ABD Şok'da! Trump Taraftarları Senatoyu Bastı 4 Ölü 54 Yaralı

ABD Başkanı Donald Trump'ın düzenlediği mitingin ardından Trump destekçileri, başkent Washington DC'de bulunan kongre binasını bastı. Polis ekipleri ile göstericiler arasında arbede yaşandı. Olay nedeniyle Washington'da sokağa çıkma yasağı kararı alındı. ABD'nin seçilmiş Başkanı Joe Biden olaylara ilişkin "Demokrasimiz eşi görülmemiş bir saldırı altında" ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın düzenlediği mitingin ardından Trump destekçileri, başkent Washington DC’de bulunan kongre binasını bastı. Polis ekipleri ile göstericiler arasında arbede yaşandı. Olay nedeniyle Washington'da sokağa çıkma yasağı kararı alındı. ABD'nin seçilmiş Başkanı Joe Biden olaylara ilişkin "Demokrasimiz eşi görülmemiş bir saldırı altında" ifadesini kullandı.

~~ABD’de kaos ve dehşet: Ölü ve yaralılar var

ABD Başkanı Donald Trump'ın düzenlediği mitingin ardından Trump destekçilerinin Washington DC'de bulunan kongre binasını basması sonrasında ülke karıştı... İlk belirlemelere göre 4 kişi yaşamını yitirirken onlarca gösterici gözaltına alındı. ABD tarihinde ilk kez böyle bir olay yaşanırken arka arkaya istifalar geldi.

~~ABD Kongresi yeni başkanı resmi olarak onaylamak için toplanırken, Trump destekçileri başkent Washington DC'de “Çalmayı Durdur” mitinginde bir araya geldi. Binlerce Trump destekçisinin katıldığı mitingin ardından göstericiler Kongre binasına girdi.

Kongre binası önündeki ilk polis bariyerlerini aşmayı başaran göstericiler, “ABD Trump'ı istiyoruz”, “Biz kazandık”, “Özgürlük” ve “Çalmayı bırakın” sloganları atarak, kongre binasına girdi.

Bazı göstericiler polis tarafından gözaltına alındı. Güvenlik güçlerinin tüm çabalarına rağmen göstericiler ikinci polis barikatını da aşmayı başardı. Polis ekipleri göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve cop kullandı.

ABD basınında yer alan haberlere göre, Kongre binası

~~İŞLER FARKLI İLERLİYOR

ABD’de normal şartlar altında her dört yılda bir yapılan başkanlık seçimlerinin sonuçları oy verme işleminin bitmesinden kısa bir süre içerisinde netleşiyordu.

Kasım ayında yapılan seçim ile 20 Ocak’taki yemin töreni arasındaki yaklaşık 2,5 aylık dönemde sonuçların kesinleşmesiyle ilgili süreçler ise bürokratik formaliteler olarak görüldüğünden genellikle geri planda kalırdı.

Ancak bu kez, Donald Trump’ın mağlubiyeti kabul etmemesi, oyların çalındığına dair iddialar ortaya atmayı sürdürmesi nedeniyle işler oldukça farklı ilerliyor.

çevresinde çıkan olayların ardından binanın kilit altına alındığı belirtildi. Protestocuların kongre binası kapılarına vurdukları bildirildi. CNN’de yer alan habere göre, kongre binasında yer alan Meclis katı boşaltıldı.

~~Kasım ayında yapılan seçimlerde hüsrana uğrayan Trump, giderayak ülkeyi karıştırdı… Seçim sonuçlarını kabullenmeyen ve daha önce yaptığı açıklamalarla da mücadelesini sürdüreceğini dile getiren Donald Trump, dün ABD Kongresi’nin yeni başkanı resmi olarak onaylamak için toplandığı sırada bir miting düzenledi.

2020’nin son günlerinde yapılan seçim sonuçlarını kabul etmeyen ve bizzat, “Savaşmadan görevi bırakmayacağım” ifadesini kullanan Trump’ın isteği oldu. Aylardır seçimlere hile ve fesat karıştığını söyleyen Trump’ı dinleyen destekçileri bugün Kongre binası önünde toplandı.

Başkent Washington’da toplanan binlerce gösterici “Çalmayı Durdur” mitinginde gösteri yaparken Trump destekçileri bir süre sonra Kongre binasına girdi. Kongre binasında arbede yaşanırken Washington’da sokağa çıkma yasağı alındı.

