18 MART ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ BRÜKSEL BÜYÜKELÇİLİĞİNDE ANILDI

Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçiliği, şanlı tarihimizin dönüm noktalarından olan ve dünyanın takdirle izlediği «18 Mart Çanakkale Zaferi, Çanakkale ve Şehit diplomatları anma amacıyla, 18 Mart 2019 Pazartesi günü, Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçiliği "¹Şehit Dursun Aksoy"º Salonu'nda bir tören düzenledi.

Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçiliği, şanlı tarihimizin dönüm noktalarından olan ve dünyanın takdirle izlediği «18 Mart Çanakkale Zaferi, Çanakkale ve  Şehit diplomatları anma amacıyla, 18 Mart 2019 Pazartesi günü, Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçiliği ‹Şehit Dursun Aksoy› Salonu’nda bir tören düzenledi.

Törende ev sahipliği yapan Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü, Nato Nezdinde T.C. Daimi Büyükelçi Basat Öztürk , AB Nezdinde T.C. Daimi temsilci  M. Kemal Bozay , Brüksel Başkonsolosu  Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu, Anvers Başkonsolosu, Metin Ergin, Büyükelçilik Birinci Müsteşarı Engin Solakoğlu, Müsteşar Sezi Anaç Ersoy, AB Birinci Müsteşar Günhan Emre Ersoy, TMR Başkanı Hava. Pilot Korgeneral Nihat Kökmen, TMR Kurmay Başkanı Albay Cem Şen, Tuğgeneral Göksel Sevindik, (NATO Muhabere ve Bilgi Ajansı Kurmay Başkanı), Tuğgeneral Sezai Öztürk (NMR Başkanı), Tuğgeneral Taner Sağıroğlu ve basın mensupları hazır bulundular.

Anma programı Sezen Fırat’ın başarılı sunumunu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlandı.

ALBAY ERDEM «ÇANAKKALE›DE ORDUMUZ KAHRAMANLIK DESTANI YAZMIŞTIR»

Programda ilk konuşmacı Askeri Ataşe Doç. Piyade Alb. Haluk Erdem oldu. Albay Erdem Atatürk komutasındaki birliklerin kahramanlık öücadelelerini sinevizyon eşliğinde duygulu ve coşkulu bir şekilde  anlattı. Günün önemini belirten Haluk Erdem :

« Öncelikle Çanakkale›de destan yazan tüm şehitlerimizi saygı minnet ve rahmetle anıyorum. Türk Silahlı Kuvvetlerinin her zaman, her devirde ülkesini ve halkını koruma ve ölüm pahasına da olsa görev hazır olduğunun göstermiştir. Tarihin en kanlı savaşlarından biri olarak görülen  Çanakkale savaşı bir ay süren deniz harekatı ve 9 ay süren kara harekatı şeklinde sürmüştür.

Yüce Önder Atatürk’ün deyimi ile Türk Ulusunun makus talihini değiştiren kurtuluş savaşımızın ilk meşale›sinin tutuşturulduğu, yüce Türk ulusunun kahramanlık ve fedakarlığının doruk noktasına ulaştığı bağımsızlık güneşinin doğuş destanıdır. Kuvvetler açısından büyük bir fark olmasına rağmen zorlu ve kanlı bir mücadele sonunda Kahraman ordumuz ve halkımız bu mücadeleyi Atatürk’ün önderliğinde zaferle taçlandırmışlardır. Tüm Çanakkale şehitlerini ve terör neticesi şehit olan tüm diplomatlarımızı rahmet minnet ve saygıyla anıyoruz» dedi.

Daha sonra, programa ev sahipliği yapan Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü, günün mana ve önemini içeren anlamlı bir konuşma yaptı.

BÜYÜKELÇİ GÜMRÜKÇÜ: «ÇANAKKALE DE TARİHİ BİR DESTAN YAZAN TÜM ŞEHİTLERİMİZİ MİNNET VE SAYGIYLA ANIYORUZ»

Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü, törende yaptığı konuşmada, «Şehitlerimizi anmak için neden 18 Martı ve Çanakkale›yi seçtik. Bir kez daha hatırlatmakta fayda var dedi.

