AVRUPA'NIN BAŞKENTİ BRÜKSEL'DE 'ANADİL TÜRKÇE' BAŞLIKLI PANEL DÜZENLENDİ

Dünya'nın en eski dillerinden olan "¹Türkçe"º tüm yönleriyle Avrupa ve Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılan bir panelle tartışıldı. Belçika'nın çatı kuruluşlarından olan "¹Turkse Unie"º Belçika Türk Dernekleri Birliği salonunda gerçekleştirilen panel'de Almanya, Hollanda ve Belçika"ºdan Türkçe ile ilgili çalışmalarda bulunan yazar ve sanatçılar katılarak sunumlarda bulundular.

Dünya’nın en eski dillerinden olan ‹Türkçe› tüm yönleriyle Avrupa ve Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılan bir panelle tartışıldı. Belçika’nın çatı kuruluşlarından olan ‹Turkse Unie› Belçika Türk Dernekleri Birliği salonunda gerçekleştirilen panel’de Almanya, Hollanda ve Belçika›dan Türkçe ile ilgili çalışmalarda bulunan yazar ve sanatçılar katılarak sunumlarda bulundular.

Avrupa Türkleri Düşünce Platformu, Turkse Unie ve Belçika Medya Birliği organizasyonuyla gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü BTMB Başkanı Hüseyin Dönmez’›in yaptığı panelde konuşmacılar yaptıkları sunumlarda Türkçe›nin dünü ve bugününü tartışmaya açtılar. Farklı görüşlerle ele alınan konuşmaların ortak noktası ‹Türkçe›nin yaşaması ve yaşatılması, gelecek nesillere aktarılması gerektiği yönünde oldu.

Almanya, Hollanda ve Belçika’dan bu önemli konuya büyük bir hassasiyetle yaklaşan toplumun farklı kesimlerinden olan panelistler arasında Almanya’dan: Mahmut AŞKAR / Araştırmacı – Yazar, Sahra ŞAHİN / Sosyolog – Yazar, İsmail Çelik / Rejisör – Senarist, Muhsin Ceylan / Gazeteci – TV Moderatörü, Hollanda`dan; Veyis Güngör / Türkevi Araştırmalar Merkezi Başkanı, Ahmet Suat Arı / Amsterdam Tartışmaları Moderatörü, İbrahim Çitil / Amsterdam Postası GY Yönetmeni, Belçika’dan; Hüseyin Dönmez/Belçika Türkçe Medya Birliği Başkanı, Rıfat Can/Belçika Türk Dernekler Birliği  Başkanı, Tekin Deniz/F-Amis Brüksel Aile Danışma Merkezi Başkanı, Zeynep Uludüz/Türkçe ve Türk Kültür Dersleri Öğretmeni ve Eğitim Müşaviri Vekili Ali Özgür yer aldı.

Bir yuvarlak masa toplantısı şeklinde gerçekleşecek olan Panel’de Avrupa’da Ana Dil Türkçe, Avrupa Türklerinin Geleceğinde Türkçe, Alanda Yaşanan Sorunlar, Kaygılar, ve Çözüm Önerileri başlığı altında yapılan sunumların daha sonra bir kitap haline getirilerek, ilgili kurum ve kuruluşlara iletileceği bildirildi.

Panel sonrası, Araştırmacı – Yazar Mahmut Aşkar, okurlrıyla buluşarak, kitaplarını imzaladı. Hatıra görüntülerle program sona erdi.

www.belcikaaydinhaber.com