Yurt dışındaki seçmen için kritik hamle. Kanun teklifi verildi

CHP Yurt Dışı Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, yurt dışındaki seçmenler için seçim kanununda değişiklik öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

CHP Yurt Dışı Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, yurt dışındaki seçmenler için seçim kanununda değişiklik öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

~Tezcan teklifinde, Milletvekili Seçim Kanunu’nun 4. Maddesi’nde yurt dışı seçim çevresinin tanımlandığını belirterek, bu maddenin birinci fıkrasının şöyle değiştirilmesini istedi:

“Milletvekilli seçimi için yurt dışı ve her il bir seçim çevresidir. Yurt dışı seçim çevresi milletvekili sayısı 15’tir. İller çıkaracağı milletvekili sayısının tespitinde toplam milletvekili sayısından yurt dışı seçim çevresinin milletvekili sayısı çıkarıldıktan sonra her ile önce bir milletvekili verilir.”

Tezcan’ın teklifine göre yurt dışı oylar yurt içindeki seçim çevrelerine (illere) paylaştırılmayacak. Bu oylarla doğrudan yurt dışı seçim çevresinin milletvekilleri seçilecek. Her il gibi, yurt dışı seçim çevresinin adayları da ayrı olacak ve milletvekilleri bu adaylar arasından belirlenecek. Yurt dışında yaşayan seçmenleri kime oy vereceklerini önceden görecek ve ona göre oy verebilecekler. Buradan seçilen milletvekillerinin seçim çevresi yurt dışı olacağı için, kendi seçim çevrelerinin sorunlarını daha yakından takip edebilecekler. Yurttaşlar buradan seçilen milletvekillerine dertlerini doğrudan anlatabilecek, onlardan talepte bulunabilecek.