EHLİBEYT GENÇLİĞİ NEVRUZ KUTLAMASI COŞKULUYDU

~~Bilindiği gibi geçmişi 5 bin yılı bulan Nevruz (Bahar) Bayramı Türk ve bazı islam ülkelerinde büyük bir coşku ve sevgiyle kutlanmakta.

~~Bilindiği gibi geçmişi 5 bin yılı bulan Nevruz (Bahar) Bayramı Türk ve bazı islam ülkelerinde büyük bir coşku ve sevgiyle kutlanmakta.

Bu anlamda Belçika’da yaşayan Türk toplumuda bu bayramı çeşitli etkinliklerle kutlamakta. Bu anlamda ilk olarak ‘Azerbaycan Belçika Dostluk cemiyeti, Belçika’nın en önemli kültür merkezi olan Bozar’da Bir çok Türki Cumhuriyetin ortak organize ettiği ‘Bahar Şenliği’ kutlandı.

En son olarak Brüksel Ehlibeyt İslam Kültür Merkezi’de çok güzel bir kutlama gerçekleştirdi. Merkeze bağlı Ehlibeyt Gençliği’nin ortak organizasyonuyla her yıl geleneksel olarak kutlanan ‘Nevruz şanliği’nin buyıl  ’12. si Brüksel’in prestijli salonlarından olan ‘Elite Event Center’de görkemli bir şekilde kutlandı.

Brüksel Ehlibeyt İslam Kültür Merkezi Başkanı İsmail Dorbar ve yönetim kurulu üyelerinin davetlilerini karşıladığı şenliğe T.C. Brüksel Başkonsolosu Diklşad Kırbaşlı Karaoğlu, Federal Milletvekili ve Saint Josse Belediye Başkanı Emir Kır, Brüksel Milletvekili Hasan Koyuncu, Din Hizmetleri Müşaviri Abdullah Gümüş, Belçika islam Koordinasyon Kurulu Başkanı Coşkun Beyazgül, Schaerbeek Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Bilge, Belçika Başbakan Danışmanı ve Evere Belediye Meclis Üyesi Belma Tek, Schaerbeek Belediye Meclis Üyesi Döne Sönmez, Saint Josse Belediye meclis Üyesi Safa Akyol, H. Şeyh İbrahim Önlü,  Başkan Danışmanı Hasan Gören, Belçika CHP Birliği kadın Kolları üyeleri, Belçika İyi Toplum üyeleri ve kalabalık davetli topluluğu katıldı.

Başarılı sunumuyla tanınan Hüseyin Bağcı’ günün anlamı ve Azerbaycan Türklerinin ‘Nevruz kutlamaları ve görselleriyle ilgili olarak verdiği bilgilerin ardından Asim Aytaş’ın Kuran’ı Kerimden ayetler okuması ve şehitlere dua ile program başladı.

Programın ilk konuşmacısı programa ev sahipliği yapan BEİKM Başkanı Başkan İsmail Dorbar oldu. Tüm protokol ve davetlileri selamlayan Dorbar, “Gerek Türk gerekse İslam tarihinde hatta insanlık tarihinde önemli bir bayram olan ‘Nevruz (Bahar) Bayramı ile ilgili olarak her yıl geleneksel olarak kutladığımız ve bu yılda 12.sini gerçekleştirdiğimiz bu şenliğimize teşriflerinizden dolayı teşekkür ediyor hepinizin barış, kardeşlik, sevgi ve saygı dolu bayramınızı tebrik ediyorum” dedi.

Program gençlerin skeçleri ve çocukların okudukları İstiklal Marşı, Çanakkale şiirleri ve makalelerle devam etti. Engin Aktaş, ‘Çanakkale mektubu’ adlı bir mektubu duygulu bir şekilde okudu.

