TURKISH LADY 15. YILINI GÖRKEMLE KUTLADI

~~Belçika Türk Toplumu ilk Kadın Kuruluşlarından olan ve kuruculuğunu ve genel koordinatörlüğünü Derya Alıç'ın yürüttüğü "˜Turkish Lady' derneği kuruluşunun 15. yılını görkemli bir etkinlikle kutladı.

~~Belçika Türk Toplumu ilk Kadın Kuruluşlarından olan ve kuruculuğunu ve genel koordinatörlüğünü Derya Alıç’ın yürüttüğü ‘Turkish Lady’ derneği kuruluşunun 15. yılını görkemli bir etkinlikle kutladı.

Brüksel Botanik’de bulunan Pasaj 44’deki kutlamaya ilgi hayli büyüktü. Salonun dolduğu yer olmadığı için bir çok davetlinin dışarıda kaldığı kutlamada, Turkish lady Tiyatro ve folklmr grupları muhteşem gösterileriyle davetlilerden tam not aldılar.

‘Turkis Lady Derneği’ Genel Koordinatörü Derya Aliç ve Yönetim kurulu üyelerinin bir resepsiyonla davetlileri karşıladığı programa T.C. Büyükelçilik Müsteşarı Sezi Anaç Ersoy, Brüksel Başkonsolosu Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu, Federal Milletvekili ve Saint Josse Belediye Başkanı Emir Kır, Başkan Yardımcısı, Dorah Ilunga, Schaerbeek Belediye Meclis Üyeleri Döne Sönmez ve İbrahim Dönmez, Turkish Lady Gent Başkanı Ayfer Kuru ve Yönetim kurulu üyeleri, Beringen Müzik Kulüp Başkanı İsmail Erdoğdu, Şair Kamil Sayın, STK Temsilcileri, kalabalık davetli topluluğu katıldı.

Genç sunucular Zeynep Ezgi ve Fathi‘nin başarılı sunumuyla start alan programda derneğin kuruluş amacı ve 15 yıllık hizmeti başlıklar halinde aktarıldı.

DERYA ALIÇ: “TURKISH LADY OLARAK BELÇİKA TÜRK TOPLUMUNDA İZ AÇTIK”

Turkish Lady kurucu Başkanı Derya Alıç yaptığı selamlama konuşmasında: “2004 yılında ‘Belçika Türk Toplumu’ndaki kadınların sesi olabilmek, onlara özgüven kazandırabilmek, edinilmiş ve edinilecek haklarını anlatabilmek, kendi kültürel ve inançsal değerleriyle Belçika Toplumuna entegre olmak amacıyla yola çıktığımızda, o günlerde hemen hemen herkes tepki ve endişeyle bizlere yaklaştı.

Biz ilk olarak bu anlamda bir çalışmaya başlarken, her türlü toplumsal ve psikolojik baskılara rağmen biz kararlı bir şekilde inandığımız yola devam ettik. Bu konuda öncelikle değerli eşim Halil Koca başta olmak üzere, başkanımız ve vekilimiz Sayın Emir Kır, arkadaşlarım ve aile dostlarımız bizlere çok yardımcı  ve destek oldular.  Kendilerine, çok teşekkür ediyorum. Çıktığımız yolda 15 yıllık süreçte yaptığımız hizmetlerde bugüne kadar emeği geçen gerek resmi kurum temsilcilerine gerek ‘Turkish Lady’de karşılıksız olarak, yıllarca benimle birlikte bu topluma yararlı çalışmalarda bulunan arkadaşlarıma, Aileme, derneğimize katkıda bulunan tüm aile ve çocuklara da teşekkür ediyorum.

Biz Türk Toplumunda her türlü engel ve tepkiye rağmen toplumumuzun ilerlemesi adına iz açtık. En mutlu olduğum şey ise açtığımız bu izde bizden sonra bu tür kadın derneklerimizin artarak devam etmesi oldu. Ne mutlu ki bu günlerde onlarca kadın derneğimiz var.

Derneğimiz kadın sorunları yanında, kadın ve erkek ayrımı yapmadan bilgilendirme, konferanslar yanında kültürel ve folklorik kurslar, saz, gitar, tiyatro dersleri, çocuklara okul sonrası dersler gibi bir çok alanda hizmet vermekte.

Bugün hizmetimizi 15 yılla taçlandırdığımız bugünümüzde bizlerin mutluluğunu paylaşan başta Müsteşar sayın Sezi Anaç Ersoy, Başkonsolos sayın Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu, Başkan sayın Emir Kır, ve Başkan Yardımcısı sayın Dorah İlunga ve tüm davetlilerimize çok teşekkür ediyorum” dedi.

BAŞKONSOLOS KARAOĞLU: “TURKISH LADY’NİN 15 YILLIK BAŞARISININ ARKASINDAKİ SIR ASLINDA ENTEGRASYONDUR”

Başkonsolos Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu, yaptığı selamlama konuşmasında. “Türkiye Cumhuriyeti başkonsolosu adına hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Bugün kadın bir başkonsolos olarak, Brüksel’de ‘Turkish Lady’ gibi bir kadın derneğinin 15. Yılında sizlerle bir arada olmaktan son derece mutluyum. Dile kolay değil tam 15 yıldır çalışmalar yapan bir dernek. Bu başarıda da tabi ki en çok payı olan bu derneğin kurucusu Derya alıç ve ona yardımcı olan ekibidir. Bu başarının nerede olduğunuda aslında zor imkanlarıyla yaptıkları çalışmalarda görebiliriz.

