AVRUPA'NIN BAŞKENTİNDE 23 NİSAN COŞKUSU YAŞANDI

T.C. kurucusu büyük önder Atatürk'ün TBMM meclisi'inin açılışının ardından Türk çocuklarının şahsında dünya çocuklarına hediye ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, TC Brüksel Büyükelçiliği ve Eğitim Müşavirliği himayesinde Brüksel Güzel Sanatlar Sarayında (Palais des Beaux-Arts) 1500'ü aşkın davetlinin katılımı ile coşkuyla kutlandı.

T.C. kurucusu büyük önder Atatürk'ün TBMM meclisi'inin açılışının ardından Türk çocuklarının şahsında dünya çocuklarına hediye ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, TC Brüksel Büyükelçiliği ve Eğitim Müşavirliği himayesinde Brüksel Güzel Sanatlar Sarayında (Palais des Beaux-Arts) 1500'ü aşkın davetlinin katılımı ile coşkuyla kutlandı.

 Türk ve Belçika marşlarının okunması ve T.C.Brüksel Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa'nın konuşmasıyla start aldı. Programda çocukların birbirinden güzel gösteri ve şarkıları programa renk kattı. 

Milli Eğitim Koordinatör öğretmenlerinden Nurettin Göde, Serpil Aygün, Türkçe ve Türk kültürü öğretmenlerinin koordine ettiği programda yer alan okul ve dernekleri temsil eden çocuklar sırayla sahne aldılar. Sahne alan okul ve öğrenciler, Instıtut de la Fraternite–şiir, Synergi Derneği–Bale Gösterisi, Binfikir Tiyatro Okulu–23 Nisan Tiyatro, Beltud–Şeyma Eryürük solo Müzik”Bayb”, Ecole la Sagesse-Ecole arc-en-ciel–Hacivat-Karagöz, Kanto Dans gösterisi, Anne Çocuk eğitim Vakfı–Folklor, BİF Hicret Camii Derneği–Mikail Avcı Şiir, Belçika Diyanet Vakfı–Skeç, Pazarlamacı Çocuk, Turkish Lady Derneği–Folklor, Belçika Atatürkçü Düşünce Derneği–Türk Halk Müziği Korosu, Biaf Spor Kulübü–Gösteri, Basısschool KlavertJevier–Dans gösterisi, Life Systeme-Mavi Ağaç,Tiyatro, Bolivya Kültür Merkezi–Bolivya Folklor gösterisi, Belçika Diyanet Vakfı–Şiir, Ulu Cami Derneği–Tango, Synergi Derneği–Dilan Karakadıoğlu Solo Org, Belçika Karadenizliler Derneği-Karadeniz Folklor gösterisi ve Çocuklara Süpriz Hediye dağıtım ile son buldu.

