Teknoloji şirketlerinin ismi nereden geliyor?

Hergün yaşamımızda içli dışlı olduğumuz teknolojinin en ileri ürünleri ve sosyal medya isimleri hakkında bilinmeyenleri sizlerle paylaşıyoruz.

Hergün yaşamımızda içli dışlı olduğumuz teknolojinin en ileri ürünleri ve sosyal medya isimleri hakkında bilinmeyenleri sizlerle paylaşıyoruz.

1
undefined
 
Google: Sergey Brin ve Larry Page, arama motoruna ilk sürümünde "Back Rub" adını vermişlerdi. Şirketi adını sonradan matematiksel terim "googol"u temel alan "Google" ile değiştirdiler. Googol'un anlamı ise "on üzeri yüz". Brin ve Page'in bu ismi tercih etmesindeki neden, arama motorunun çok güçlü olmasıydı.
2
undefined
 
Twitter: Twitter'ın çalışma adı "Status"du. Ancak şirketin kurucuları, daha iyi bir sözcük aramak için sözlüğe bakmaya koyuldular. Dorsey, konuyu Los Angeles Times'a şöyle açıklamış: "Arkadaşınızın cebini titrettiği hissini yakalamaya çalıştık. Tüm dünyayı titretmek gibi. Dolayısıyla bir isim-fırtınası gerçekleştirdik ve 'twitch' (Türkçesi seğirmek, kıpırtı) kelimesini bulduk. Ancak 'twitch' iyi bir ürün adı değildi, çünkü doğru görüntüyü akla getirmiyordu.""Benzer sözcükleri bulmak için sözlüğe bakmaya devam ettik ve 'twitter'ı bulduk. Bu kelime tam aradığımızdı. Tanımı ise 'önemsiz bilgilerin kısa bir patlaması' ve 'kuşun cıvıldama sesi' demek." dedi.
3
undefined
 
Apple: Apple ortak kurucusu Steve Wozniak'a göre Steve Jobs, Palo Alto ve Los Altos arasındaki Highway 85 üzerinde sürüş yaparken "Apple Computers" ismini keşfetti. Wozinak, olayı şöyle anltıyor: "Jobs 'Harika bir isim buldum: Apple Computers' dedi. Belki elma ağaçlarında çalışmıştı. Sormadım bile. Belki onun için başka bir anlamı vardı. Belki de fikri Apple Records ile ilgiliydi. Birçok teknik insan gibi o da müzikle ilgiliydi." dedi
4
undefined
 
Yahoo: Jerry Yang ve David Filo, şirketlerini 1994'te "Jerry's Guide to the World Wide Web" olarak adlandırmışlardı. Yeni isim ise "Yet Another Hierarchical Officious Oracle"ın bir kısaltmasıydı. Yahoo'nun sözlük anlamı ise "kaba", "gelişmemiş" ve "görgüsüz".
5
undefined
 
Skype: Projenin ilk adı olan "Sky peer to peer" ("Gökyüzünde eşten eşe") zaman içinde "Skype"a dönüştü. İlk başta "Skyper"a dönüştürülen isimdeki "r" harfi, domain adı kısıtlamaları nedeniyle çıkartıldı.
6
undefined
 
Yandex: Rus arama motorunun adı hem bir kısaltma, hem de bir kelime oyunu. Wikipedia'ya göre isim, ilk başta "Yet Another iNDEXer"ın kısaltılmış haliydi. Rusça'da "?" kelimesi ('Ya'), İngilizcede şahıs zamiri "I"a karşılık geliyor. "?ndex" ise "index" üzerinde iki dilli bir kelime oyunu.
7
undefined
 
Pandora: Pandora, bir Yunan tanrıçasının adıydı. Pandora, Yunanca'da "kabiliyetli" anlamına geliyor.
8
undefined
 
Zynga: 'Zynga' adı size bir hayvan ismi gibi geliyorsa, bu konuda yanılmıyorsunuz. Mark Pincus, şirketinin adını buldog köpeğinin adı "Zinga"dan almıştı
9
undefined
 
GoDaddy: Bob Parsons, GoDaddy'yi 1997'de Jomax Technologies adıyla kurmuştu. İki sene sonra daha akılda kalır bir isim arayışına giren şirket, bir beyin fırtınası oturumu düzenledi. Buradan "Big Daddy" ismi çıktı, ancak domain adı alınmıştı. Fikir "GoDaddy" olarak değişti. Parsons, yeni ismi beğenmişti çünkü "GoDaddy" adı, insanların yüzünü güldürüyordu.
10
undefined
 
Etsy: Robery Kalin, anlamsız bir kelimeyi markaya dönüştürebileceklerini hissetmişti. Yabancı filmleri seyreden Kalin, duyduklarını yazdı ve bunu firmanın adı haline getirdi. Etsy, İtalyancada "oh, evet"; latincede ise "ve eğer" anlamına geliyor.
11
undefined
 
Hulu: Hulu CEO'su Jason Kilar, çok uzun bir isim listesi üzerinde çalıştıktan sonra Hulu adını bulduklarını söylüyor. Çincenin Mandarin lehçesinde kullanılan Hulu'nun iki anlamı bulunuyor: Sukabağı ve etkileşimli kayıt.
12
undefined
 

Bebo: Sosyal ağ Bebo, adını "blog early, blog often" ("erken blog'layın, sık blog'layın") cümlesinin kısaltmasından alıyor.

13
undefined
 
Zillow: Zillow, "Zillons" ve "Pillows" (katrilyonlar ve yastıklar) kelimlerinin bir araya getirilmiş hali. Zillow'a göre bu isim, sayısız veri noktasını herkesin erişimine açma arzusundan doğmuş.