SOMALİ

Somali insanlığın bittiği yermi ? Haritadaki yeri bilinmiyor mu ? Sömürülecek birşeyleryok mu oralarda ? Somali denilen devlette insanlar ve bilhassa çocuklar AÇLIKTAN ölüyorlar, yalnız Somali mi ?

Somali insanlığın bittiği yermi ? Haritadaki yeri bilinmiyor mu ? Sömürülecek birşeyleryok mu oralarda ? Somali denilen devlette insanlar ve bilhassa çocuklar AÇLIKTAN ölüyorlar, yalnız Somali mi ?

Öbür Afrika ülkelerinde de ölüyor çocuklar ama Somali de durum çok farklı.
Dünya da duymayan kaldımı oralarda ki sıkıntıları ? Nerede hayvan severler ? Kurban bayramların da kesilen kurbanlar için seslerini yükselten fakat arenalar da zevk uğruna öldürülen boğalara üç maymunu oynayan zat-ı muhteremler nerede ? İşine geldiği zaman sus işine geldiği zaman avazın çıktığı kadar bağır. Bu mudur insanlık ?

Ne kara bahtın varmış senin be Somali. Ne petrolün var ne doğal gazın ne jeostratejik önemin var ne de jeopolitik. Birkaç deniz korsanından başka neyin var senin, onun da modası geçti.
Baksana Irak’a, Libya’ya, birisine demokrasi getireceğiz dediler öbürüne de halkını vuruyorsun dediler aslında, petrol için Irakta milyonlarca insan öldürüldü ya Libya da, önce A.B.D. ve Avrupalılar vurdu sonra da kendi kendilerini vuruyorlar. Seni vurmaya bile değmez çünkü senin birşeyin yok, üstelik sen zaten ölüyorsun hiç ölen insana kurşun atılır mı ?

Sömürgecilik zamanların da Afrika’nın dağeri vardı, çünkü adı üstünde sömürülüyorlardı. Bırakın yer altı yer üstü zenginliklerini, insanları bile para ediyordu çünkü köle olarak A.B.D. dahil her yerde satılıyorlardı. Afrika ülkeleri birer müstemleke olduğu gibi, şahıs malı dahi
olmuştur. Misal mi, şimdiki adı Kongo Cumhuriyeti, o zaman ki adı Kongo, alınınca Kongo Belge olan ülke Belçika Kralı II.Léopold’un kendi öz malı idi.

Kenya'nın ilk Cumhurbaskanı Kenyat'ta’nın söylediği çok güzel bir sözü vardır. « Beyaz insan buraya geldi ve elindeki kitabı bize verip ‘gözlerinizi kapayıp dua ediniz dediler, bizde onun dediğini yaptık, gözlerimizi açtığımızda bizde incil onlar da ise bizim topraklarımız vardı »
Şimdi eskisi gibi sömürülemedikleri için olsa gerek unutulmuş bir kıta muamelesi görüyor.

Bütün bu olumsuzluklara rağmen, « hayır insanlık ölmedi » diyerek yardım elini uzatan insanları görmek çok güzel. Önemli olan, devletlerin oralar da kalıcı yatırımlar ve yardımlar yapmasıdır. Başta hayati eğeri olan su meselesi gibi.

Türkiye’nin bu konuda attığı adımlar taktire şayandır. Umulurki diğer ülkelere de örnek olur ve Afrika’nın kara talihi ak’a dönüşür.

Bu vesile ile mübarek bayramınızı kutlar hayırlara vesile olmasını dilerim. Saygı ve sevgilerimle.