MÜŞAVİR GÜMÜŞ: “YENİDEN DİRİLİŞ KURAN’DA DA AÇIKÇA İFADE EDİLMEKTE”

Daha sonra T.C. Brüksel Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Abdullah Gümüş, bir konuşma yaptı. Müşavir Gümüş şunları aktardı: “Farsça kökenli olan bu kelime Nevruz ‘Yeni’ ve ‘Gün’ kelimelerinin birleşiminden meydana gelmiştir. Kökeni çok eskilere dayanan bu kelime, hatta ansiklopedik bilgilere baktığımız zaman antik çağlara kadar uzanmakta. Ta Ortaasya’da ki toplumlardan Anadolu’ya İran’a, Ortadoğu’ya hatta Balkanlara kadar geniş bir coğrafyada kutlanan baharın müjdecisi olarak kutlana gelmektedir. Bu bayram kara kış günlerinin bitmesi toprağın tekrar can bulması özelliğiyle kutlanmakta. Eskilere dayanan Tarihi bir geçmişi olan Nevruz,  Selçuklularda bayram olarak kutlanmaktaydı. Osmanlılarda da çok özel bir yeri vardı Nevruz’un. Osmanlı döneminde Nevruziye’ler yazılır, Nevruz bahşişleri dağıtılırdı.

Tabi anlamda bir dirilişin miladı olan Nevruz, kutsal kitabımız Kur’an Kerim’den baktığımız zaman Yüce Allah, Yeniden dirilişi bizim gündemimize getirirken, yeniden dirilişten bahsederken, ‘Sizi toprak’tan yarattık’ diye ifade ederken yaratılış safhalarını gündeme getirerek, ardından da insanı yeryüzüne halife ve kendisine kulluk vazifesi yapacak olan insanı yarattığından belirtmekte.

Yüce Allah topraktan bahsederken, ‘sen onu ölü gibi görürsün. Ancak biz gökten rahmeti indirerek onu canlandırırız, oradan çeşit çeşit bitkilerin hayat bulduğunu görürsünüz’ buyurmakta. Hac süresi 5. Ayetinde buyurmakta.

Ben aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anarken, barış, kardeşlik duygularla kutlanan bu bayramı sizlere ve tüm İslam ve İnsanlık alemine tebrik ediyorum” dedi.

Halil Gönültaş sinevizyon eşliğinde çok güzel ve duygulu bir şiir okudu.

BAŞKAN KIR : “DÜNYA, AVRUPA VE BELÇİKA’DA IRKÇILIK YÜKSELİYOR”

Saint Josse Belediye Başkanı Emir Kır ise, tüm davetlilerin Bahar (Nevruz) bayramını kutlayarak başladığı konuşmasında İslamafobi anlayışını eleştirerek, muhataplarına sorular yöneltti.

Başkan Kır, “Iğdırlılardan yıllardır güzel bir muhabbetimiz var. Sizlerle her görüştüğümde ziyaret ettiğimde kendimi evimde hissettim. Çok sıcakkanlı ve kadirşinas bir toplumsunuz. Her gittiğim yerde de bu duygularımı ifade ediyorum. Sizlerle beraber olmak beni her zaman mutlu ediyor. Bu etkinliklerinize her zaman büyük bir mutlulukla geliyorum. Bahar şenliğiniz kutlu olsun.

Bugün önemli bir yürüyüş vardı oradan geldiğim için geç kaldım. Irkçılığa karşı binlerce insan Irkçılığı protesto etmek için yürüdü. Ben de onların arasındaydım. Son yıllarda dünyanın çeşitli yerlerinde Avrupa ve hatta Belçika’da yabancı ve İslam düşmanlığı çoğaldı. Geçen hafta da Yeni Zellanda’da bir camiye bir terörist girdi ibadet eden masum 50’ye yakın Müslümanı katletti. Bunun ardında Avrupa ve Belçika’da bazı medya kuruluşları bu hain saldırıyı gündem etmediler.

