SCHAERBEEK BELEDİYE MECLİS ÜYESİ EMEL KÖSE'DEN CORONA VİRÜSÜ SORUSU

Schaerbeek belediye Meclis Üyesi Emel Köse'nin Schaerbeek Belediye Meclisinde yönelttiği 'Corona Virüs hakkında ne gibi tedbirler alınıyor? sorusuna verilen cevabı sizlerle paylaşıyoruz. Bu gönderisinden dolayı Sayın Köse'ye teşekkür ediyoruz.

Schaerbeek belediye Meclis Üyesi Emel Köse'nin Schaerbeek Belediye Meclisinde yönelttiği 'Corona Virüs hakkında ne gibi tedbirler alınıyor? sorusuna verilen cevabı sizlerle paylaşıyoruz. Bu gönderisinden dolayı Sayın Köse'ye teşekkür ediyoruz.

6 Mart Cuma günü Schaerbeek Belediye Başkanı Cecile Jodogne ve Belediye Meclisi'nde grubu bulunan tüm parti Grup Başkanlarına Corono virüsü hakkında  Belediyemiz nezdinde ne gibi çalışma yaptıklarını sordum. 

 EMEL KÖSE'DEN CORONA VİRÜSÜ SORUSU

————————————————————

Schaerbeek Belediyesi Meclis Üyesi (cdH) Emel Köse, Belediye Başkanı Cecile Jodogne (Defi) ve Schaerbeek Belediye Meclisi'nde temsil edilen siyasi parti grup başkanlarına gönderdiği mektupla Corono-Covid 19 virüsü nedeniyle Schaerbeek Belediyesi nezdinde ne gibi önlemler aldıklarını sordu. Schaerbeek Belediye Başkanı Cecile Jodogne Köse'ye verdiği cevapta aldıkları önlemleri aktardı.

Schaerbeek Belediyesi Meclis Üyesi (cdH) Emel Köse, Scaherbeek Belediyesi kapsamında Corono virüsünün önlenmesi alanında vatandaş ve okulların bilgilendirilmesi anlamında ne gibi çalışmalar yapıldığını sorarken, Belediye Meclisi'nin olağanüstü toplanarak alınacak önlemler hakkında görüşmesini de istedi.

 Schaerbeek Belediye Başkanı Cecile Jodogne, Meclis üyesi Emel Köse'ye verdiği yazılı cevapta; ulusal ve bölgesel düzeyde alınan önlemleri aktararak, Belediye düzeyinde de bu kararlara bağlı olarak gerekli önlemleri aldıklarını bildirdi. Schaerbeek Belediye Başkanı Jodogne'un kaydettiği önlemler şöyle;

 Federal ve Bölgesel düzeyde alınan önlemler

 Corona krizinin başladığı günden beri Federal Hükümet tüm otoritelerle uyumlu ve koordineli bir çalışma talep etti. Sağlık Bakanı Maggy De Block'a bağlı olarak çalışan Federal Hükümet Sağlık Ajansı, bu konudaki yetkili kurumdur. Sağlık Bakanı Block, halk sağlığı uzmanları ve virologlarla

 her sabah durum değerlendirmesi yapıyor, gerekli bilgileri ve uyulması gereken şartları iletiyor. Bunun yanında Federal ve Bölgesel Danışma Komitesi biraraya geldi ve alınması gerekli önlemler ve çalışma yöntemi konusunda görüş alışverişinde bulundu ve bunu tekrarlayacak. Bu toplantıda Brüksel Bölge Hükümeti Başbakanı Rudi Vervoort ve Bakan Maron da hazır bulundu.

 Brüksel Hükümeti Başbakanı Rudi Vervoort da kendi tarafından CORES- Bölgesel Güvenlik Komitesi ile benim de katıldığım, Belediye Başkanları ve bölge başkanları ile biraraya gelerek konuyu değerlendirdi.

