AŞI... Esen KALIN

Günümüzün vebası sayılan Coranavirüs(covit 19) , tüm dünyayı kasıp , kavururken , ülkeler 'aşı,aşı' diye tempo tutmuşken, ben de , 'aşı' nasıl ortaya çıkmış, kimler bulmuş, merak edip araştırdım ve bu yazının konusu olarak sizlerle paylaşmak istedim.

Günümüzün vebası sayılan Coranavirüs(covit 19) , tüm dünyayı kasıp , kavururken , ülkeler 'aşı,aşı' diye tempo tutmuşken, ben de , 'aşı' nasıl ortaya çıkmış, kimler bulmuş, merak edip araştırdım ve bu yazının konusu olarak sizlerle paylaşmak istedim.

İnsanlık, varoluşundan bu yana çeşitli hastalıklarla boğuşmak zorunda kalmış ve bunlara karşı da bir takım önlemler almaya başlamışlar. Bunlardan en önemlisi olarak da ' aşı 'yı bulmuşlar.

Aşı insanlık tarihinin en önemli buluşlarından biridir. Bakın aşı bulunmadan önceki dönemlerde  neler olmuş :

1346 - 1352 arasında Veba salgını Avrupa nüfusunun dörtte birini yok etmiş.

Meksika'daki İnka'ların 20 milyon olan nüfusu 1618 yılında çiçek hastalığı nedeniyle 1,6 milyona düşmüş.

1779 yılında tifo salgını yüzünden Hawai'nin nüfusu 500 binden 84 bine düşmüş.

Birinci dünya savaşı esnasında 'İspanyol gribi' yüzünden 21 milyon kişi ölmüş.

İşte tüm bu hastalıklara karşı insanlık zaman içinde aşı'yı bulup uygulamaya başlamışlar.

----------------

Yazılı kayıtlara göre aşı ilk olarak Çin'de bulunup ,uygulanmaya başlanmış ve oradan da önce Asya'ya sonra da 16.yüzyıl başlarında Avrupa'ya yayılmış.

Milattan önce 560 -590 yıllarında Çinliler, ülkelerinde ortaya çıkan 'çiçek hastalığı'na karşı ilkel bir aşı geliştirmişler.

Şöyle ki; çiçek hastalığına yakalanıp hafif atlatan hastaların kabuk bağlayan yaralarının üzerindeki kabukları alıp bir çiçek tozuyla karıştırıp, ceviz kabuklarının içinde kurutmaya başlamışlar. Sonra bu tozlar hastalara burunlarından (Variolasyon) verilmiş. Aynı zamanda ikinci bir yol izleyerek bu tozu sulandırıp, çizdikleri deriden içeri uygulamaya (inokulasyon) başlamışlar. Ve belli bir zaman sonra büyük iyileşmeler görülmüş. Zamanla aşı birçok hastalık için uygulanmaya başlanmış, her hastalık için ayrı ayrı aşılar geliştirilmiş. Zamanla da tüm dünyaya yayılmış.

------------------

Türkiye'de ise aşı üretimi, 1928 yılında 'Dr.Refik Saydam Hıfsızsıhha Enstitüsü' adı altında kurulan Enstitü ile ciddi bir noktaya gelmiş. Tifo, tifüs, verem vs.. gibi hastalıklara karşı aşı serumları üretilmiş ve büyük başarılar elde edilmiştir. Hatta bugün coranavirüs aşısı göndermesi için sıraya girdiğimiz Çin'e 1938 yılında 'Kolera' aşı serumu üretip göndermiştik. Ama maalesef 2011 yılında bu değerli enstitümüz bir takım politik nedenlerle kapatıldı.

Eğer kapatılmasaydı; bugün Çin ya da başka bir ülkeden aşı beklemeyecek, aşı satan bir ülke olabilecektik !

------------------

Hepimizin, tüm insanlığın sağlıklı yıllara erişmesi dileğiyle.

Sevgi ve saygılarımla.