İslamafobia kelimesine takılıyorum. Bazıları bu saldırıyı ‘İslamafobia’ terör olayı yaşadı şeklinde dillendirdiler. Sizlere şu soruyu sormak istiyorum ‘Size göre İslamafobia’ ne demek? İslam korkusu demek. Peki bunu neden kullandınız. İslam’a karşı yapılan bir terör olayından konuşuyorsak, bazılarının korkusunu dile getirmiş oluruz. Oysa ki Müslümanlara katliam yapılıyor, başkalarının İslam korkusu farkında olmadan gündem ediliyor. Eğer Müslümanlara karşı terör yapılıyorsa biz de diyeceğiz ki Antimüslüman terör olayı yapıldı. Yahudilere yapılan terör olayında Antisemitizim diyorlar. Bu kavramlara dikkat edilmeli” dedi.

Doğukan Aktaş’ın Haberler, haberler Stend-up’ı, Keman çalan Sema Akbal ve piyano çalan Betül Akbal’ın verdiği mini konserler alkışlarla karşılandı.

BAŞKONSOLOS KARAOĞLU: “BU BAYRAM BELÇİKA TÜRK TOPLUMUNUN YENİDEN DOĞUŞU OLSUN”

Başkonsolos Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu ise yaptığı selamlama konuşmasında: “Bugün yine bir Nevruz kutlamasında bir araya geldik. Bu bayram da Belçika Türk Toplumunun yeniden doğuşu olsun. Siz etkinlik yapın biz her zaman gelmeye hazırız. Bu Nevruz olur bir başka etkinlik olur birliğimiz ve beraberliğimiz için biz her zaman yanınızda olacağız .  Güzel bayramlarımızı vesile ederek, birliğinizi beraberliğinizi koruyarak dostluk ilişkilerinizi sürdürün. Allah ağzınızın tadını bozmasın. Daha nice etkinliklerde beraber, gönül gönüle olmak dileklerimle nice huzurlu ve bereketli bayramlar diliyorum” dedi.

H. ŞEYH İBRAHİM ÖNLÜ “YÜCE ALLAH’IN RAZI OLDUKLARINDAN OLALIM İNŞALLAH”

H. Şeyh İbrahim Önlü ise tüm davetlilerin ‘Nevruz (Bahar) Bayramını kutlayarak, Vatan ve islam şehitlerini dualarla yad ederek, bahar bayramının birliğimize, dirliğimize, halkımızın birbirini sevmesine vesile olmasını dileyerek, Nevruz’un aynı zamanda Anadolu’da yaşayan Ali dostlarınca bir Ali bayramı olduğunu belirterek, İmam Ali (as)’ın da bu günde hilafete tayin olduğu vurgusunu yaptı. Bu bayram güzel bayram tarihi bir bayram olup, coşkunun yeni bir yaşamın müjdecisidir. Hepinizin Nevruz bayramı kutlu olsun. Bu bayram da da Yüce Allah’ın razı olduklarından olalım İnşallah ” diyerek, birlik ve beraberlik duasını okudu. Tüm davetlilerde duaya eşlik ederek amin dediler.

YUMURTA TOKUŞTURMADA ŞAMPİYON BAŞKONSOLOS KARAOĞLU OLDU

Başkonsolos Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu ve Başkan Emir Kır geleneksel Nevruz kutlamalarında yapılan ‘Yumurta Tokuşturma’ yarışmasını Başkonsolos Karaoğlu kazandı. Yıllardır şampiyonluğu elinde bulunduran Kır, yenilginin şokunu ‘Bir kadına karşı yenilginin mutluluğunu yaşadım’ şeklinde ifade ederek, davetlilerden ve kadınlardan büyük alkış aldı.

Program Orkidelerin kadınlara sunulması, Iğdır yöresi Azerbaycan Mutfağından hazırlanan yemeklerin ikramiye ve Yeddilevin (7 kuruyemişten oluşan) paketlerin takdimiyle son buldu.

www.belcikaaydinhaber.com