~~İlk belirlemelere göre gösterilerde 4 insanın yaşamını yitirdiği açıklandı. Polis Şefi Robert J. Contee, “Kongre binasında yaşanan gösterilerde 4 kişi yaşamını yitirdi, 52 kişi gözaltına alındı” dedi. Bir kadının vurularak öldüğünü doğrulayan Contee diğer üç kişinin ise “tıbbi durumlar” sebebiyle yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Bu kişilerin yaşanan arbedede öldüğü tahmin ediliyor.

~~MERKEZLERDE BOMBA BULUNDU

Contee, gözaltına alınanların polise direndiğini ve bazılarının da sokağa çıkma yasağını deldikleri için gözaltına alındığını söylerken, Cumhuriyetçilerin ve Demokratların ulusal komite merkezlerinde bomba ve patlayıcı bulunduğunu duyurdu.

Contee, ayrıca Kongre binası önündeki bir aracın içindeki buzlukta da molotov kokteyli çıktığını açıkladı.

~~İSTİFALAR ARKA ARKAYA

ABD tarihinde ilk kez yaşanan olayların ardından art arda istifa haberleri geldi. Trump'ın eşi Melania Trump'ın Özel Kalem Müdürü Stephanie Grisham, olayların ardından istifa ettiğini açıkladı.

~~Reuters'ın haberine göre, Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Sarah Matthews ve Beyaz Saray Sosyal İşler Müdürü Rickie Niceta da istifa etti.

ÖLEN KADIN ESKİ ASKERMİŞ

Kongre Binası’nda öldürülen protestocunun Ashli Babbitt adındaki Amerikalı bir kadın olduğu Babbitt'in Hava Kuvvetleri’nde görev aldığı belirlendi.

Ashli Babitt Twitter hesabında bir gün önce “hiçbir şey bizi durduramaz” ve “fırtına burada” diye  yazdığı ortaya çıktı.

Babbitt'in Senato binası önündeki son Twitleri şöyle: “Hiçbir şey bizi durduramaz…. deneyip deneyebilirler ancak fırtına burada ve 24 saatten daha kısa bir sürede DC’ye iniyor… karanlıktan ışığa. ”

~~BAŞKAN YARDIMCISI: SİZ KAZANAMADINIZ

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence bugün yaşananların ardından oturumu yeniden açtı ve çok sert açıklamalarda bulundu. Oturuma başkanlık eden Pence, “Bugün Kongre binasına giren ve zarara neden olanlara sesleniyorum, siz kazanamadınız. Hadi işimizin başına dönelim” dedi.

Pence, yaşanan arbedenin ardından çok sert açıklamalarda bulundu.

Pence açılış konuşmasında, “Bugün başkentimizi savunduk. Bu tarihi mekanı korumak için görev yerlerinden ayrılmayan kadın ve erkeklere her zaman minnettar kalacağız. Bugün başkenti kaosa sürükleyenler, siz kazanmadınız. Şiddet asla kazanmaz. Özgürlük kazanır. Burası hala halkın meclisi. Burada yeniden toplandığımız sırada dünya demokrasimizin direncine ve gücüne bir kez daha tanık olacak” ifadesini kullandı.

Kongre alkışlar eşliğinde bu açıklamanın ardından tekrar çalışmaya başladı.

PENCE’E ÇAĞRI: TRUMP’I GÖREVDEN AL

Yaşanan arbedenin ardından ABD’li siyasetçiler ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’e çağrıda bulundu… Siyasetçiler anayasanın 25’inci maddesine uyarak Pence’in Donald Trump’ı görevden almasını istedi.


Trump’ın sağ kolu olan Mike Pence yaşananları eleştirerek, “Siz kazanamadınız” dedi.

Pence’e gönderilen mektupta, “Başkan’ın açıklamaları, bugün yaşanan şiddet ve kaosun sebebidir. Anayasa uyarınca ABD Başkan Yardımcısı’nın yetkililerini kullanarak “başkanın görevini ve gücünü kullanamayacak durumda” olduğuna kanaat getirerek Trump’ı görevden almalı. Bugün Trump’ın video ile yaptığı açıklama bile onun akli dengesinin yerinde olmadığını ve 2020 seçimlerini sindiremediğini gösteriyor. Trump’ın şiddet ve ayaklanmayı durdurmaya hevessiz olması bile durumu ortaya koyuyor” denildi.