~~SCHAERBEEK BELEDİYE ESKİ BAŞKAN YARDIMCISI SAİT KÖSE: "DAVAYI KAZANDIK, YASA SÖZÜ VE TAZMİNAT ALDIK"

Schaerbeek Belediyesi Eski Başkan Yardımcısı Sait Köse, Başkan yardımcılığı görevindeyken yaptırdığı Schaerbeek Crossing stadı önünde bir basın toplantısı düzenleyerek, kazandığı dava konusunda açıklamalarda bulundu.

Schaerbeek Belediyesi Eski Başkan Yardımcısı Sait Köse, Başkan yardımcılığı görevindeyken yaptırdığı Schaerbeek Crossing stadı önünde bir basın toplantısı düzenleyerek, kazandığı dava konusunda açıklamalarda bulundu.

Pandemi kuralları dahilinde birkaç basın mensubuna açıklamalarda bulunan Köse, şunları ifade etti.

“Uzun zamandan beri sizlerle Pandemi kuralları, nedeniyle görüşememiştik. Sizleri sağlıklı görmek beni son derece mutlu etti.

Sözlerime başlamadan önce son yıllarda insanlığın başına bela olan bu Covid-19’dan dolayı, toplum olarak, ferdi olarak çok zarar gördük. Dün yine Brüksel Schaerbeek’den ablalarımız teyzelerimiz, abilerimiz vefat etti. Bu arada tüm vefat edenlere Allah’tan rahmet diliyorum, mekanları cennet olsun. İnşallah bu Covid belasından kurtulup, yeni hayat şartlarına döneriz.

2014 yılında Belçika’da Milletvekili seçimleri yapılmıştı. Biz de o zaman Brüksel Bölge Milletvekilli olarak aday olmuştuk. O zamanlar seçim sonrası sayım yapıldığı esnada bilgisayarlarda patlama olduğu söylenerek o zaman oylarımız kaybolduğundan sayılamamıştı.

İki gün sonra tekrar oylar geri sayıldı. Ne hikmetse bazılarının oyları ikiye, içe katlandı. Mesela benim oylarım, sayılan oylar Pazar akşamı nasıl çıkmıştıysa Salı akşamı da aynı çıkmıştı. Oylarım ne bir eksildi nede bir fazlalaştı, oylar aynı çıkmıştı.

Daha sonra ben, Georges Verzin ve Yvan de Beauffort 3 Schaerbeek’li aday, 2014 yılında Belçika’nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine şikayette bulunmuştuk. O dava sonuçlandı Uzun süreç sonrası dava lehimize sonuçlandı.

Belçika mahkum olmamak için ‘Ben, ben hatamı kabul ediyorum. Bundan böyle bu tür yanlışlar olmaması için, çalışacağız, bunu düzenlemek için kanun maddesini değiştireceğiz” diye açıklamalarda bulundular.

Nedir bu kanun maddesi?

Belçika’da seçimleri maalesef seçimleri seçilen bir kurul onaylıyor. Brüksel bölge parlamentosunun seçimlerini “Türkiye’de olduğu gibi Yüksek Seçim Kurulu” değil, yine Brüksel Parlamentosu üyesi milletvekilleri onaylıyor. Bu kanunu değiştireceklerine karar verdiler. Bununla birlikte aynı zamanda bize tazminat verecekler. Bizlere 7500 euro tazminat olmak üzere, 5200 euro mahkeme masrafları ve Avukatlık masraflar için ödeme yapacaklar.

Aslında bizim talebimiz 5 yıllık milletvekili maaşıydı. Çünkü bizim olası bir vekilliğimiz düşmüştü. Ancak Avukatlarımız “bunun çok uzun sürebileceğini hatta zaman aşımına uğrayabileceğini” söylediler.

Avukatlarımız seçilen ile sizin aranızdaki oy farkı hayli büyük. Eğer sizin aramızda 15 sayı gibi az bir fark seçilemeyen birisi olsaydı aranızda, onun üzerinden sizin beş yıllık vekil maaşını ödenebilirdi” dediler. Şimdi tekrar başlarsak 5-10 yıl daha bu dava sürebilir ve zaman aşımına uğrayabilir dediler.

Davanın fazla uzamaması için tamam dedik. Tazminat o kadar önemli değil. Ancak davada haklı olduğumuz, oylarımızın kayıp olduğunu, Belçika devletinin bir yanlış yaptığını ortaya koyduk  ve kabul ettirdik.  Davayı kazanmamız konusu Belçika Ulusal basınına da yansıdı. ‘La Capitale’de atılan bir başlıkta Schaerbeek adayları Belçika’yı dize getirdi diye  yayın yaptı.

Maalesef olmasa iyiydi. Ama bir kere oldu. Biz o zaman oylarımızın gitmesiyle seçilemedik. Ama bu gün gelinen noktada davamızda haklı olduğumuzu ispatlamanın huzuru içerisindeyiz” dedi.

www.belcikaaydinhaber.com