~~Dünya sağlık örgütü türkmenistan koronavirüse karşı değerlendirdi

Türkmenistan'ın kendi topraklarının sıhhi korunması için çok ciddi önlemler aldığı ve bu sorunu ciddiye aldığı kaydedildi. Bu konuda Dünya Sağlık Örgütü'nün Türkmenistan ülke ofisi Başkanı Paulina Karwowska Ria Novosti ajansına verdiği demeçte açıklamada bulundu.

Türkmenistan’ın kendi topraklarının sıhhi korunması için çok ciddi önlemler aldığı ve bu sorunu ciddiye aldığı kaydedildi. Bu konuda Dünya Sağlık Örgütü’nün Türkmenistan ülke ofisi Başkanı Paulina Karwowska Ria Novosti ajansına verdiği demeçte  açıklamada bulundu.

DSÖ uzmanının açıklamasına göre, yeni tip virüs ile ilgili ilk bilgilerin gelmeye başlamasıyla virüsün ülke girmesinin önlenmesi açısından Türkmenistan’ın en üst düzeyde kararlar almaya başladığı, Türkmenistan Hükümeti’nin ve Sağlık Bakanlığı’nın bu çalışmayı tam sorumlulukla yürüttüğü kaydedildi.

Ona göre, Türkmenistan tarafından ülkedeki BM kuruluşları ile birlikte geliştirilen koronavirüs enfeksiyonu COVID-19 için hazırlık ve müdahale planı bu çabaları destekleyecektir.

Ayrıca, DSÖ ülke Başkanı Paulina Karwowska, Türkmenabat ve Turkmenbaşi şehirlerinde Türkmenistan’ın karantina kurumlarını ziyaret ettiğini kaydetti.

“Ziyaret sırasında, Türkmen tarafının COVID-19’un ülkeye girişini önlemeyi amaçlayan prosedür ve tedbirleri öğrendik. Türkmenabat şehrinde personel, tesis yöneticileri ve karantinadaki kişilerle görüşme fırsatımız oldu. Bu hastalığı olan insanları hızlı bir şekilde tedavi etmede ve izole etmede bu merkezler önemli bir rol oynayabilir etmenize izin verir.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Ayrıca Türkmen hükümeti ile ülkedeki BM kurumları tarafından geliştirilen ortak Coronavirus Hazırlık ve Müdahale Planı’nın hedefleri hakkında konuştu. Ona göre, planın stratejik amacı enfeksiyonun ülkeye girişini önlemektir. Enfeksiyonun kişiden kişiye bulaşmasını sınırlamak, hastaların erken teşhisini, izolasyonunu, laboratuvar teşhisini ve tıbbi bakımını sağlamak, sosyo-ekonomik sonuçları azaltmak, temel malların nüfusa kesintisiz tedarikini sağlamak gibi alanları içermektedir.

Aşkabat’taki DSÖ ofisinin COVID-19 ile ülkedeki durumu nasıl değerlendirdiği sorulduğunda Karwowska, bu konuda Türkmenistan sağlık yetkililerine güvendiğini söyledi.

Yetkili, “Onaylanmış vakaları bize bildirmek için Türkmenistan sağlık yetkililerine güveniyoruz ve bu zamana kadar bu tür vakalardan haberdar edilmedik.” dedi.

Resmi Türkmen makamlarına göre, ülkede yeni bir tür koronavirüs vakası kaydedilmemiştir.