Şehit diplomatımız Dursun Aksoy Belçika'da anıldı.

35 yıl önce bugün (14 Temmuz) ASALA Terör örgütü tarafından düzenlenen hain bir suikast neticesinde şehit olan Büyükelçiliğimiz İdari Ataşesi Dursun Aksoy, bu sabah, saldırıya uğradığı yer olan evinin önünde (Avenue Franklin Roosevelt, 24) ve tam vurulduğu saatte (10:10) gerçekleştirilen bir törenle anıldı.

~~35 yıl önce bugün (14 Temmuz) ASALA Terör örgütü tarafından düzenlenen hain bir suikast neticesinde şehit olan Büyükelçiliğimiz İdari Ataşesi Dursun Aksoy, bu sabah, saldırıya uğradığı yer olan evinin önünde (Avenue Franklin Roosevelt, 24) ve tam vurulduğu saatte (10:10) gerçekleştirilen bir törenle anıldı.

Belçika’daki tüm diplomatik misyonlarımızdan temsilcilerin katıldığı anma töreni merhum Dursun Aksoy’un vurulduğu noktaya çelenk bırakılması ve bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı.

Bilahare bir konuşma yapan Büyükelçi Levent Gümrükçü, “uğradığı hain suikast neticesinde aramızdan ayrılmış olsa da Dursun Aksoy’un anısının 35 yıl boyunca olduğu gibi bugün de kalplerimizde ve zihinlerimizde halen canlılığını koruduğunu, nitekim bu yıl 18 Mart’ta düzenlenen Şehitleri Anma Günü’nde Büyükelçilikteki toplantı salonunun da Aksoy’un anısına ithaf edilerek “Dursun Aksoy Toplantı Salonu” olarak adlandırıldığını” belirtti.

Aradan geçen 35 yıla rağmen failleri halen adalet önüne çıkartılamayan hain terör saldırısını şiddetle kınayan ve adaletin tecellisi yönündeki tükenmez beklentimizin devam ettiğini vurgulayan Büyükelçi Gümrükçü, bundan sonra Dursun Aksoy’un artık sadece Şehitleri Anma günü vesilesiyle Büyükelçilikte değil, ölüm yıldönümlerinde bizzat vurulduğu yerde de anılacağını kaydetti. 

Bu vesileyle, ASALA ve diğer terör örgütleri tarafından yurtdışında görevleri başında şehit edilen 40’ı aşkın diplomat ve kamu görevlimizi de saygı ve minnetle andıklarını ifade eden Büyükelçi Gümrükçü, “Dursun Aksoy’u ve şehitlerimizi her hatırlayışımızda onların bugün bizimle birlikte olamayışlarının ve şehit edilmelerinin acısını kalplerimizde kor bir alev gibi hissetsek de, aynı zamanda her defasında, onların uğruna öldükleri vatanımız ve milletimiz için sonsuz bir hizmet ateşi de bedenlerimizi sarmaktadır” şeklinde konuştu.

“Dursun Aksoy dahil şehitlerimizin aziz hatıralarına gösterilecek en büyük saygının, ülkemizi onların bıraktığı yerden daha ileri götürmek için azimle çalışmak olduğunu ve ancak bu şekilde onların anısına layık olunabileceğini” vurgulayan Büyükelçi Gümrükçü, “tarihin acı bir tesadüfü neticesinde, Büyükelçilikte yarın düzenlenecek bir başka anma töreniyle yad edilecek 15 Temmuz demokrasi kahramanları dahil, ülkemiz için canlarını bir an bile düşünmeden feda eden tüm şehitlerimizi saygıyla andıklarını ve kendilerine Allah’tan rahmet dilediklerini” belirtti. 

Not: Brüksel Büyükelçiliği İdari Ataşesi Dursun Aksoy, 14 Temmuz 1983 tarihinde saat 10’u 10 geçe evinin önünde işine gitmek için arabasına bindiği anda ASALA terör örgütü üyesi bir terörist tarafından vurularak şehit edilmiştir. Suikast anılan örgüt tarafından aynı gün üstlenilmiştir. Saldırganın eşkali görgü tanıklarının ifadeleri doğrultusunda belirlenmiş ve katil zanlısı bir hafta sonra yakalanmıştır. Ancak, görgü tanıklarından birinin doğrulamasına rağmen, farklı tanıklıklar neticesinde sözügeçen 7 ay sonra delil yetersizliği gerekçesiyle serbest bırakılmıştır. Cinayet bugüne kadar aydınlatılamamış ve saldırının failleri adalet önüne çıkartılamamıştır.