Programa Bakan Emir Kır, Brüksel Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa ve eşi Sefire Tülay Musa, Başkonsolos Mehmet Poroy ve eşi Ayşegül Poroy, Muavin Konsolos Ali İhsan İzbul, NATO Nezdinde T.C. Askeri Temsilcisi (TMR Bşk) Korgeneral  Tahir Bekiroğlu ve eşi, NATO Nezdinde Uluslararası Askeri Karargah Komutan Yardımcısı (Dpt IMS) Tuğgeneral Suat DÖNMEZ, Askeri Ateşesi Kurmay Albay Ömer Faruk Demirbilek, Brüksel Bölge milletvekilleri Mahinur Özdemir, Emin Özkara, Schaerbeek Belediye Başkan Yardımcısı Sait Köse, SaintJosse Belediye Başkan Yardımcıları Hava Ardıçlık, Nezahat Namlı, Beatric Meulemens, ve Schaerbeek Belelediyesi Meclis Üyeleri, MR Grup Başkanı Sadık Köksal, Derya Aliç, Halis Kökten sivil topşlum kuruluş temsilcileri yanı sıra kalabalık davetli katıldı.
Brüksel Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa konuşmasında ”23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 92.yıl dönümünde sizlerle birlikte olmaktan şevkinizi heyecanınızı, paylaşmaktan mutluluk duyduğumu önümüzdeki yıllarda bu kararlılıkla bu kutlamaları sürdürmenizi" arzu ettiğini dile getirerek, başladığı konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"23 Nisan Türk tarihinde bir dönüm noktasıdır.Biraz geriye çekilip hafızalarımızı tazelersek; o günün şartlarını ecdadımızın neleri,hangi şartlarda başardığını hatırlarsak bu ifadelerimin çok abartılı olmadığını takdir edersiniz.23 Nisan Türk milletinin bağımsızlık mücalesini vermekte olduğu bir dönemde millet iradesine duyula saygının,ihtiyacın bir tezahürü olarak,TBBB nin açılmasıyla anlam bulmuştur.Bu tarihi temel dönüşüm süreci Cumhuriyetimizin ilanı ile sonuçlanmıştır.
Aslında o da bir başlangıçtır.Her alanda toplumumuzu daha ileriye götürecek yeni bir devrin başlangıcıdır. ilgilenmediğimiz bütün meselelere artık zaman ayırmamız gerektiğini o tarihten sonra yeniden idrak ettik. Bu gururu bize yaşatan ecdadımızın aziz hatırası önünde rahmetle, minnetle eğiliyoruz.
23 Nisanın iki anlamı vardır, birisi bize millet olarak ecdadımızın Ulusal Egemenliğe verdiği önemin daha Cumhuriyet kurulmadan milliiradeye verilen önemin bir göstergesidir. 'Gazi meclisi' olarak adlandırılan bu meclisin açılması. Bir ikinci anlamıda; İşte bugün çocuklarımızla  bir tören, bir şölen havasında kutluyoruz. Sadece Ulusal düzeyde değil, uluslararası düzeyde başka ülkelerin, başka toplulukların katılımıyla tertiplediğimiz bir Uluslararası Çocuk Bayramıdır. Bu bayram ilktir ve tektir. 1920 yılından beri bu şekilde kutlanmaktadır. Biz bu günü yurt içinde ve yurtdışında çoşkuyla,heyecanla kutluyoruz.
Belçika Türk toplumunun bu anlamlı günü bütün içtenliğiyle, hayacanıyla, şevkiyle kutlamakta olduğunu görmek bizleri onurlandırıyor. O kadar yoğun bir kutlama programı hazırlamış ki vatandaşlarımız, biz yetişmekte zorlanıyoruz. Bundan duyduğumuz menmuniyeti özellikle belirtmek istiyorum.

 Belçika Türk Toplumu´nun köklü bir dönüşüm sürecini başarıyla gerçekleştirmekte olduğunu görmekten mutluluk duyuyoruz. 50 yılı aşkın bir süredir devam etmekte olan bu dönüşüm ve değişim sürecinin, toplumuzu ekonomik, siyasi ve kültürel alanlarda geçmişe kıyasla önemli bir konuma taşıdığını iftiharla izliyoruz. Ancak bu sürecin daha ileri aşamalara taşınmasına ihtiyacımız olduğu da muhakkaktır. Büyükelçiliğimizin, Başkonsolosluklarımızın ve öğretmenlerimizin bu amaçla her zaman vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceklerini bu vesile ile bir kez daha belirtmek istiyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum´ dedi.

Program sonrası Protokol üyeleri, Koordinatör öğretmenleri Türkçe ve Türk Kültürü öğretmenleri, sivil toplum kurului temsilcilerine ve öğrencilere sertfikalar ve çiçek buketleri verdi. Ayrıca Sahnede yer alan çocuklarada kitaplar hediye edildi.

Çocuklar bayramlarınını gönüllerince, coşkuyla kutlamanın sevincini ailelerinin katılımıyla yaşadılar.

------------------------------------------

Belçika Haber Be olarak, T.C. Brüksel Büyükelçiliği himayesinde  ve Milli Eğitim Müşavirliğinin organizasyonuyla geröekleştirilen coşku dolu '23 Nisan kutlaması'nda emeği geçen tüm yetkililere teşekkür ediyor, öocuklarımızın bayramını yürekten tebrik ediyoruz."

www.belcikahaber.be