İki bakan, Türkiye’nin Somali Büyükelçiliği’ne yapılan saldırı hakkında konuştu. Her ikisi de saldırıyı üstlenen El Kaide’yi hedef alamadı. Bozdağ, “El Kaide bağlantılı El Şebab üstlendi, ama arkasında kimler var, bir bakalım” derken, Muammer Güler El Kaide’nin adını bile anmadı.
İki bakan, Türkiye’nin Somali Büyükelçiliği’ne yapılan saldırı hakkında konuştu. Her ikisi de saldırıyı üstlenen El Kaide’yi hedef alamadı. Bozdağ, “El Kaide bağlantılı El Şebab üstlendi, ama arkasında kimler var, bir bakalım” derken, Muammer Güler El Kaide’nin adını bile anmadı.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Somali’nin başkenti Mogadişu’daki Türkiye Büyükelçiliği’ne yapılan saldırıdan El Kaide’nin sorumluluğu olduğunu söyleyemedi. Somali’de 20 yıldır iç savaş yaşandığını, çatışma ortamını körükleyenler, bundan beslenenler olduğunu söyleyen Bozdağ, şunları söyledi:
“Şebab terör örgütü El Kaide’ye katılma kararı almıştı epey bir zaman önce. Orada bulunan Şebab terör örgütü El Kaide terör örgütü ile de irtibatlı bir terör örgütü. Bu güne kadar bizim görevlilerimizi veya elçiliğimizi hedef alan doğrudan herhangi bir saldırı olmamıştı. Bu ilk defa oluyor. Daha önce gerçi Kızılay’da çalışanlar yaralandı, bir takım patlamalar oldu ama onlar bizim Türk Kızılayı’nı hedef alan bir saldırı değildi. Başka hedeflere planlanan saldırı sırasında oradan geçerken bir yaralama şeklindeydi. Ama ilk defa Türkler hedef alınarak bir saldırı gerçekleştirildi. Tabii terör örgütü bunu üstlendi ama bunun arkasında başka hesaplar, kişiler var mı buna ilişkin araştırmalar da devam edecektir.”
Türkiye havayı değiştirmiş
Türkiye’nin Somali’ye yardım etmeye devam edeceğini belirten Bozdağ, son iki yılda Türkiye’nin bu ülkeye müdahalesinin “havayı değiştirdiğini” iddia etti. Bozdağ sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim ilk gittiğimizde binalarını her tarafı delik deşik kurşun izleri ve bombalarla yıkılmış harabe bir vaziyette, sokakta insanlar yok, pazarlar kapalı, herkes ölümü bekliyor adeta, yaşamaya, geleceğe dair bir umut yok. Ama Türkiye’nin gitmesi neredeyse 2 yıl olacak, orada çok şey değişti. Sokaklar, pazarlar canlandı, bölünen yapı birleşmek konusunda görüşmeler yapıyor, onun için de Somali Cumhurbaşkanı; ‘Son 20 yılda Somalililerin başına gelen en iyi şey Türkiye’nin başbakanının Somali’ye gelmesidir’ demişti. O iyi şeyden sonra Somali’de çok şey değişti. Bu değişimden elbette rahatsız olan çevreler var.”
Bozdağ ayrıca, bugüne kadar Türkiye elçiliğini ya da görevlilerini hedef alan doğrudan bir saldırı yapılmadığını, bunun ilk defa gerçekleştiğini de vurguladı.
Güler adını
bile anamadı
İçişleri Bakanı Muammer Güler de, saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada, aslında bütün elçilik binasının havaya uçurulmasının hedeflendiğini, bu büyük çaplı saldırının bir ölçüde engellendiğini ileri sürdü. Saldırıyı bir “terör saldırısı” olarak niteleyen Güler, bunu kimin yaptığına değinmemeyi tercih etti.
Her iki bakan da elçilikte görevli olan polislerin kahramanca davrandığını vurguladı.
Bazı çevreler saldırının El Kaide’nin AKP’ye vermek istediği bir mesaj işlevi gördüğünü iddia ediyor. Suriye’de El Nusra’nın PYD tarafından geriletilmesi, bu örgütün AKP’den daha fazla destek istemesine neden oldu. Söz konusu yorumlarda Somali saldırısı bu taleple bağlantılı kabul ediliyor. Oysa El Nusra ve El Şebab, El Kaide ile bağlantılı olmakla birlikte, aynı çerçevede ele alınabilecek iki örgüt değil. El Şebab AKP ile her zaman daha mesafeli iken, Müslüman Kardeşler’e daha yakın olan El Nusra’nın AKP ile ilişkileri daha sıkı.
Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak ise şu açıklamayı yaptı: “Dış politika takiye kaldırmaz. AKP bu yüzden bütün dünyada itibarını kaybetmiştir. AKP’nin bütün iç ve dış politikaları iflas etmiştir. Bilimle, akılla, müzakereyle yapılmayan siyaset çökmeye mahkumdur. Orta Doğu’da AKP’nin karizma balonu patlamıştır. Türkiye bu itibarsızlığı hak etmemektedir.”
'AKP El Kaide'yi karşısına almak istemiyor'
Saldırının arkasındaki güçler kim olursa olsun, hükümet kanadından gelen açıklamalar, Somali macerasının AKP hükümetinin Yeni Osmanlı hayallerinin karşılıksız kaldığı bir başka örnek oluşturduğunu gösteriyor. Hükümetin Somali’de maddi yardım çerçevesinde siyasi etki oluşturma çabaları, birçok uluslararası aktörün söz sahibi olmaya çalıştığı bu ülkede Türkiye’nin bir kez daha başını belaya sokmasına neden olmuş durumda. Ancak Suriye’de olduğu gibi El Kaide bağlantılı örgütler de dahil pek çok gerici hareketi destekleyen AKP, Türkiye’ye yönelik bir saldırıda El Kaide bağlantısının olduğunu kabul etmekten geri duruyor.