«Evet şehitlerimizi bugün anıyoruz. Çünkü 18 Mart Deniz Zaferi ile başlayan ve kara muharebeleri ile bir yıl süren savaşlarda, 300 bine yakın vatan evladı, kahramanca canlarını feda etmiştir. Çanakkale savaşı en çok şehit verdiğimiz savaşlardan biri olarak hatırlanır ve bilinir.

Çanakkale bir devrin en parlak neslini kaybettiğimiz savaşlardan biridir. Anaların daha on beş yaşında kınalı kuzularını şah adete gönderdiği savaşlardandır.  Çanakkale savaşları sadece birinci dünya savaşının kaderini değiştirmekle kalmamış. Aynı zamanda Türk Milletine verdiği umut ve azim ve kararlıkla kurtuluş savaşımızın kuruluş meşale›sinin yakılmasına, Cumhuriyet’e giden yolu da aydınlatmıştır..Ve Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün tarih sahnesine çıkmasına vesile olmuştur..

«Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum.» diyecek kadar, güvenilen, sevilen bir komutan olan ve buradan aldığı güçle, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, bir imparatorluğun yerine, laik, modern, çağdaş bir Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini oluşturmuştur..

Başta Çanakkale olmak üzere, karşı, karış kanları ile vatanımızı sulamış olan şehitlerimizi minnetle, şükranla anıyoruz.

Ulusumuzun bulunduğu hassa coğrafya,tarihten gelen zorluklar bugün bile şehitler vermemize neden olmaktadır..Daha iki gün önce kaybettiğimiz Mehmetçiklerimize ve onlar gibi terör ile mücadele şehit düşen askerlerimize minnet ve şükranlarımızı ifade ediyoruz.

«ÇILGIN TÜRKLER TARİH YAZMIŞTI...»

Burada görev yapan ve halen Hakkari Sümbül Dağı’nda teröristlere karşı görev yapan Askeri Ataşemiz Albay Ahmet Aşığa'da buradan en içten selamlarımızı göndermeyi görev ve borç biliyoruz.

Milletimiz vatana yönelik en ufak saldırıda bile bir yumruk gibi olabilmektedir..İşte 15 Temmuz 2016′ tarihinde gerçekleşen, darbe görünümleri hain silahlı girişimi sırasında vatandaşlarımız tek yürek olmuş, sokaklara dökülerek, kahramanlık örneği sergilemiştir.

Bu çılgın Türklerin mensubu olmaktan gururluyuz. Maalesef bu girişimde 250 vatandaşımızı şehit verdik.Biz böyle cesur ve kahraman bir Milletin mensuplarıyız.

«ŞEHİT DİPLOMATLARIMIZI DA SAYGI, MİNNET VE RAHMETLE ANIYORUZ»

Nitekim, Dışişleri mensupları terör örgütleri tarafından 40 Yakın arkadaşımız bu yolda hayatlarını kaybetmişlerdir. Onları minnetle, şükranla anmak görevimizdir.

İşte bu salona adını verdiğimiz Dursun Aksoy, 1983 yılında menfur bir şekilde vatanı için şehit edilmiştir.

Dursun Aksoy’un hatırasını burada yaşatmak, bize şevk vermektedir. Giden şehitlerimizi geri getiremeyiz, ama vatanımızı daha ileri götürmek için birlikte olmalıyız. İşe o zaman şehitlerimizin ruhları o zaman şad olacaktır.

Öte yandan görevleri başında şehit olanlarımızda var. 1954/56 Yıllarında görev yaparken Bedri Tahir Şaman’ın adını da Büyükelçiliğimiz 4. Kat Toplantı Salonu’na adını vermekten büyük onur duyuyoruz.

Yine 2000’li yıllarında burada görev yapan ve Benin’de bir kalp krizi sonucu hayatını kaybeden merhum Büyükelçimiz Turgut Kural ile aziz şehitlerimizin hatırası önünde saygı ile eğiliyorum. Ruhları şad olsun» diye konuştu..

Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmenlerinin eğittiği öğrenciler İstiklal Marşı yarışmasında birincilik alan Aylin Mere okuduğu istiklal marşı ile, Rabia Söğütlü ve Serkan Beyhanov ise, okudukları şiirlerle büyük alkış aldılar.

Büyükelçi Zeki Levent Gümrükçü, öğrencilerin şiirleri güzel okumaları karşısında memnuniyetini dile getirerek, başarılar dileyerek, öğretmen ve ailelerini kutladı.

www.belcikaaydinhaber.com