DÖNMEZ: "GÜÇLÜ MEDYASI OLMAYAN ÜLKELERİN KENDİSİNİ SAVUNMASI ÇOK ZORDUR"

Kısa adı BTMB olan Belçika Türkçe Medya Birliği başkanı Hüseyin Dönmez'in, "˜Belçikalı Türklerin Ortak Platformu olan "˜Belçika Aydın Haber'i destekleme adına yapılan "˜Dayanışma Kokteyl'in de yaptığı konuşmasını sizlerle paylaşıyoruz.

Kısa adı BTMB olan Belçika Türkçe Medya Birliği başkanı  Hüseyin Dönmez’in, ‘Belçikalı Türklerin Ortak Platformu olan ‘Belçika Aydın Haber’i destekleme adına yapılan ‘Dayanışma Kokteyl’in de yaptığı konuşmasını sizlerle paylaşıyoruz.

Başkan Dönmez: “Bizden önceki saygı değer konuşmacılar ‘Belçika Türkçe Medyası’ hakkında son derece önemli mesajlar verdiler. Ben öncelikle Mahinur hanıma yeni görevinde üstün başarılar diliyorum. Kendisi uzun yıllar Belçika Türklerini Brüksel parlamentosunda başarılı bir şekilde temsil etti ve güzel hizmetler verdi. Belçika Türkleri’nin yakından tanıdığı ve kendisi bizden biri.

Değerli Başkonsolosum çok güzel konulara değindi. Ben onların tekrarını yapmak istemiyorum. Ama, güzel konuşmasından dolayı kendisine çok teşekkür ediyoruz. Başkan Emir beyde samimi duygularını paylaştı.

Bugün aslında burada daha çok ve geniş katılımlı topluluk görmek isterdim. Burada bulunan tüm katılımcı arkadaş ve davetlilere de teşekkür ediyoruz. İyi ki varsınız.

Kırk yılın üzerinde medyanın içerisinde birisi olarak şunu söylemek isterim. Bir ülke eğer güçlü bir ülke olmak istiyorsa, bu güçlü ülkeyi ayakta tutan en güçlü erklerden birisi unutmayalım ki, Medya’dır. Güçlü medyası olmayan ülkelerin kendisini savunması çok zordur.

Şuanda biliyorsunuz ki ülkemiz terörle mücadele adına ‘Barış Pınarı Hareketi’ adıyla Suriye’de bulunmakta. Terörizme karşı verilen operasyonda yaşamlarını yitiren şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz. Milletimizin başı sağ olsun.

Bir gazeteci olarak Avrupa’da ve dünyada şahit olduğumuz en önemli olaylardan birisi de algı operasyonudur. Özellikle Türkiye’ye yönelik işletilen bu algı operasyonuyla Türkiye’ye karşı olan tüm dinamikler harekete geçmektedir. Gerek görsel gerekse yazılı medya ile Türkiye aleyhine algı oluşturmaktadırlar.

Tüm bu yanlış ve algıya yönelik yayınları kim ortaya çıkaracak, kim bunlara karşı gelecek? Elbette güçlü bir medya bununla mücadele edecek. Yurttaş medya dediğimiz sosyal medya da bu konularda önemli ancak en önemlisi kitlelere hitap eden güçlü medya olmalıdır.

Bu bağlamda değerli arkadaşım celil Gündoğdu, kendisiyle 20 yıla yakındır dostluk ve arkadaşlığımız var. Değerli eşi Zerrin hanfendiyle birlikte oluşturdukları önceleri ‘Belçika Haber’ daha sonraları ‘Belçika Aydın Haber’ çok beğendiğim hizmetleri sağladılar.

Bugün, ‘Belçika haber’ ve ‘Belçika aydın haber’ önemli bir arşivdir. Belçika Türklerin hayatını kayıt altına alan, Belçika’ya gelip giden devlet temsilcilerimizin, siyasetçilerimizin tüm buluşmalarını kayıt altına alan önemli bir doküman ve önemli bir kaynak oldu. Bu dökümanlar, 50-100 sene sonraki gelecek nesillere ışık tutacak ve belge oluşturacaktır. Bu yayını yaşatmamız ve genişletmemiz lazım.

Bunun yanında  Belçika’da bulunan Türk toplumu olarak, Türkçe, Fransızca ve Flamanca yayın yapan medya organlarına da  ihtiyacımız var. Bugün Brüksel’de sanal olarak Fransızca yayın yapan ‘La Mancette’ var, yenileri de olmalı muhakkak. Çünkü sesimizi ve düşüncelerimizi sadece kendi dilimizde değil sadece kendi toplumumuza değil, diğer toplumlara da ulaştırabilmek için Fransızca, Flamanca hatta İngilizce yayınlara da ihtiyaç var.

Flaman ve Wallonie bölgelerinde gazete ve sitelerimizin olması gerekir. Bunun önemi çok Limburg bölgesinde gazeteci arkadaşımız Alper Gel’in yayınladığı  ‘de Jonge Turken’ digital bir yayın organı var. Bu yayın Belçikalı Flamanlar tarafından dikkatle takip edilmekte ve okunmakta.

Burada VTM televizyonu Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajlarını Flamanca alt yazılı olarak yanlış ve algılarla haberleştirip yayın yapmıştı.  Alper Gel arkadaşımız VTM televizyon görüntülerini kopyalayarak,  aynı haberi Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın sözlerini birebir doğru tercüme ederek, doğru ve Flamanca alt yazıyla yayınlayarak, haberi gerçek bir şekilde vermiştir.  Daha sonra televizyon özür dileyerek, doğru olan haberi yayınlamak zorunda kalmıştır. Bu çok güzel bir çalışmaydı. Demek ki bizim Türkçe yanında her iki toplum dilinde de yayın yapan bir topluluk haline gelmemiz lazım.

Celil kardeşim hizmetlerin için sana çok teşekkür ediyoruz. Zerrin hanım biz ‘Belçika Aydın Haber’in yayınlarına devam etmesinden yanayız. Ben hem şahsım, hem de BTMB arkadaşlarımız adına söylüyorum her zaman yanınızdayız.

Bizi anlamakta zorluk çekenlere rağmen biz sizin yanınızdayız. Biz var olduğumuz sürece bu yayınlar devam edecektir, teşekkür ederim” dedi.