Bu başarının arkasında yatan büyük sır entegrasyondur. Yine bu başarının arkasında yatan sır, Türkçe’ye ve Türk kültürüne değer vermektir. Türkçemizle birlikte vatanımızdan soğumadan yeni vatan Belçika’daki Fransızca’yıda güzel bir şekilde öğrenerek, entegre olmak. İşte bunu yaptığı içindir ki Derya Alıç ve ekibi 15 yıldır başarılıdır. Bu güzel emekler karşılığı da bu salonlar dolup taşıyor. Ben de kendilerini yürekten tebrik ediyor, nice 15 yıllar diliyorum. Bu başarılar başkonsolosluklar içinde önemli. Neden önemli, çünkü başkonsolosluğu güçlü kılan, bu tür dernekler, yerel basın ve vatandaşlardır. Sizler ne kadar güçlüyseniz bizler başkonsolosluk olarak da o kadar güçlüyüz. Bu salona baktığımda gücümüzü görüyorum bu güçle de asla sırtımızın yere gelmeyeceğini de düşünüyorum hepinize teşekkürler” dedi.

BAŞKAN EMİR KIR: “HER ZAMAN TURKISH LADY’NİN YANINDA OLDUK, HİZMETLERİNDEV 15. YILLARINI TEBRİK EDİYORUM”

Başkan Emir Kır ise yaptığı selamlama konuşmasında: “Öncelikle hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum. Aranızda olmaktan dolayı çok mutluyum. Derya hanımın ‘Turkish Lady’ adıyla bu derneği kurması ve arkadaşlarıyla yola çıkması zamanında çok önemliydi.  İlk oluşu ve misyonuyla çok önemli bir dernektir.

Derya’nın o günün şartlarında bu derneği kurması cesaret isteyen bir şeydi. Derya, Belçika’ya gelen ikinci nesilden bir kadındı. Toplumda saygınlığı ve toplumla uyum içerisinde olan birisiydi. Derya’ hanımın kurduğu bu derneğin ilerleyen yıllarda çok faydasını gördük. Derya bir kadın olarak bu alanda bir kırılmayı sağladı. Yaptığı çalışmalar giderek beğeniliyor faaliyetlerinden cesaretlenen diğer kadınlarımızda yeni yeni dernek oluşturma cesaretine ulaşıyordu.

Burada bulunan aileler bu tür etkinliklere gitmezlerdi, çekinirlerdi. 15 yıl önce ailelerimizde güven sorunu vardı. Derya ve ailesi bunları aştı. Ben burada özellikle değerli eşi Halil Hoca’ya da Derya’ya verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum. O Derya’nın hep arkasında durdu. Derya’yı bu medeni cesaretinden dolayı kendisine eşine, ailesine ve yol arkadaşlarına teşekkür ediyorum.

Bu derneğin tüm faaliyetlerine katılıp, manevi anlamda destek oldum. Turkish Lady Derneği’nin faaliyetlerini gönülden kutluyorum. Bu derneğin bilgilendirme, kültürel, sanatsal anlamdaki tüm çalışmalarını takdir ediyor nice yıllar diliyorum” dedi.

Program Şair Kamil Sayın’ın ‘Hoşgeldiniz ve Nice yıllara Turkish Lady’ şiirleriyle start aldı.

Muhammed Gündoğdu, Saadet Şirin ve Gülüşan Aksoy’un eğittikleri Turkish Lady  Çocuk Folklör Gurubu’ nun sunduğu ‘Üsküdara gider iken’ müzikal oyunu ve Belçika oyunu alkış aldı.

Beringen Müzik Kulüp Başkanı Duayen sanatçı İsmail Erdoğdu ve ‘Kadınlar saz ekibi’nin birbirinden güzel türkülerine zaman zaman davetlilerde eşlik ederek, coşkuyla alkışladılar.

Daha sonra Metin Gümüştekin, Yalçın Karamanlı’nın çalıp söylediği şarkılar ve Zeynep Uludüz, Birsen Uzman Güngör, Saadet Şirin, Elif Gültekin,  Aylin Yıldız,  Şengül Erdoğdu, Aysun Cıblak ve Ümmühan Göktaş’tan oluşan  ‘Turkish Lady Kadınlar Tiyatro Ekibi’nin sunduğu muhteşem gösteri, hem güldürdü, hem düşündürdü. Tüm konser ve etkinlikler davetliler tarafından coşkuyla alkışlandı.

‘Turkish Lady’nin 15. Yıl pastasını Başkan Emir Kır, Başkonsolos Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu, Başkan Yardımcısı Dorah Ilunga 15. Yıl yaşgünü pastasını Koordinatör Derya Aliç ile birlikte keserken, Dernek yönetim kurulu üyeleri ve etkinlik bölüm sorumluları, Feride Çil, Memnune Urfalı, Melih Güçlü, Muhammet Gündoğdu, Mustafa Tetik, Saadet Şirin, Gülüşan Aksoy, Hatice Dicle, Ayfer Kuru, Yıldız Alıç, Semra Alıç, Yalçın Karamanlı, İbrahim Dönmez, Şerife sahan, Şengül ünal ve Fadime Aksoy ise sahnede davetlileri birlikte selamladılar.

Çocuklara kitap hediye edilmesi ve konuşmacılara çiçek takdimiyle kutlama programı sona erdi.

***************************************

Belçika Aydın Haber olarak, bu anlamlı güne şahitlik etmekle beraber, Derya Aliç’ın şahsında, tüm ‘Turkish Lady’ dernek yönetim kurulunu tebrik ediyoruz. Nice 15 yıllara Turkish Lady.

www.belcikaaydinhaber.com