CHP BELÇİKA BİRLİĞİ "˜AVRUPA PARLAMENTOSUNDA SEMPOZYUM' DÜZENLEDİ

~~CHP Belçika Birliği , Avrupa Parlamentosu tarihinde bir ilki gerçekleştirip, 3 farklı politik parti temsilcisini bir araya getirerek, "˜8 Mart Dünya Kadınlar Günü' ile ilgili bir sempozyum düzenledi

~~CHP Belçika Birliği , Avrupa Parlamentosu tarihinde bir ilki gerçekleştirip, 3 farklı politik parti temsilcisini bir araya getirerek, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ ile ilgili bir sempozyum düzenledi

Avrupa Parlamentosu Milletvekillerinden EPP grubu temsilcisi Hollandalı Wim Van De Camp in ev sahipliği yaptığı bu sempozyumda, Hollandalı milletvekili Esther De Lange, İngiltere’den SDP temsilcisi MEP Lucy Anderson ve Yeşillerden Finlandiya temsilcisi MEP Merja Kyllönen konuşmacı olarak katıldı.

Konuşmacılar kadının günümüz dünyasındaki yeri, hakları ve karşılaştıkları sorunları teker teker dile getirerek, bugünün kadınlar günü kutlamasından ziyade kadınların edinilmiş hakları ve bu haklar ile ilgili geliştirilmiş yeni kazanımlarla ilgili olarak bir muhasebe günü olmalı. Kadına şiddet, kadına taciz, kadına psikolojik baskı  gibi eylemlerin caydırıcı yasalarla güçlendirilmesinin  gerektiği dile getirilerek, “tüm dünyada kadınların eşit haklardan yararlanması, sosyal, siyasal alanda hak ettiği yerlere gelmesi için, çalışma ve çabaların dayanışma ile yapılmasının” altı çizildi.

Parlamento içerisinden ve dışarıdan yoğun ilgi gösterilen etkinlikte ULB Üniversitesinde Öğretim Üyesi olarak çalışan , Avrupa Birliği uzmanı Dr. Seda Gürkan ve İnsan Hakları avukatı Sinem Hun, çarpıcı ve istatistiksel bilgilerle hem parlamenterleri hem gelen vatandaşlarımızı aydınlattılar.

Başarı ile tamamlanan sempozyumun geleneksel hale getirilmesi, özellikle Avrupalı parlamenterlerin insiyatifi ile karara bağlandı.

Sempozyum sonrası, Afrin Zeytin Dalı harekatında kaybettiğimiz şehitlerimiz, Avrupa Parlementosu önünde bir dakikalık saygı duruşu ile anıldı.

Açılış konuşmasını yapan CHP Belçika Birliği Başkanı Hasan Eryürük, sözlerini şu şekilde özetledi:

Değerli Avrupa Parlamentosu Milletvekilleri, Cumhuriyet Halk Partisi'nin değerli kadınları, gençleri ve yurtdışındaki üyeleri ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ münasebetiyle gerçekleştirdiğimiz seminerimize hoşgeldiniz .”diyo

Değerli misafirler, Ülkemizde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında kutlandı. Atatürk'ün girişimiyle kadınlara 1930'da belediye seçimlerinde seçme, 1933 yılında muhtar ve köy heyetine seçilme, 5 Aralık1934'te Anayasa'da yapılan değişiklikle milletvekili seçme ve seçilme hakları tanındı.

Ama Bugün gelinen noktada, kadınların başta yaşam hakkı olmak üzere, temel hak ve özgürlükler için mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Toplumun yarısını oluşturan kadına karşı ayrımcılık, hayatın her alanına sinmiştir. Evde, tarlada, büroda ve sanayide çalıştırılan kadınlar, ikinci sınıf insan muamelesi görüp, kayıt dışı, sendikasız ve sigortasız olarak taşeronda çalışmak zorunda kalıyor. Kadının evde, işyerinde veya toplumda mücadelesinin karşılığı; şiddet, işsizlik veya ölüm olmaktadır. 2013'te 237, 2014'de 294, 2015'te 303, 2016'da 328 ve 2017'de 409 kadın öldürülmüştür.

Ne yazık ki bu günlere, son 15 yıldır devam AK parti Hükümetinin yanlış politikaları sonucu geldik.  BEN ZATEN KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİNE İNANMIYORUM`` diyen AKP`nin Genel Başkanı Tayyip ERDOĞAN´da durumun ne kadar içler acısı oldugunu kanıtlamaktadır.  Değerli Dostlarım; Türkiye'de kadın olmak, özgürlük için sürekli mücadele etmek demektir. 2018 yılında; aile içi şiddet, tecavüz, töre cinayetleri ve çocuk gelinler utancının son bulması, kadınların insanca çalışması ve insan gibi yaşaması, her türlü ayrımcılığın son bulmasını diliyor herkesin emekçi kadınlar gününü saygı ve sevgiyle bir kez daha kutluyorum. Son olarak, bu organizasyona ev sahipiliği yapan değerli dostum Wim Van De Camp ve emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum. Biz CHP´liler Türkiye´nin aydınlık yüzü olarak, her zaman ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeye çalışacağız” dedi.

www.belcikaaydinhaber.com