BTMB: "ARDIÇLAR OLAYI YAKIN TAKİBİMİZDE"

Kısa adı BTMB olan Belçika Türkçe Medya Birliği Üyeleri Belçika'nın Aalst şehrinde ifade vermek için gittiği polis bürosunda, 5 polis tarafından dövüldüğünü iddia edilen Türk genci Murat Ardıçlar konusunu görüşmek üzere biraraya geldiler.

~~Kısa adı BTMB olan Belçika Türkçe Medya Birliği Üyeleri Belçika’nın Aalst şehrinde ifade vermek için gittiği polis bürosunda, 5 polis tarafından dövüldüğünü iddia edilen Türk genci Murat Ardıçlar konusunu görüşmek üzere biraraya geldiler.

 Haberi ilk kamuoyu ile paylaşan www.belemturktv.com Baş Editörü Cihan Çöl Başkent Brüksel’de bulunan BTMB Merkezinde yapılan özel toplantıda ulaştığı ilk bilgileri tüm detayları ile BTMB üyelerine aktardı.

Olayın bundan böyle sadece Aalst şehrinde cereyan eden bir hadise değil, artık tüm Belçika’da dikkatle izlenen ve sonuçları merak edilen bir konu olarak ön plana çıkabileceğine vurgu yapıldı.

BTMB başkanı Hüseyin Dönmez gazeteci Cihan Çöl’ün sunumunun ardından Türkçe Medya Birliği Üyeleri ile yapılan istişare sonucu yaptığı yorumda; ‘’Bu tür hadiselere genelde temkinli yaklaşmak durumundayız. Şu anda Bölgedeki yetkili emniyet sözcüleri veya savcılık tarafından yapılmış bir açıklama yok. Olayı çıplak haliyle ilk etapta mağdur durumunda gözüken şahsın ifadeleri ile biliyoruz. Bunun elbette bir yanıltıcı tarafı olabilir. Anladığımız kadarıyla aile şimdi bir avukat aracılığı ile olayın takipçisi olacak. Ailenin avukatının kamuoyuna yapacağı ilk açıklamamayı merakla bekliyoruz.

 Bir diğer önemli husus ise Belçika’da geçmişte yaşanan benzer olaylardır. Buda bizi çok tedirgin etmektedir. Örneğin Charleroi şehrinde yaşanan Mikail Tekin olayı halen hafızalarımızdadır. Bilindiği gibi Mikail Tekin ifadesi alınmak üzere götürüldüğü karakolda dövülmüş ve aldığı darbeler sonucu hayatını kaybetmişti.

 Daha sonra Belçika mahkemeleri sorumlu güvenlik elemanlarını aklasa da Avrupa İnsan hakları mahkemesi AİHM, Belçika’nın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin yaşam hakkını garanti altına alan 2’nci maddesini ihlal ettiğine karar vererek Tekin’e güç kullanımının mutlak gereklilik olmadığına hükmetti. AİHM karar gereği Belçika, Tekin’in davacı anne ve babasına mahkeme masrafları dahil olmak üzere 26 bin Euro (106 bin TL) tazminat ödemeye mahkum etti.

 Bu ve buna benzer birçok olayın geçmişte yaşanmış olması nedeniyle Aalst şehrinde meydana gelen olayın kesin soru işaretleri tanıdığını düşünmek doğal bir tepki olarak görülmelidir. Aalst şehrinde geçmişte meydana gelen benzer olaylarda düşünüldüğü zaman bu olayın tüm detayları ile aydınlatılmasını talep etmek ise kamuoyunun doğal hakkıdır.

 Kendine yapılanları mahkemeye taşıyacağını ve sonuna kadar kendini darp ederek hastanelik yapan polislere karşı hukuk mücadelesini sürdüreceğini açıklayan Türk Genci Murat Ardıçlar konusunda BTMB olarak olayın yakından takipçisi olacağımızı ve medya temsilcileri olarak kamuoyunu zamanında ve hızlı bir şekilde bilgilendirme bağlamında üzerimize düşeni elbette yapacağımızın bilinmesi gerekir’’ diyerek ortak duygu ve yaklaşımı ifade etti.