıktır.
Bu çerçevede, 50 küsur yıl önce iki ülke arasında imzalanan İkili İşgücü Anlaşması çerçevesinde Belçika'ya göç etmeye başlayan ve aradan geçen yarım asırlık süre zarfında Belçika toplumu ile örnek düzeyde bir uyum sergileyen Türk toplumu, bugün ekonomiden siyasete, bilimden sanata kadar her alanda Belçika'ya bir değer kazandırmakta ve ülkelerimiz ile halklarımız arasında da organik bir köprü teşkil etmektedir.
Belçika ile ilişkilerimizin bu çok boyutlu sağlam temel üzerinde daha da ilerletilmesi amacıyla, önümüzdeki dönemde resmi makamlarımız arasında üst düzeyli temasların sıklaştırılması, iş çevrelerimiz arasındaki görüşmelerin yeni ticaret ve yatırım imkanlarını da ortaya çıkaracak şekilde çeşitlendirilmesi ve karşılıklı sosyal ve kültürel etkinliklere yoğunluk kazandırılması en büyük önceliklerimiz arasında yer almaktadır.
Nitekim, Europalia Kültür Festivali çerçevesinde 2015 yılında, festivalin onur konuğu olan Türkiye ile ilgili olarak tüm Belçika genelinde birçok kültürel etkinliğin düzenlenmiş ve böylece Türk kültürünün Belçika'da geniş kitlelere tanıtılmış olması ile Sayın Cumhurbaşkanımızın aynı yıl içinde Belçika'ya tarihimizdeki ilk devlet ziyaretini gerçekleştirmiş bulunmaları ilişkilerimize ayrı bir derinlik ve ivme kazandırmıştır.
Ülkelerimiz arasındaki karşılıklı anlayışı geliştiren ve ortak gündemimizdeki fırsat ve sorunların daha etkin bir şekilde ele alınmasına imkan sağlayan bu tür etkinlik ve temasların devamı iki tarafın da ortak arzusudur.

Keza, Kral Philippe'in, 2012 yılında Veliaht Prensliği döneminde beraberinde 400 kişilik bir işadamları heyetiyle birlikte ülkemize gerçekleştirdiği ziyaret de ekonomik işbirliğimizde önemli bir dinamizm yaratmış ve tüm dünyada yaşanan ekonomik daralmaya rağmen, ikili ticaret hacmimizin sürekli bir artış göstererek 9 milyar Avro seviyesine yaklaşmasına yardımcı olmuştur.
Karşılıklı yatarımlar bakımından da benzer bir olumlu tablo bulunmakta olup, ekonomik alandaki bu olumlu seyrin devam ettirilmesi konusunda da kuvvetli bir karşılıklı irade mevcuttur.
Tabiatıyla, ilişkilerimize ilave bir ivme kazandırmak amacıyla yapacağımız tüm bu çalışmalarda, Belçika'daki Türk toplumunun katkı ve desteğinin çabalarımıza önemli bir içerik ve zenginlik kazandıracağı kuşkusuzdur.
Zira, Belçika halkıyla tam bir uyum içinde yaşayan, ancak aynı zamanda gelenek ve göreneklerini koruyarak anavatanları Türkiye ile de yakın bağlarını muhafaza edebilen Belçika Türk toplumunun iki ülke için de bir artı değer teşkil ettiği ve bu anlamda ilişkilerimize her zaman olumlu bir yönlendirme sağlayacağı kesindir.
Büyükelçiliğimiz ve Başkonsolosluklarımız olarak bizler de bu anlayışla, Belçika Türk toplumunun siz değerli üyeleriyle yakın işbirliği ve karşılıklı etkileşim içinde olmaya ayrı bir özen gösterecek, görüş ve önerilerinizi her zaman açık olacağız.
Kaldı ki, bu diyaloğun, Türkiye-Belçika ikili ilişkilerinin geliştirilmesine sağlayacağı önemli katkının yanı sıra, Türkiye'nin ve ülkemizdeki bazı gelişmelerin Belçika'da daha iyi anlaşılmasına da yardımcı olacağına inanılmaktadır.
Nitekim, ülkemizde geçen yıl 15 Temmuz'da gerçekleşen hain darbe girişimi sonrasında devletimiz tarafından atılan adımların ve daha geniş kapsamda terörizmle mücadele çerçevesinde aldığımız tedbirlerin Belçikalı ve Avrupalı dostlarımızca doğru bir şekilde anlaşılması hem ikili ilişkilerimize, hem de küresel anlamda terörle mücadele yönündeki çabalara önemli katkı sağlayacaktır.
Öte yandan, dünyanın en kritik bölgelerinden birinde, gerek jeostratejik konumu, gerek ekonomik gelişimi ve potansiyeli, gerekse demokratik değerlere bağlılığı ile sadece Avrupa için değil, tüm dünya için son derece önemli bir partner konumunda bulunan Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinin de karşılıklı çıkarlarımıza uygun şekilde ilerletilmesi önemli bir öncelik teşkil etmekte olup,
AB kurumlarına yaptığı evsahipliği sayesinde Avrupa'nın merkezi niteliğindeki Belçika'nın bu yönde vereceği desteğin özel bir önemi haiz olduğu düşünülmekte, keza, Belçika Türk toplumunun bu doğrultuda ortaya koyacağı katma değerin de son derece yararlı olacağına inanılmaktadır.
Bu duygu ve düşüncelerle siz değerli vatandaşlarımızı bir kez daha en samimi duygularımla selamlıyor, toplumumuzun, önümüzdeki dönemde de, bugüne kadar olduğu gibi ortak meselelerimizde birlik ve beraberlik içinde hareket edeceğine, vatandaşlarımız arasında çeşitli gerekçelerle huzursuzluk çıkarmak isteyebilecek mihraklara izin vermeyeceklerine ve Türkiye-Belçika ilişkilerinin gelişmesi doğrultusunda tam bir dayanışma içerisinde davranacaklarına olan inancımı yineliyorum.
Büyükelçiliğimize sağlayacağınız değerli katkılarınız ve desteğiniz için de şahsım ve Büyükelçiliğimizdeki tüm mesai arkadaşlarım adına peşin teşekkürlerimi sunuyor, gerek Büyükelçiliğimizin gerek Başkonsolosluklarımızın kapılarının sizlere daima açık olduğunu vurguluyor, bu vesileyle ayrıca, yaklaşan yeni yılın sizlere ve ailelerinize sağlık, huzur ve esenlikler getirmesini diliyorum.
Z. Levent Gümrükçü
Büyükelçi