 Federal Sağlık Ajansı'nın belirdiği 3 aşamadan oluşan risk yönetim planının 2. aşamasında bulunuyoruz. 2. Aşama; virüsün ülkemizde bulunduğu ve yayılmasının önlenmesi gerektiği anlamına geliyor. Tüm vatandaşlarımızın Belçika'nın halk sağlığı resmi sitesi olan www.info-coronavirus.be sitesinde verilen bilgileri takip etmelerini tavsiye ediyoruz.

 Belediyemiz nezdinde önlem ve bilgilendirme alanlarında şunları yaptık:

 Belediyemiz kapsamında ise geçtiğimiz hafta , Belediye Sekreterliği'nden bir çalışma grubu oluşturulmasını talep ettim. Bu çalışma grubu ilk toplantısını yaptı ve ilgili federal ve bölgesel kurumlardan gelecek muhtemel bilgilere göre de tekrar toplanacak.

 1-Vatandaşlar için geçtiğimiz cuma günü www.schaerbeek.be web sitemizin açılış sayfasında ve sosyal medyada gerekli bilgileri paylaştık. Schaerbeek İnfo dergimizin önümüzdeki sayısında da bu bilgiler yayınlanacak. Belediye ve diğer kamusal alanlarda bilgilendirici afiş ve posterler asıldı. Aynı zamanda bir call-center açarak vatandaşların sorularına corona virüsü hakkında doğru bilgi verebilecek danışmanlar yetiştirme kararı aldık (Bilgi için www.info-coronavirus.be sitesine bakınız)

 2-Belediye çalışanları ve işçilerimizi hem cuma hem de pazartesi günü iç yazışma ( intern mail) ile bilgilendirdik. Belediye binamızda gerekli posterleri de astık.Çalışanlar için hidro-alkol jel ve tıbbi eldiven siparişleri verildi. Ancak corona virüsünün önlenmesinde en geçerli yöntem olan el ellerin sabunla yıkanmasını da şiddetle öneriyoruz. Ancak elini yıkama imkanı olmayan, bina dışında çalışan ya da sık sık vatandaşla evrak işlemleri yapanlar için de ekstra hidro-alkol jel alımı yapılmıştır. Departmanların sık sık temizlenmesi de alınan önlemler arasında.

 3- Okullarla ilgili olarak alınacak tüm önlemler Frankofon ve Flaman Topluluk Eğitim Bakanlıkları ile birlikte karar verilmek zorunda. Eğitimden sorumlu başkan yardımcımız Michel De Herde'nin de yazdığı gibi pazartesi günü okul gazetelerinde bir mektup yayınlandı ve önleyici tedbirler anlatıldı. Okullar için posterler hazırlanıyor. Okul gezileri iptal edilmedi ancak planlanan gezilerin hiçbiri İtalya'nın kuzeyi gibi belirlenmiş risk bölgelerine yapılmıyor. Şu anki durum bu, ancak Dış İşleri Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı'ndan gelecek yeni bilgilerle bu durum değişebilir.

 4-Kamuya açık aktivite ve etkinlikler: Bu cevabın verildiği tarih itibariyle kamuya açık aktivite ve etkinliklerin iptali ile ilgili hiçbir federal ve bölgesel karar yok. Tabii ki ilerleyen zamanda oluşacak gelişmelere bağımlıyız ve konu hakkında alınacak kararlar ve önlemler değişebilir ancak diğer kurum ve kuruluşlarla uyumlu ve koordineli çalışmamız gerektiğine inanıyorum. Şu ana kadar iptal kararı yok. Ancak tüm organizatörlere gelecek günlerde federal ve bölgesel otoritelerin iptal kararı alma olasılıkları olabileceğini de bildirdik. Aynı şekilde tüm organizatörlerden, katılımcıları önerilen temel hijyen önlemleri konusunda bilgilendirmelerini de talep ettik.

 Başkan Jodogne, tüm bu önlemlerin belediye meclisi ile paylaşıldığını ve 25 Mart oturumunda da konu hakkında görüşüleceğini de kaydetti.